Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ! ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ…ΠΕΡΙΕΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥ! ΦΟΡΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΑΚΑΚΙ… (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
γιαννης

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό πίσω του. Ως ένας απ’ τους σημαντικότερους ανθρώπους του μπάσκετ, χωρίς όμως να ήταν αυτός ο μόνος τομέας ενασχόλησής του. Πάντα για τους φιλάθλους της χώρας, θα είναι ο… ενορχηστρωτής του μεγάλου Άρη των Γκάλη-Γιαννάκη, ο άνθρωπος που αναγέννησε τον Ολυμπιακό και πάντα είχε τον καημό της μη κατάκτησης του απόλυτου ευρωπαϊκού τροπαίου.

Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου του 1945 στη Θεσσαλονίκη, οι γονείς του Δημήτρης και Ελένη, κατάγονταν απ’ την ιστορική Γευγελή. Από πολύ μικρός «κόλλησε» το… μικρόβιο του μπάσκετ. Μόλις στα 15 του χρόνια μάλιστα, άρχισε να αγωνίζεται με την ομάδα του Άρη. Παράλληλα, υπήρξε πολύ καλός μαθητής και εν συνεχεία φοιτητής Γεωπονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απ’ όπου και απέκτησε το πτυχίο του και προσελήφθη ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.

 Ως πλέι μέικερ τελείωσε την καριέρα του στον αγαπημένο του Άρη. Εκεί όπου άρχισε και την σταδιοδρομία που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο. Την προπονητική. Στα 33 του ανέλαβε τους Θεσσαλονικείς. Μετά από ένα χρόνο πήγε στον Γ.Σ. Λάρισας, για να επιστρέψει στον Άρη το 1982 για μια υπέρλαμπρη 8ετία.

Με τον «Θεό του πολέμου» κατέκτησε 8 πρωταθλήματα Ελλάδας, 5 Κύπελλα, ενώ για τρία σερί χρόνια πήγε στο Final 4 χωρίς επιτυχία. Το 1990 μετακόμισε στον Πειραιά για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Έγινε ο μεγάλος «προδότης» για τους Θεσσαλονικείς, αρχίζοντας ουσιαστικά το ντόμινο των αποχωρήσεων και του τέλους της ομάδας που καθήλωσε όλους τους Έλληνες τη δεκαετία του ’80.

 Γιάννης Ιωαννίδης: Άρης ή Ολυμπιακός;


Στον Ολυμπιακό έμεινε πέντε χρόνια, παίρνοντας τέσσερα πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και πηγαίνοντας σε δύο Final 4, όπου γνώρισε ισάριθμες ήττες στους τελικούς. Έφυγε το 1996 απ’ το λιμάνι για να πάει στην ΑΕΚ. Με την Ένωση υπήρξε φιναλίστ του κυπέλλου και φυσικά σε ένα ακόμη Final 4, χωρίς επιτυχία για 6η φορά (1998).

Το 1999-00 επέστρεψε στον Ολυμπιακό σε μια άκρως αποτυχημένη σεζόν, ενώ το 2002-03 ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής ομάδας. Κάπου εκεί ήταν και το τέλος της προπονητικής του καριέρας, με την οποία κατόρθωσε να γίνει εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών της ιστορίας.

Άφησε το μπάσκετ και ασχολήθηκε με την πολιτική. Το 2004 εξελέγη βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Μετά και τις εκλογές του 2007, διορίστηκε υφυπουργός πολιτισμού υπεύθυνος για θέμα αθλητισμού. Διατηρώντας το πόστο του μέχρι τον Οκτώβριο του 2009.

Εκείνη τη χρονιά επανεξελέγη και άσκησε καθήκοντα Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2012, τέλος, ανέλαβε τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού.

Έμεινε στην ιστορία για τα γούρια του, για τις επικές του ατάκες αλλά και για τους καυγάδες με παίκτες και με διαιτητές. Στην ιστορία πέρασε το μπουκάλι που πέταξε στον Γιώργο Σιγάλα στον αγώνα της Τρεβίζο με τον Ολυμπιακό, επειδή ο Κούκοτς έκανε… όργια μέσα στο γήπεδο και ο Σιγάλας είχε χρεωθεί με φάουλ και δεν μπορούσε να βοηθήσει!

