Ουκρανοί φτάνουν στη Λατινική Αμερική, αλλά πολλοί δεν μένουν.
Σχεδόν 900 αιτούντες άσυλο έφτασαν στη Βραζιλία από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου, αφότου ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο ανακοίνωσε ανθρωπιστική βίζα για Ουκρανούς πρόσφυγες στις 28 Φεβρουαρίου. Η Βραζιλία προτιμάται από πολλούς πρόσφυγες, καθώς διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών κατοίκων στην περιοχή. Η πλειονότητα των ομογενών τους ζει στην Παρανά, η οποία είναι η έκτη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία στη Βραζιλία και φιλοξενεί πάνω από 400.000 Ουκρανούς. Η συντονίστρια της επιτροπής καλωσορίσματος Ναταλία Βασκούνσκιε, η οποία είναι κόρη Ουκρανών μεταναστών, είπε: «Αισθάνομαι υποχρεωμένη και χαρούμενη που μπορώ να βοηθήσω τους πρόσφυγες. Δεν βλάπτει να βοηθάς, είναι ανθρωπιστικό ζήτημα».
Στο Μεξικό, ένα παρόμοιο μοτίβο έχει εξελιχθεί με τους Ουκρανούς πρόσφυγες να φτάνουν. Όπως πολλοί αιτούντες άσυλο, έτσι κι αυτοί πλησιάζουν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε στις 2 Μαρτίου ότι το Μεξικό θα προσφέρει άσυλο σε όλους όσους το ζητήσουν, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους. Οι αξιωματούχοι μετανάστευσης προσφέρουν τουριστικές βίζες για έως και έξι μήνες. «Θα θέλαμε να προστατέψουμε τους πάντες, να τους αγκαλιάσουμε όλους, σαν να μην υπήρχαν σύνορα. Είμαστε από το κόμμα της καθολικής αδελφότητας», είπε ο Ομπραδόρ. Εκατοντάδες Ουκρανοί έχουν φτάσει στο Μεξικό, πολλοί μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Τιχουάνα, και ταξιδεύουν βόρεια προς το συνοριακό πέρασμα των ΗΠΑ κοντά στο Σαν Ντιέγκο. Η αύξηση των προσφάτως εκτοπισμένων ξεκίνησε με φήμες για πόλεμο και συσσώρευση ρωσικού στρατού πέρυσι.
Μόνο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας των ΗΠΑ συνάντησαν περισσότερους από 1.300 Ουκρανούς.
Η Αργεντινή προσφέρει ανθρωπιστική βίζα σε όσους φεύγουν από τη σύγκρουση. Η Εθνική Διεύθυνση Μετανάστευσης ενέκρινε την είσοδο Ουκρανών πολιτών και των άμεσων συγγενών τους για έως και τρία χρόνια ως μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης κρίσεων. Το κράτος της Νότιας Αμερικής φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό Ουκρανών μεταναστών στην περιοχή.
Στην Κεντρική Αμερική, η Γουατεμάλα άρχισε να δέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία στις 11 Μαρτίου, όταν δύο οικογένειες έφτασαν στο διεθνές αεροδρόμιο La Aurora στην πόλη της Γουατεμάλας. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μετανάστευσης, Στιούαρντ Ροντρίγκεζ, συνάντησε τις οικογένειες αυτοπροσώπως και είπε ότι η χώρα «τις υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και είναι στην διάθεσή τους για να βοηθήσουν όπου χρειάζεται».
Η εθνική διευθύντρια μετανάστευσης της Βολιβίας, Κάθριν Καλντερόν, ενίσχυσε την ανοιχτή πολιτική βίζας της χώρας για τους πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο, στις 13 Μαρτίου. Αυτό συνέβη αφότου ένα ζευγάρι Ουκρανών προσφύγων συνελήφθη παράνομα και απελάθηκε από αξιωματούχους στις 12 Μαρτίου. Η Καλντερόν κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να έρθουν στη Βολιβία, προσφέροντας άμεσο καθεστώς πρόσφυγα καθώς η σύγκρουση στην Ευρώπη μπαίνει στον δεύτερο μήνα της.
Στιν ειρηνικο ωκεανο να κανουνε και διακοπες με τους καρχαριες οι….. αυτομολησαντες πατριωτες Ουκρανοι! Ντροπη τους και κλωτσιες! Ειδατε κανα Σερβο το 99 να φευγει απ τη πατριδα του, ειδατε κανα Ελληνα να τη κοπαναει απ την Ελλαδα του 40? Δεν θελω να τους χαρακτηρισω περαιτερω με το συμπαθειο!