Η Ρωσία στέλνει την Ουκρανία σε μπλακάουτ με επιθέσεις σε υποδομές. Προφανώς, ο ρωσικός στρατός παίρνει συμβουλές από ειδικούς σε θέματα ενέργειας σχετικά με την επιλογή των στόχων. Αλλά οι Ουκρανοί δεν θέλουν να τα παρατήσουν σε καμία περίπτωση, σχολιάζει η Welt.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία παλεύουν σήμερα με διακοπές ρεύματος και νερού.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στρατιωτικά αποδυναμωμένος όσο ποτέ άλλοτε, θέλει να βομβαρδίσει τη χώρα οδηγώντας την σε απόλυτο μπλακάουτ αυτό το χειμώνα με στοχευμένες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.
Περισσότερο από το 40% των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας έχει ήδη καταστραφεί από τις επιθέσεις.
«Το να αντέξουμε τη ρωσική ενεργειακή τρομοκρατία είναι πλέον το εθνικό μας καθήκον» δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Την περασμένη Τρίτη, όλος ο κόσμος μιλούσε για τις συγκρούσεις στην Πολωνία, οι οποίες σχεδόν σίγουρα προκλήθηκαν από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.
Μέσα στον ενθουσιασμό, ο ανανεωμένος βομβαρδισμός των ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία σχεδόν χάθηκε.
Η πλειονότητα των νοικοκυριών στο Λβιβ και το Τσερνοπίλ ήταν χωρίς ρεύμα μετά τα χτυπήματα.
Το Κίεβο προετοιμάζεται ήδη για την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος ηλεκτροδότησης και για μαζικές εκκενώσεις.
Οι διακοπές λειτουργίας έχουν ήδη σημειωθεί στην πρωτεύουσα εδώ και μήνες, με τους κατοίκους να μένουν χωρίς ρεύμα για ώρες κάθε μέρα.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ιρίνα Βερεσλούκ καλεί τους πρόσφυγες συμπατριώτες της να περάσουν τον χειμώνα στην ΕΕ λόγω της ενεργειακής κατάστασης.
Ένα κράτος που στηρίζεται τόσο μαζικά στην ενεργειακή τρομοκρατία στον πόλεμο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου όπως η Ρωσία – έχει ξανασυμβεί ποτέ σε αυτή τη διάσταση;
«Ως ιστορικός, δεν γνωρίζω καμία περίπτωση» λέει ο Ζένκε Νάιτζελ, καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.
«Είναι ενδιαφέρον ότι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υποσταθμοί δεν δέχθηκαν τόσο στοχευμένες επιθέσεις όπως βλέπουμε τώρα».
Επιθέσεις με ακρίβεια
Σήμερα, είπε, υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση τέτοιων επιθέσεων με ακρίβεια.
Σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag, ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο δήλωσε ότι τα στρατεύματα του Πούτιν επιτίθενται σε ενεργειακές υποδομές «σχεδόν καθημερινά» από τις 10 Οκτωβρίου.
«Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν η παραγωγή τηλεθέρμανσης, τα κύρια δίκτυα και τα συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».
Πρόσφατα, είπε, οι Ρώσοι έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
«Είναι προφανές ότι ο ρωσικός στρατός συμβουλεύεται από ειδικούς σε θέματα ενέργειας που είναι καλά ενημερωμένοι για τις αρχές του ενεργειακού μας συστήματος».
Τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα για τη χώρα του, δήλωσε ο Χαλουστσένκο. «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, δεν το κρύβουμε».
Ο Πούτιν καταστρέφει, η Ουκρανία ανοικοδομεί. Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιχόρ Τερέκοφ γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να κερδηθεί αυτή η μονομαχία.
Παρόλο που το προσωπικό του εργαζόταν μέρα και νύχτα, ορισμένες επισκευές διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, είπε.
Επομένως, οι δυτικοί εταίροι, όπως η Γερμανία, πρέπει επειγόντως να προμηθεύσουν την Ουκρανία με περισσότερα συστήματα αεράμυνας.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα Iris-T, περισσότερα τανκς Gepard για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους ουρανούς μας».
Ο Πούτιν θέλει να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή τρομοκρατία για να κάμψει όχι μόνο το ηθικό του λαού αλλά και τη στρατιωτική δυναμική των ουκρανικών στρατευμάτων.
Ο ρωσικός στρατός έχει αποδυναμωθεί μετά την τρέχουσα απώλεια της μεγάλης πόλης Χερσώνα και πριν από αυτή των περιοχών του Χάρκοβο.
Το Κρεμλίνο θα προτιμούσε να παγώσει τον πόλεμο για να κερδίσει χρόνο για την εκπαίδευση των μερικώς κινητοποιημένων νέων δυνάμεων.