Αποχώρηση Γιάννη Ιωαννίδη 1996 – Συνέντευξη τύπου


Τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν του επέτρεπε να βγαίνει από το σπίτι του στην Αθήνα. Είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό να γράφει την αυτοβιογραφία του με την βοήθεια των δημοσιογράφων Βασίλη Σκουντή και Δημήτρη Καρύδα.

Γιάννης Ιωαννίδης Best of


Έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων των ομάδων που προπόνησε και ήταν… μαύρο πανί για τους αντιπάλους του. «Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη» τραγουδούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού για τον κόουτς Ιωαννίδη ο οποίος έφυγε το 1996 από την ομάδα του Πειραιά και επέστρεψε λίγα χρόνια αργότερα.

Με τον Ολυμπιακό κέρδισε 4 πρωταθλήματα (1993-96) και με τον Άρη άλλα 8 (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990). Με τον Ολυμπιακό το 1996 στο πρωτάθλημα κέρδισε με 35 πόντους τον Παναθηναϊκό (73-38) ενώ στα χρόνια εκείνα είχε χαρακτηριστεί ως “τουρκοφάγος” αφού κέρδισε συνεχώς τις ομάδες της Τουρκίας.

Η πιο μεγάλη του ευκαιρία για να κερδίσει την Euroleague ήταν το 1994 στο Τελ Αβίβ. Στον ημιτελικό κερδίζει τον Παναθηναϊκό και στον τελικό χάνει από την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σ’ ένα παιχνίδια όπου ο Ολυμπιακός έπαθε… μπλακ άουτ.

Βράβευση της πρωταθλήτριας ομάδας μπάσκετ του Άρη (1979) 2/2/19 ΕΡΤ


«Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς; Κοιμήθηκε ο Θεός και πήρε αυτό το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά όταν σκηνοθετεί ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξεις το σενάριο» θα πει αργότερα για εκείνο το παιχνίδι ο κόουτς.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν παντρεμένος με την Γιούλα και είχαν αποκτήσει μια κόρη.

Ασχολήθηκε με την πολιτική. Υπήρξε για χρόνια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο Καραμανλή και διατέλεσε υφυπουργός αθλητισμού αλλά και υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Μεγάλη κουβέντα έγινε για τα γούρια του. Φορούσε πάντα το ίδιο σκακάκι σε όλα τα παιχνίδια. Ο Γκάλης και ο Γιαννάκης στο πρώτο ημίχρονο φορούσαν την κίτρινη φανέλα που στο πίσω μέρος έγραφε το όνομά τους. Στο δεύτερο η φανέλα άλλαζε και δεν υπήρχε όνομα. Στην προθέρμανση ο Φιλίππου πάντα έβαζε το τελευταίο καλάθι!

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι προληπτικός, δηλαδή κάποια πράγματα ή κάποιες καταστάσεις που σου πηγαίνουν περισσότερο. Η ζωή η ίδια αναγκάζει τον άνθρωπο να είναι προληπτικός. Αυτό που εσείς όλοι λέτε ότι κάνω στα παιχνίδια δεν είναι τίποτε άλλο από το να έχω όλο τον χρόνο τη στολή του αγώνα, όπως οι παίκτες στην αρχή της χρονιάς έχουν τις καινούργιες στολές. Αυτή τη στολή τη φοράω σε όλα τα παιχνίδια. Κάθε χρονιά φοράω διαφορετικά ρούχα ώσπου να τελειώσει η περίοδος. Τώρα αυτό ο κόσμος το θεωρεί πρόληψη και επειδή η τηλεόραση δείχνει πολύ τον Αρη και με βλέπουν να φοράω τα ίδια ρούχα πολλοί ρωτάνε: «Καλά, δεν έχει άλλο σακάκι να φορέσει;» και εγώ τους απαντάω: «Είμαι φτωχός και δεν έχω να αγοράσω άλλο σακάκι».

Οταν ο Ιωαννίδης πέταξε το σακάκι στον Τσανίδη


Αν παρατηρήσετε, όλοι οι άνθρωποι κάνουν κάποιες κινήσεις πριν από κάθε αγώνα. Οταν ορισμένα πράγματα σου έρθουν βολικά με ορισμένες καταστάσεις, είναι επόμενο να τις επαναλαμβάνεις. Αυτό σε άλλον αρέσει περισσότερο και σε άλλον λιγότερο. Είναι θέμα συνήθειας και το μυαλό σου φεύγει από το βάρος κάποιων καταστάσεων. Η ενδυμασία είναι καθαρά θέμα δικό μου. Δεν ενοχλώ κανέναν, δεν πάω για γαμπρός για να αλλάζω κάθε φορά γραβάτα και κοστούμι» είχε πει για τις προλήψεις του.

