Ουκρανικό ζήτημα και δασμοί στην ατζέντα συζητήσεων Μακρόν και Τραμπ

Κοινοποίηση:
zelensky-macron-epa

Ο πρώτος ημέρα της Αγροτικής Έκθεσης στο Παρίσι συνοδεύτηκε από ανησυχίες σχετικά με τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποφευχθούν οι δασμοί μεταξύ συμμάχων, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας.

 

«Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να προκαλούν ο ένας στον άλλο δυσκολίες μέσω δασμών», δήλωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο κατά την προσεχή συνάντησή τους. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να ηρεμήσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Μακρόν επισήμανε ότι ο γεωργικός και αγροδιατροφικός τομέας της Γαλλίας είναι κρίσιμος για τις εξαγωγές και πρέπει να προστατευθεί ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά.

Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την εφαρμογή αμοιβαίων δασμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόζουν το ίδιο επίπεδο τελωνειακών δασμών σε προϊόντα από μια χώρα με το επίπεδο που εφαρμόζεται σε αυτή τη χώρα για αμερικανικά προϊόντα.

Στη Γαλλία, οι αμπελουργοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιστροφή των αμερικανικών δασμών στο κονιάκ και το κρασί, τα οποία εξάγουν μαζικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά επειδή το κονιάκ είναι ήδη θύμα μιας εμπορικής διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, της μεγαλύτερης αγοράς της από άποψη αξίας.

«Είμαι αποφασισμένος σε όλα τα θέματα για να έχουμε μια ανταλλαγή» με τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Θα μοιραστούμε τις συμφωνίες μας, τις διαφωνίες μας και ελπίζω ιδιαίτερα ότι θα βρούμε λύσεις για το θέμα της Ουκρανίας».

«Θα προσπαθήσω να τον πείσω να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και, αν όχι, θα κάνουμε βήματα», πρόσθεσε λίγο αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ιστορικός σύμμαχος» και τόνισε ότι «πρέπει όλοι να δράσουμε για να περιορίσουμε» τη Ρωσία.

 

Η Ουάσιγκτον πρότεινε σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ζητά «ταχύ τερματισμό της σύγκρουσης και καλεί για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», μια ασαφής διατύπωση που απέχει πολύ από προηγούμενα κείμενα που υποστηρίζουν σαφώς το Κίεβο και η οποία δεν αναφέρει τον σεβασμό προς την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε και νέα επίθεση προς τον Ουκρανό ομόλογό του χθες Παρασκευή, λέγοντας πως η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις δεν είναι σημαντική.

Είχαν προηγηθεί επικρίσεις του Τραμπ προς τον Γάλλο πρόεδρο και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ότι «δεν έκαναν τίποτα» για να βάλουν τέλος στον πόλεμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response