Την ώρα που οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κάνουν τον γύρο του κόσμου μαίνεται ο πόλεμος ευθυνών ανάμεσα στους φορείς και τις υπηρεσίες μαίνεται.
Ο δήμαρχος Βόλου και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρίσκονται στα μαχαίρια με τον πρώτο να κατηγορεί τον κ. Κουρέτα ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή και τον δεύτερο να αρνείται τις κατηγορίες και να υποστηρίζει ότι οι ευθύνες δεν είναι της σημερινής διοίκησης.
Η κόντρα των δύο ανδρών ξεκίνησε με την αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στον Παγασητικό και τον χείμαρρο Ξηριά όπου σταμάτησε ένα σκαπτικό μηχάνημα το οποίο όπως ανέφερε έθαβε τα νεκρά ψάρια στην κοίτη του χειμάρρου. Ο Αχιλλέας Μπέος επετέθη με σκληρές εκφράσεις κατά του Δημήτρη Κουρέτα ισχυριζόμενος ότι η ταφή των ψαριών στον Ξηριά γίνεται με εντολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
«Μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα»
«Το μεγάλο έγκλημα και σκάνδαλο είναι γιατί έδωσε ο Περιφερειάρχης εργολαβία και εντολή να θάψουν τα ψάρια στην κοίτη του ποταμού. Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Εκεί κοντά υπάρχουν σπίτια και γεωτρήσεις που παίρνουν νερό οι κάτοικοι» τόνισε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» στο OPEN o Αχιλλέας Μπέος με τον δήμαρχο Βόλου να προσθέτει:
«Χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, Για αυτό υπέβαλλα μήνυση και το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Την εντολή την έδωσε ο Περιφερειάρχης. Η νομοθεσία λέει για καύση και όχι να τα θάψουμε».
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ενέκρινε απόφαση για ταφή ψαριών
Μέσα από τη συχνότητα του OPEN ο δήμαρχος Βόλου αποκάλυψε παράλληλα και την έγκριση απόφασης από τοπ δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ρήφα Φεραίου, όμορου δήμου του Βόλου να θαφτούν σε περιοχή ευθύνης του τα ψάρια από τον Παγασητικό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπέος: «Ενώ έλεγε πως θα πάνε για καύση τα ψάρια, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από όμορο Δήμο να του παραχωρήσει χώρο που είναι κοντά στην λίμνη Κάρλα για να τα θάψει. Και ενέκρινε άδεια ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο ΔΣ για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Περιφέρεια. Δεν θα κάνει το Βόλο χωματερή ο Περιφερειάρχης. Να κάνει αυτό που επιβάλλει ο νομός. Υπάρχει αποτεφρωτήριο στη Λάρισα. Τώρα δεν ξέρω γιατί δεν το κάνει ο Περιφερειάρχης».
«Καταστροφή για τον Βόλο»
Την ώρα που οι εικόνες με την απέραντη θάλασσα νεκρών ψαριών κάνουν τον γύρο του κόσμου ο Βόλος προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς του ενώ ο Αχιλλέας Μπέος θα ανακοινώσει μέτρα για να στηρίξει τους πληγέντες.
«Ήδη έχουν κατέβει οι μπλε σημαίες για να μην κάνουν μπάνιο οι οικογένειες. Καταστράφηκε το παραλιακό μέτωπο. Οι επιχειρηματίες της περιοχής και οι ψαράδες. Έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να απαλλαχτούν οι πληγέντες από φόρους και προστιμάτα. Σαν ΔΣ θα πάρουμε απόφαση για τα δημοτικά τέλη. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση να βοηθήσει του ανθρώπους.
