Ο «Άτλαντας Ευτυχίας» λέει την αλήθεια: Ακομα και οι Αλβανοί είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Ελληνες

Κοινοποίηση:
IKNAO

Στον εξαιρετικά χαμηλό βαθμό ικανοποίησης των Ελλήνων πολιτών από την προσωπική τους κατάσταση αναφέρεται το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που διενεργείται για την έκδοση του «Άτλαντα Ευτυχίας» για λογαριασμό των Γερμανικών Ταχυδρομείων.

 

Σύμφωνα με τον «Άτλαντα Ευτυχίας 2018», που θα παρουσιαστεί στις 11 Οκτωβρίου στο Αμβούργο, «οι Έλληνες βρίσκονται σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, πίσω ακόμη και από τον φτωχό τους γείτονα, την Αλβανία», αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «η κρίση έχει αφήσει σοβαρά ίχνη στην Ελλάδα».

Η συντάκτρια του άρθρου μίλησε για το θέμα με τον οικονομολόγο Σταύρο Δρακόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «έχει ερευνήσει επιστημονικά τις δραματικές επιπτώσεις (σ.σ. της κρίσης) στο αίσθημα ευτυχίας των συμπατριωτών τους». Σύμφωνα με τον Ελληνα καθηγητή, «το ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας είναι αποφασιστικοί παράγοντες για το επίπεδο ευτυχίας μιας χώρας». Ο Σταύρος Δρακόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μια τόσο ραγδαία επιδείνωση των σημαντικών οικονομικών δεικτών αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό μπορεί να συγκριθεί στην πραγματικότητα μόνο με εξελίξεις σε εμπόλεμες περιόδους».

Εκτός από τη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και την αύξηση της ανεργίας, σημαντικός παράγοντας για τη σοβαρή δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών είναι, κατά τον Ελληνα καθηγητή, η διαφθορά. «Μια πολιτική που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ειδικά στην Ελλάδα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η διαφθορά μειώνει το αίσθημα ευτυχίας. Επειδή η φοροδιαφυγή είναι μια σημαντική έκφανση της διαφθοράς, μια αποφασιστική πολιτική που θα μεριμνά ώστε να πληρώνουν όλοι φόρους θα πρέπει να έχει έντονα θετική επίδραση στο αίσθημα ευτυχίας», εκτιμά ο Σταύρος Δρακόπουλος.

ΠΗΓΗ:Deutsche Welle

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: