Ο Δομίνικ Ράαμπ, καράτε παιδί με εβραϊκό πατέρα, που ονομάστηκε υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
unnamed

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Dominic Raab, μιλάει στην κεντρική αίθουσα τη δεύτερη μέρα της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος 2018 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στο Μπέρμιγχαμ, την 1η Οκτωβρίου 2018. (Paul ELLIS / AFP)

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Δομίνικ Ράαμπ, είναι ένας ευρωσκεπτικιστής που αγαπάει το καράτε και έχει κάνει στα γρήγορα την πορεία του στην κορυφή της βρετανικής πολιτικής.

Ένας 45χρονος απόφοιτος της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ και ο γιος ενός Εβραϊκού Τσέχου πατέρα που εγκατέλειψε τους Ναζί , ο Raab ξόδεψε το καλοκαίρι του 1998 σε ένα πανεπιστήμιο κοντά στη Ραμάλα και άρχισε να εμπλέκεται νωρίς στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση, με έναν πρώην παλαιστίνιο διαπραγματευτή της ειρηνευτικής διαδικασίας του Όσλο στη Δυτική Όχθη.

Ο Raab είχε τριάντα μήνες με τον υπουργό Brexit της Βρετανίας πέρυσι, εγκαταλείποντας τον Νοέμβριο, λέγοντας πως η καταδικασμένη απόφαση διαζυγίου της Theresa May προσέφερε στις Βρυξέλλες πάρα πολλές παραχωρήσεις.

 

Κατά τη διάρκεια του περιθωρίου του, ο Raab έγινε βούκινο σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για την παραδοχή ότι «δεν είχε καταλάβει» την οικονομική σημασία του λιμένα στο Ντόβερ – το οποίο χειρίζεται το 17% του συνολικού διεθνούς εμπορίου της Βρετανίας.

 

Αλλά ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον τον έκαψε αμέσως στην κυβέρνηση την Τετάρτη ως υπουργός εξωτερικών και πρώτος υπουργός Εξωτερικών – ένας τίτλος που υπονοεί την αρχαιότητα έναντι όλων των άλλων υπουργών, του ίδιου του Johnson.

Ένας φιλόδοξος ομαλός ομιλητής που κατέχει μια μαύρη ζώνη στο καράτε και είναι τακτικός μπόξερ, η πιό πιεστική πρόκληση του θα είναι να χειριστεί ένα τεταμένο stand-off με το Ιράν, το οποίο κατέλαβε ένα βρετανικό σημαία δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο.

Υψηλές φιλοδοξίες

Ο Raab έτρεξε για την ηγεσία του Συντηρητικού τον περασμένο μήνα και θεωρήθηκε δυνητική απειλή για τον Τζόνσον αν έφτασε στις δύο τελευταίες αποστάσεις που αποφασίστηκαν από τα μέλη του κόμματος, λόγω των ακόμα πιο έντονων απόψεών του υπέρ του Brexit.

Ο Raab κατέληξε να έρχεται έκτο και η εκστρατεία του ποτέ δεν συγκέντρωσε πραγματικά δυναμική, έμεινε σε σειρές πάνω από προηγούμενες απόψεις για τον μαχητικό φεμινισμό και την ετοιμότητά του να αναστείλει το κοινοβούλιο για να εξαναγκάσει μέσω μιας διαπραγμάτευσης χωρίς συμφωνία.

Συντηρητικός νομοθέτης Dominic Raab φτάνει στις 10 Downing Street, Λονδίνο στις 24 Ιουλίου 2019 (AP Photo / Matt Dunham)

Το ξόρκι του στο υπουργείο Μπρέξιτ επίσης κατέρρευσε. Χρειάζοντας μια σταθερή ευρωσκεπτική μπροστά στη δουλειά, ο πρωθυπουργός Μάιος στράφηκε στον Raab – αλλά ταυτόχρονα έθεσε έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο υπεύθυνο για την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Ήταν μια προσωπική και πολιτική απογοήτευση, αφήνοντας το Raab ανίκανο να σταματήσει το ελάττωμα σχέδιο μπορεί να εγκατασταθεί. Έφυγε σε διαμαρτυρία.

Τραγωδία ως νεαρός

Στην καμπάνια ηγεσίας του, ο Raab έκανε πολλά από την ιστορία του.