«Δεν έδωσα εντολή να θάψουν τα ψάρια»
Σε πολύ υψηλούς τόνους απάντησε στον Αχιλλέα Μπέο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στον ισχυρισμό του πρώτου ότι δόθηκε εντολή από την περιφέρεια να θαφτούν τα νεκρά ψάρια. Όπως ανέφερε σε παρέμβασή του στο OPEN: «Υπάρχει σύμβαση με εργολάβο που μαζεύει τα ψάρια και μεταφέρονται σε ειδικούς καυστήρες που είναι στη Λάρισα. Η εικόνα στον Βόλο έχει βελτιωθεί. Το γεγονός που κατήγγειλε ο Αχιλλέας Μπέος είναι αντικείμενο του Εισαγγελέα και θα ερευνήσουν αν θάφτηκαν τα ψάρια. Εγώ δεν έδωσα καμιά εντολή. Ο εργολάβος έκανε αυτό που του είπαμε».
«Αν χρειαστεί θα γίνει ταφή ψαριών»
Αναφορικά με την απόφαση του δήμου Ρήγα Φεραίου να εγκρίνει απόφαση να θαφτούν τα ψάρια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε: «Για κάποια ζώα σε μερικές περιπτώσεις γίνεται υγειονομική ταφή. Όπως προβλέπει ο νομός. Υπάρχει περίπτωση να γίνει υγειονομική ταφή. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί το εργοστάσιο τόσο μεγάλο αριθμό ζώων. Από το νόμο προβλέπεται καύση είτε υγειονομική ταφή. Όπως και στην περίπτωση Daniel. Μέχρι στιγμής δεν έχει ταφή ψαριών, αλλά άμα χρειαστεί θα γίνει».
Πυρά περιφερειάρχη σε Κυβέρνηση και φορείς
Παράλληλα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξαπέλυσε τα πυρά του στην κεντρική διοίκηση για τη διαχείριση του ζητήματος τονίζοντας πως η περιφέρεια έμεινε μόνη της για να διαχειρίζεται το πρόβλημα.
«Όλοι έχουν βγάλει την ουρά απ έξω και εμείς διαχειριζόσαστε το πρόβλημα. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί. Πού ήταν τα Υπουργεία; Όλοι κάθονται στην καρέκλα τους και κατηγορούν».
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παραλίες σε καραντίνα
Τιτάνιες προσπάθειες καταβάλλουν τα συνεργεία καθαρισμού στον Βόλο, για να καθαριστεί η περιοχή από τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που γέμισαν τον Παγασητικό και τον χείμαρρο του Ξηριά. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, η ανησυχία για την δημόσια υγεία στο κόκκινο, η δυσοσμία είναι αφόρητη.
Σε ολόκληρη την πόλη του Βόλου που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες αντιμετωπίζουν την οξεία δυσοσμία που επικρατεί λόγω των νεκρών ψαριών.
Παράλληλα, εστιάτορες και ιδιοκτήτες καταλυμάτων καταθέτουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, αφού βλέπουν μειώσεις τζίρων που αγγίζουν το 50%, ενώ κάποιοι από αυτούς έκαναν διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η Εισαγγελία Βόλου ζήτησε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών να κάνει δειγματοληψίες από νεκρά ψάρια στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.
Την ίδια στιγμή ο δήμος Βόλου συστήνει στους λουόμενους να μην κολυμπούν σε παραλίες του Βόλου για να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.
Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, ο δήμος Βόλου, η περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τη θαλάσσια ρύπανση που σημειώθηκε στον Παγασητικό κόλπο στις 28 Αυγούστου 2024.
Η απόφαση θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για έναν μήνα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης θα αρθεί αυτόματα, χωρίς να απαιτείται νέα απόφαση.
Παραλίες σε καραντίνα
Λόγω των νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στις ακτές του Παγασητικού τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές προτείνουν την αποφυγή κολύμβησης σε ορισμένες παραλίες.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις ακτές του Βόλου, συμπεριλαμβανομένων των: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών και Αμαρυλλίς, λόγω των νεκρών ψαριών.
Η σύσταση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να εξαλειφθεί η δυσοσμία και να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
ΠΑΛΙ ΕΓΩ?