Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία – Ξεπαγώνουν οι σχέσεις

Κοινοποίηση:
o-aigyptios-proedros-al-sisi-pragmatopoiei-tin-proti-tou-episkepsi-stin-tourkia-xepagonoun-oi-scheseis

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πραγματοποιεί την Τετάρτη την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία μετά την ανάληψη της εξουσίας, αφού οι δύο περιφερειακές δυνάμεις έβαλαν τέλος σε χρόνια έντασης.

Ο Ελ-Σίσι και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τη σύγκρουση στη Γάζα και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων θεμάτων. Αναμένεται επίσης να βάλουν υπογραφή σε περισσότερες από δώδεκα συμφωνιες συνεργασίας για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των εθνών τους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της άμυνας και του τουρισμού.

Τον Φεβρουάριο, ο Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία αφότου οι δύο χώρες συμφώνησαν να βελτιώσουν τους δεσμούς και διόρισαν εκ νέου πρεσβευτές. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες ήθελαν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τα σημερινά 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, μακροχρόνια υποστηρικτής της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων. Ο Μόρσι προερχόταν από την ομάδα των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου ως τρομοκρατική οργάνωση στην Αίγυπτο.

Τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα έχει σταματήσει την κριτική της για την κυβέρνηση του Ελ Σίσι, με στόχο να “φτιάξει” τις τεταμένες σχέσεις με την Αίγυπτο και άλλα αραβικά έθνη, ενώ αναζητά επενδύσεις λόγω της οικονομικής ύφεσης. Τον Νοέμβριο του 2022, ο Ερντογάν και ο Ελ Σίσι φωτογραφήθηκαν να κάνουν χειραψία στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry ταξίδεψε στη συνέχεια στην Τουρκία το 2023 για να δείξει αλληλεγγύη στη χώρα μετά από έναν φονικό σεισμό που έπληξε περιοχές της νότιας Τουρκίας και της Συρίας.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ελ Σίσι στην Τουρκία από τότε που εξελέγη πρόεδρος το 2014, ένα χρόνο αφότου ηγήθηκε της ανατροπής του Μόρσι από τον στρατό. Ο Ελ-Σίσι θα συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία αξιωματούχων και επιχειρηματιών, μετέδωσαν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, εργάζεται εδώ και μήνες για να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των υπόλοιπων 100 ομήρων που κρατά η Χαμάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

Leave a Response