Ο Τσέχος του, εβραϊκός πατέρας του, ήρθε στη Βρετανία το 1938 ως πρόσφυγας, ηλικίας έξι ετών. Πέθανε από καρκίνο όταν ο Raab ήταν 12. Η μητέρα του τον έφερε στην εκκλησία της Αγγλίας.

Αγωνίστηκε στο καράτε για 17 χρόνια, κάνοντας το βρετανικό συγκρότημα. Ο νόμος Raab ανάγνωσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Διετέλεσε διεθνής δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Linklaters στο Λονδίνο πριν από την ένταξή του στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2000 ως σύμβουλος.

Το 2003, αναρτήθηκε στη Χάγη για να διευθύνει μια ομάδα που επικεντρώνεται στη δίωξη των εγκληματιών πολέμου στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ραντοβάν Κάρατζιτς και Τσαλλ Τέιλορ. Από το 2006 έως το 2008 εργάστηκε ως επικεφαλής του προσωπικού στον David Davis, ο οποίος στη συνέχεια ήταν αντιπρόσωπος των Συντηρητικών για τις εσωτερικές υποθέσεις στην αντιπολίτευση.

Αναρρίχηση στο λιπαρό πόλο

Ο Raab μπήκε στο κοινοβούλιο το 2010 στην άκρως ασφαλή έδρα του συντηρητικού Esher και Walton στη ζώνη μετακίνησης χρηματιστών νοτιοδυτικά του Λονδίνου.

Ήταν ο “Νέος Ένας της Χρονιάς” του 2011 στα Κοινοβουλευτικά Βραβεία του περιοδικού The Spectator.

Την ίδια χρονιά, ο Μάιος, τότε υπουργός Εσωτερικών, χτύπησε τον Ράαμπ για να καλέσει τους φεμινίστρες «ενοχλητικούς φανατικούς».

Το 2014 προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με μια τροπολογία backbench για τον περιορισμό της εξουσίας των δικαστών να εμποδίζουν τις απελάσεις βάσει των ευρωπαϊκών νόμων για τα δικαιώματα. Σχεδόν 100 Συντηρητικοί τον υποστήριζαν, τον χαρακτηρίζονταν ως μια ανερχόμενη δύναμη που έπρεπε να ληφθεί υπόψη.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Dominic Raab εγκαταλείπει τη 10 Downing Street στο Λονδίνο, αφού ανακοινώθηκε ότι διορίστηκε στην εργασία στις 9 Ιουλίου 2018. (AP Photo / Matt Dunham)

Ο Κάμερον έβαλε τον Ράαμπ στην πιο κατώτερη κυβέρνηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης το 2015, αλλά έπεσε όταν ο Μάιος έγινε πρωθυπουργός το 2016.

Για να φρεσκάρει την κυβέρνηση με κάποια νεότερα πρόσωπα ένα χρόνο αργότερα, τον Μάιο τον έκανε τον κατώτερο υπουργό δικαστηρίων και δικαιοσύνης. Τον μετακόμισε για να γίνει ο κατώτερος υπουργός στέγασης τον Ιανουάριο του 2018, στη συνέχεια τον έριξε μέχρι τη δουλειά του Brexit έξι μήνες αργότερα.

Ο Raab αρνήθηκε τις αξιώσεις του πρώην γραμματέα του ημερολογίου του ότι επιμένει στο ίδιο μεσημεριανό κάθε μέρα, δήθεν ένα σάντουιτς κοτόπουλου και μπέικον, ένα λειοτριβείο και μικτά φρούτα.

Ο Raab είναι παντρεμένος με τον Έρικα Ρέι-Ραάμπ, βραζιλιάνο στέλεχος μάρκετινγκ. Έχουν δύο νέους γιους, τον Πέτρο και τον Ιησού.

https://taigetosblog.wordpress.com/

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. το ένα εχεις “εβραϊκο πατερα” για τoυς χουνταιους ειναι το μεγαλυτερο αμάρτημα…

  2. Το 2003, αναρτήθηκε στη Χάγη για να διευθύνει μια ομάδα που επικεντρώνεται στη δίωξη των εγκληματιών πολέμου στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ραντοβάν Κάρατζιτς και Τσαλλ Τέιλορ

    ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΝΙΑΧΟΥ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕΣ!. Ρε αει χασου καραγκιοζη.

Comments are closed.