Ουκρανία: Σεξουαλικά βασανιστήρια των αντρών υπό ρωσική κράτηση καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Κοινοποίηση:
13690686

Η σεξουαλική βία που δέχονται άνδρες από την Ουκρανία οι οποίοι βρίσκονται υπό ρωσική κράτηση φαίνεται να είναι ανεπαρκώς καταγεγραμμένη, σύμφωνα με τον Al Jazeera.

Ως αιτία είναι ο φόβος «στίγματος και του αντιληπτού εξευτελισμού» που συνδέεται με το έγκλημα, προειδοποιεί υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός των θυμάτων

Ο επίσημος αριθμός των ανδρών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, είναι 114.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, αναφέρει το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) .

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας κατέγραψε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και εκείνες 202 γυναικών επιζόντων.

Το UNFPA αναφέρει ότι είναι πιθανό για κάθε περιστατικό που καταγράφηκε, να υπήρχαν άλλες 10 έως 20 περιπτώσεις που δεν καταγγέλθηκαν.

Τον Σεπτέμβριο, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Ουκρανία αποκάλυψε τη συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως μέθοδο βασανιστηρίων, συχνά με στόχο τους άνδρες, σε κέντρα κράτησης από τις ρωσικές αρχές.

Τα ευρήματα της έρευνάς της περιλάμβαναν λεπτομερείς μαρτυρίες από το εσωτερικό των κέντρων κράτησης στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με αναφορές ότι το ανώτερο ρωσικό προσωπικό «διέταξε, ανέχθηκε ή δεν έλαβε κανένα μέτρο» για της εν λόγω μεταχείριση.

Οι άνδρες υπό κράτηση αντιμετωπίζουν σεξουαλικά βασανιστήρια

Το UNFPA δήλωσε στο Al Jazeera ότι αν και η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων αυτού του εγκλήματος ήταν γυναίκες και κορίτσια, αυτό το είδος βίας χρησιμοποιείται επίσης συνήθως εναντίον ανδρών, αγοριών και ατόμων με διαφορετικές ταυτότητες φύλου.

Όλοι οι επιζώντες σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια όταν αναζητούν υποστήριξη, δήλωσε ο Μάσιμο Ντιάνα, εκπρόσωπος του UNFPA στην Ουκρανία.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν διαρθρωτικά εμπόδια, όπως οι περιορισμένοι πόροι και τα συστήματα που εξακολουθούν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου. Όμως υπάρχουν και άλλα εμπόδια που έιναι «βαθιά προσωπικά, ριζωμένα στο στίγμα, τη ντροπή και το φόβο», δήλωσε ο Ντιάνα.

«Για τους άνδρες επιζώντες, αυτά τα εμπόδια συχνά επιδεινώνονται από τις ανησυχίες ότι θα χαρακτηριστούν ή θα παρεξηγηθούν, συμπεριλαμβανομένων των φόβων ότι θα συσχετιστούν με τις σεξουαλικές μειονότητες», είπε.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται σε ένα κέντρο για επιζώντες που υποστηρίζεται από το UNFPA στην Ουκρανία, το οποίο παρέχει δωρεάν, εμπιστευτικές υπηρεσίες σε κοινότητες κατά μήκος της πρώτης γραμμής, λένε ότι πολλά θύματα επιβαρύνονται με το αίσθημα της ντροπής μετά την κακοποίησή τους.

Το UNFPA, επικαλούμενο ψυχολόγους που εργάζονται με θύματα, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στείλει βίντεο με βιασμούς ανδρών Ουκρανών κρατουμένων στους συγγενείς τους για εκβιασμό ή απλώς για να τους ταπεινώσουν.

Τον Ιούλιο, η Ολεξάντρα Μαβιτσουκ και το βραβευμένο με Νόμπελ, Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Κίεβο, δήλωσαν στο Al Jazeera ότι σε συνεντεύξεις με εκατοντάδες επιζώντες της ρωσικής αιχμαλωσίας, πολλοί είχαν πει στην ίδια και στους συναδέλφους της ότι είχαν ξυλοκοπηθεί, βιαστεί και υποστεί ηλεκτροπληξία.

Σεξουαλική βία και ένοπλες συγκρούσεις

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα έχει δει αυξημένα επίπεδα σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με τον πόλεμο και τροφοδοτούνται από ένοπλες συγκρούσεις.

Το Al Jazeera έχει αναφερθεί στη χρήση του βιασμού ως όπλο στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και του αντιπάλου τους, των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ο οποίος ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023.

Τον Μάρτιο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τερκ δήλωσε ότι ο βιασμός χρησιμοποιήθηκε ως «ένα καθοριστικό – και απεχθές – χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης από την αρχή».

Έχουν επίσης υπάρξει αναφορές για βιασμούς εναντίον ανδρών Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Τον Αύγουστο μάλιστα, εμφανίστηκε βίντεο με ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου από φρουρούς στο κέντρο κράτησης στην έρημο Νεγκεβ, στο νότιο Ισραήλ.

Τον Νοέμβριο, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε δήλωσε ότι ο Δρ Αντνάν αλ-Μπουρς, ένας από τους πιο διακεκριμένους γιατρούς της Γάζας, «πιθανότατα βιάστηκε μέχρι θανάτου» σε ισραηλινή κράτηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: