Ούτε μία σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο Sputnik V λένε οι Ρώσοι…

Κοινοποίηση:
8017099_0_0_1625_879_1000x541_80_0_0_191f8a0bc40c1031d187a422691a6158

Ούτε μία σοβαρή παρενέργεια δεν παρουσιάσθηκε στους εθελοντές μετά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V στις οποίες συμμετείχαν, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι και αρμόδιος για το επιστημονικό έργο αναπληρωματικό μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ντενίς Λογκουνόφ.

«Το εμβόλιο δοκιμάσθηκε σε υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 60 ετών και έδειξε ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Δεν καταγράφηκε ούτε ένα περιστατικό σοβαρών παρενεργειών» δήλωσε ο Λογκουνόφ.

Σύμφωνα με τον Λογκουνόφ, οι πιο συχνές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό, ήταν πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, υποθερμία όχι όμως σε όλους τους εθελοντές και πονοκέφαλος. «Όλες αυτές οι ανεπιθύμητες εκφάνσεις θεωρήθηκαν ως μη σημαντικές» διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο Λογκουνόφ προσέθεσε ότι όπως και στις προκλινικές έρευνες οι επιστήμονες του κέντρου αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση την επαγωγή, έτσι και οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι στο 100% των εθελοντών δημιουργήθηκαν αντισώματα και μάλιστα σε υψηλή συσσώρευση, περισσότερα του 1 ανά 15.000 στο τεστ RBD- domain του κορονοϊού. Επίσης και σε ποσοστό 100% των εθελοντών διαμορφώνεται αντισώματα ουδέτερα του ιού, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Λογκουνόφ είπε επίσης ότι στις κλινικές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν οι δύο μορφές του εμβολίου, σε υγρή μορφή και με τη μορφή χαπιού.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις ως προς την χρήση του εμβολίου για άτομα που είχαν ήδη προσβληθεί από τον κορονοϊό.

«Το εμβόλιο είναι πρωτίστως για άτομα, τα οποία δεν έχουν νοσήσει, αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν οι οιοδήποτε περιορισμοί για άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα σε αυτούς που έχουν νοσήσει χάνονται πολύ γρήγορα, η ανοσία τους δεν είναι σταθερή και για αυτόν δεν βρίσκουμε τον λόγο να μην εμβολιασθούν τα άτομα αυτά» δήλωσε ο Λογκουνόφ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: