Ο «Κόκκινος πλανήτης» περιβάλλεται από μυστήριο και μοιάζει σαν το «χαμένο» δισκοπότηρο για την επιστημονική κοινότητα.
Χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR), το ρόβερ ερεύνησε έως και 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Οι παραλίες του Άρη ήταν παρόμοιες με τη Γη
Αυτές οι πολυεπίπεδες αποθέσεις, που περιγράφονται σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ταιριάζουν στο σενάριο της κυματογενούς συσσώρευσης άμμου.
Στη Γη, παρόμοια παχιά ιζήματα στην παραλία σχηματίζονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Αρειανός ωκεανός – αν υπήρχε – πρέπει να παρέμεινε για αρκετό καιρό.
Ενώ μέρος αυτού του νερού πιθανότατα διέφυγε στο διάστημα για δισεκατομμύρια χρόνια, το υπόλοιπο μπορεί να παραμείνει παγωμένο κάτω από την επιφάνεια του Άρη ή κλειδωμένο σε ορυκτούς σχηματισμούς.
Η διαμάχη για την ακτογραμμή
Για δεκαετίες, οι πλανητικοί επιστήμονες έχουν συζητήσει αν ένας τεράστιος ωκεανός κάποτε καταλάμβανε τις βόρειες πεδιάδες του Άρη. Εικόνες από τα σκάφη Viking της NASA στη δεκαετία του 1970 έδειξαν κάτι που έμοιαζε με ακτογραμμή που τυλίγεται γύρω από μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου.
Ωστόσο, η προτεινόμενη ακτογραμμή φαινόταν μακριά από το επίπεδο, μεταβάλλοντας το υψόμετρο έως και 10 χιλιόμετρα – κάτι που δεν ταιριάζει με τις σχετικά επίπεδες ακτές που βρέθηκαν στη Γη.
Η μελέτη δείχνει ότι η ηφαιστειακή περιοχή της Θαρσίδος – που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του ηλιακού συστήματος – άλλαξε την περιστροφή του πλανήτη ενώ σχηματιζόταν, με αποτέλεσμα στρεβλωμένα επίπεδα υψομέτρου. Αυτές οι δυναμικές διαδικασίες μπορεί να έχουν παραμορφώσει οποιαδήποτε ακτογραμμή ενός επιπέδου.
Μυστήριο του νερού στον Άρη
Η ανακάλυψη του Zhurong ευθυγραμμίζεται με άλλες ενδείξεις για νερό του παρελθόντος στον Άρη.
Το ρόβερ Curiosity της NASA βρήκε ιζηματογενείς «κυματισμούς κυμάτων» στον κρατήρα Gale, υποδηλώνοντας μια αρχαία λίμνη χωρίς πάγο, ενώ το ρόβερ Perseverance αποκάλυψε ένα απολιθωμένο δέλτα ποταμού στον κρατήρα Jezero. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα έδειξαν λίμνες, όχι θάλασσες.
Τα δεδομένα του Zhurong, αντίθετα, προσφέρουν ένα όραμα για ένα πολύ πιο εκτεταμένο σώμα νερού – έναν πραγματικό ωκεανό ή θάλασσα.
Αν και το Zhurong δεν είναι πλέον ενεργό, τα αποτελέσματα της μονοετούς αποστολής του προσθέτουν συναρπαστικά νέα στοιχεία στην ιδέα ότι ο Άρης ήταν κάποτε το σπίτι ενός σημαντικού ωκεανού – με παραλίες που σχηματίζονται από κύματα.
Οι μελλοντικές αποστολές που εξερευνούν αυτές τις θαμμένες αποθέσεις της ακτογραμμής μπορεί να ρίξουν ακόμη περισσότερο φως στο πώς ο Άρης μεταπήδησε από έναν πλανήτη με μακρόβια σώματα νερού στον άνυδρο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
Να να να ωρέ φαίνουντε και τα Μπιίτζ μπαάρ! και οι αμπρέλες! Αααρε βρεγμένη σανίδα που θέλετε όχι αυτοί που τα γράφουν αλλά εσείς που τα πιστεύετε.