Ουκρανία: Σάπιο το καθεστώς Zelensky – Ντόμινο παραιτήσεων υπουργών

Κοινοποίηση:
zelensky_f16

Έντονη οσμή διαφθοράς πνίγει το καθεστώς Zelensky στην Ουκρανία καθώς την ώρα που έχει καταστραφεί το ενεργειακό της δίκτυο, τα δυτικά χρήματα για τα έργα υποδομής φαίνεται να διασπαθίζονται από τους εκλεκτούς.
Το κύμα διαφθοράς αποκαλύφθηκε όταν το εποπτικό συμβούλιο της Ukrenergo – του κρατικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας – «αποκεφάλισε» τον επικεφαλής της Volodymyr Kudrytsky, το βράδυ της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2023 προκειμένου να τον αντικαταστήσει με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Oleksiy Brekht
Ούτε το γραφείο του Volodymyr Zelensky ούτε το υπουργείο Ενέργειας έχουν σχολιάσει την απόλυση του άλλοτε εκλεκτού του καθεστώτος.
Ωστόσο, ακόμη και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, βουλευτές αλλά και ξένοι που ενισχύουν το Κίεβο έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για αυτά τα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς που τις τελευταίες ώρες έχουν πυροδοτήσει ντόμινο παραιτήσεων υπουργών, με τελευταίο τον υπουργό Εξωτερικών, Dmitry Kuleba.
Πάντως και σε μια προσπάθεια να καλύψει τη δυσοσμία της διαφθοράς, το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι παραιτήσεις – καρατομήσεις εντάσσονται σε έναν ευρύ ανασχηματισμό που αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, ενόψει των δύσκολων μηνών που ακολουθούν.

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmitry Kuleba

Την παραίτηση του από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας υπέβαλε ο Dmitry Kuleba.
Δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS αναφέρει ότι ο Kuleba γνωστοποίησε με επιστολή του στην ουκρανική Βουλή την παραίτηση του.
Την εξέλιξη αυτή είχε ήδη προδικάσει ο Ουκρανός βουλευτής Alexei Goncharenko, ο οποίος είχε αναφέρει πως ο Dmitry Kuleba θα είναι ο επόμενος υπουργός που θα υποβάλει την παραίτησή του λόγω… διαφθοράς.
«Του έχουν ήδη δώσει χαρτί και στυλό» είπε ο Ουκρανός βουλευτής Alexei Goncharenko.

Zakharova (Ρωσία) για παραίτηση Kuleba: Το φθινόπωρο τα φύλλα πέφτουν, τα κλαδιά εκτίθενται…

Με την φράση «το φθινόπωρο, τα φύλλα πέφτουν και τα κλαδιά εκτίθενται» σχολίασε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmitry Kuleba η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ο Kuleba έστειλε επιστολή παραίτησης στην ουκρανική Βουλή.

Ο Kuleba ανέλαβε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας τον Μάρτιο του 2020 σε ηλικία μόλις 38 ετών, αποτελώντας τον νεότερο ΥΠΕΞ στην ιστορία της Ουκρανίας.
Η παραίτηση του αποδίδεται στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση Zelensky.
Ο Ουκρανός βουλευτής Alexei Goncharenko υποστήριξε ότι ο Kuleba θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον Πρώτο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrey Sibiga ή από τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του αρχηγού του κράτους, Mykola Tochytsky.

H δημοσιοποίηση του σκανδάλου έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές.
Ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Alexander Kamyshin, ο υπουργός Δικαιοσύνης Denys Maliuska και ο υπουργός Οικολογίας Ruslan Strilets υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ανέφερε ο πρόεδρος Ruslan Stefanchuk στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Vitalii Koval, επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας (SPFU), υπέβαλε επίσης την παραίτησή του.
Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky απέλυσε και τον αναπληρωτή επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας, Rostyslav Shurma, ο οποίος είναι απο τους στενότερους συνεργάτες.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός υπεύθυνση για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη Iryna Vereshchuk επίσης υπέβαλε την παραίτησή της στους βουλευτές, δήλωσε ο Ruslan Stefanchuk, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

«Η υποβολή της παραίτησης θα εξεταστεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της ολομέλειας», έγραψε στο Facebook
Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε νωρίτερα ο βουλευτής της Verkhovna Rada, Yaroslav Zheleznyak, στο Telegram, ο υπουργός Εξωτερικών Kuleba ενδέχεται να τεθεί εκτός κυβέρνησης.
Τόνισε ότι αυτοί, όπως και οι επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Οικολογίας, «θα απολυθούν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response