Το 1988 όταν έφτασε στο Final-4 της Γάνδης με τον Άρη όταν έχασε στον ημιτελικό διαπίστωσε ότι στο ξενοδοχείο όπου έμενε η ομάδα είχε οικόσημο τη μαύρη γάτα! Δεν ήταν δυνατόν να κερδίσει με μια μαύρη γάτα στο ξενοδοχείο.

Δεν ήθελε τους δημοσιογράφους και τον κόσμο κοντά στην ομάδα σε αποστολές. Κάποτε είχε δώσει το σακάκι του σε διαιτητή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αποβλήθηκε.

“ΕΦΥΓΕ” Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ. ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

  1. Χαλασε οτι ειχε φτιαξει οταν εγινε κομματοσκυλο. Αν δεν ειχε γινει ενα με τα προδοτικα κομματα θα τον θαυμαζα, τωρα οχι

  2. Από το μηδέν με τσαγανό μυαλό και επιμονή έφτασε στην κορυφή, δεν μπαινουμε καν στον κοπο να απαριθμήσουμε τίτλους γίγαντα Ιωαννιδη, δεν βγαίνουν πλέον τέτοιοι , ελαφρύ το χώμα

  3. ρε ουστ!!!! και μονο που τον εκανε η βρωμονδουλα υπουργο υπαρχει πολυυυυυυυ βρωμια!!!!!!!

  4. Μεγάλε Γιάννη σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας χάρισες τόσα χρόνια εσύ στον πάγκο και οι παιχταραδες στο παρκέ.

  5. Α ρε ραγιάδες, παινεύετετον Ιωαννίδη που όποτε έχανε διαμαρτυρόταν για την διαιτησία. Α ρε ραγιάδες παινεύετε αυτόν που πέταγε μπουκάλια στους παίκτες του αλλά όταν μπήκε στη Βουλή δεν πέταξε μπουκάλι παρά τις μίζες που πέφτανε! Α ρε ραγιάδες, παινεύετε τον Ιωαννίδη που ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο των Σαμαροβενιζέλων και ήταν υπουργός του Καραμάν-Αλή και δεν βγάλανε άχνα για μνημόνια, Πρέσπες, λαθρομετανάστες, λίστες Πέτσα στα τουρκοκάναλα! Α ρε ραγιάδες, ραγιάδες εσείς, ραγιάδες και τα παιδιά σας που είπε ο Μέγας Παπαφλέσσας που έπεσε για την πατρίδα και δεν πέθανε πάμπλουτος στα 80 του λαμβάνοντας για χρόνια τις βουλευτικές αποζημιώσεις του φιλοισλαμικού τόξου!

  6. ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΑΣ Γ@ΜΙΣΕ ΟΜΩΣ!!!
    ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ,ΔΕΝ ΛΥΠΗΘΗΚΑ ΚΑΘΟΛΟΥ………….

  7. Ρε ΟΥΣΤ από εδώ με τον κοπρίτη που τα τσέπωνε τα χιλιάρικα κάθε μήνα από την ΝΔΟΥΛΑ. Βελάξτε όλοι μαζί κοπρίτες.

  8. Γιανναρε σε ευχαριστώ για όλες τις αναμνήσεις και τις χαρές που μας χάρισες!!! Κάθε Πέμπτη με τον Άρη όλης της Ελλάδας και μετα μετον Θρύλο

  9. Σας θιξαμε τον κομπλεξικό αληταρα που δηλητηριαζε και νερά προκειμένου να προκριθεί; στα τσακιδια

  10. ΚΛΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΔΟΥΛΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ.

    1. Κακομοίρη …ουτε σε τρεις ζωές δεν μπορείς να κάνεις αυτά που έκανε ο Γιάννης σε μία

    2. Πες μια καλή κουβέντα η μη βρίζεις ένα άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή. Εκτός και αν είσαι άθεος σταλινικός οπότε σου θυμίζω τρεις λέξεις: Λ.Ο.Κ 1949 ΓΡΑΜΜΟΣ ΒΙΤΣΙ,!!! Οπότε πιστεύω να κατάλαβες!!!!

    3. Ούτε τις τρίχες από τα @ρ…. του δεν αξίξεις. Λίγος σεβασμός στον νεκρό δεν βλάπτει.

Comments are closed.