Ο Ερντογάν υποδέχεται τον Μητσοτάκη με «Θαλασσόλυκο», « Έφεσο» και «θαλάσσια drones καμικάζι»
Τουρκικές κανονιές με ασκήσεις και ΜΟΕ για άλλοθι…
«Ήρεμα νερά» με πάγωμα ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αξίωσης για ισότιμη κυριαρχία και μοντέλο αποχώρησης Μεραρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
- Πώς και γιατί δίνεται άλλοθι στην Άγκυρα
- Πώς η Αμμόχωστος συνιστά προϋπόθεση επανέναρξης συνομιλιών και μοντέλο συμβίωσης
Με τις κανονιές του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος», με αποβατικά γυμνάσια όπως προβλέπει η άσκηση «Έφεσος» και με τη Μονή της Χώρας να μετατρέπεται σε τζαμί υποδέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο Δευτέρα, 13 Μαΐου στην Τουρκία. Η υποδοχή συμπληρώνεται με την πάγια πλέον θέση της Άγκυρας στο Κυπριακό για ισότιμη κυριαρχία και λύση δύο κρατών. Και ας περιμένει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να δει τι θα βγάλει η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών. Πάντως, ο Ερσίν Τατάρ διευκρίνισε ότι, τα όσα είπε στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ήταν σε συνεννόηση με την τουρκική Κυβέρνηση. Και τι της ανέφερε; Ότι δεν πάει σε τριμερή αν δεν γίνει δεκτή η ισότιμη κυριαρχία.
Τα ΜΟΕ στο Αιγαίο
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στην Τουρκία και οι διπλωματικές υπηρεσίες των δύο πλευρών προετοίμασαν ΜΟΕ για να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης, χωρίς όμως η Άγκυρα να υποχωρεί ούτε κατά ένα ιώτα από τις πάγιες θέσεις της για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Τα δε ΜΟΕ περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, που δεν διαψεύδει η Αθήνα, τα εξής:
- Καθορισμό ασκήσεων στο Αιγαίο σε διαφορετικές περιόδους, για να μη δημιουργούνται συνθήκες έντασης. Ήδη από τις 7 ώς τις 17 του μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Θαλασσόλυκος», της οποίας σκοπός είναι η εμπέδωση της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε θάλασσα και αέρα. Καλός, λοιπόν, ο συντονισμός για ασκήσεις σε διαφορετικούς χρόνους, όμως, δεν αλλάζει την ουσία. Δηλαδή η Άγκυρα συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να οικοδομεί τη «Γαλάζια Πατρίδα» διά της σκιάς της ισχύος της.
- Επίσκεψη από Αντιπροσωπία του Τουρκικού Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Ελληνική Σχολή Εθνικής Άμυνας.
- Επίσκεψη του Διοικητή του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στον Διοικητή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
- Επίσκεψη της Αντιπροσωπίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αρχηγείο της Διοίκησης Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
- Επίσκεψη του Διοικητή της Τ/1ης Στρατιάς (Κωνσταντινούπολη) στον Διοικητή της Ελληνικής 1ης Στρατιάς (Λάρισα).
- Επίσκεψη από Αντιπροσωπία του Ελληνικού Στρατού Ξηράς στη Διοίκηση του Τουρκικού Στρατού Ξηράς.
- Διοργάνωση στην Τουρκία, μεικτού διαγωνισμού κωπηλασίας μεταξύ των Ναυτικών Στρατιωτικών Ακαδημιών των δύο χωρών.
- Διοργάνωση στην Τουρκία αθλητικών αγώνων μπάσκετ μεταξύ των στρατιωτικών ακαδημιών των δύο χωρών.
- Επίσκεψη από Αντιπροσωπία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
- Διοργάνωση από την Ελλάδα αθλητικών αγώνων πετοσφαίρισης μεταξύ των στρατιωτικών ακαδημιών.
- Επίσκεψη του Διοικητή της Ελληνικής Επιχειρησιακής Πολεμικής Αεροπορίας (Λάρισα) στον Διοικητή της Τ/Αεροπορικής Δύναμης Κρούσης (Εσκίς Εχίρ).
- Συμμετοχή τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού σε μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ελληνικού προσωπικού σε μαθήματα τουρκικής γλώσσας.
Τον αμανέ της η Άγκυρα, με ασκήσεις
Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τις θέσει της. Δηλαδή:
Πρώτο, τη διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25° μεσημβρινό. Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα σε 4 φάσεις επέκτεινε παράνομα τα όρια της έρευνας και διάσωσής της στο εύρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποκόπτοντας Ελλάδα και Κύπρο μεταξύ Ρόδου και Πάφου.
Τα τρία νησιωτικά συμπλέγματα αμύνης της Ελλάδας, τα οποία η Τουρκία επιχειρεί να διαρρήξει. Εξ ου και οι ασκήσεις «Θαλασσόλυκος» και «Έφεσος», καθώς και η θέση περί της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για το μοντέλο της αποχώρησης της Μεραρχίας από την Κύπρο το ’67. Τα νησιά με κίτρινο χρώμα είναι εκείνα τα οποία η Άγκυρα θέτει υπό αμφισβήτηση. Στον χάρτη αποτυπώνονται οι Τουρκικές Δυνάμεις και οι Βάσεις στη χερσαία χώρα και στα παράλια. Από τον 28° μεσημβρινό ώς τον 32ο είναι οι διεκδικήσεις της Άγκυρας μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Στον 25ο μεσημβρινό καθορίζεται η διχοτόμηση του Αιγαίου. Η Τουρκία θέλει να ελέγξει και από τα βόρεια (Δαρδανέλλια) και από τα νότια (Κρήτη, Κάρπαθος, Ρόδος) τις «πύλες του Αιγαίου», μετατρέποντάς το σε τουρκική λίμνη. Έτσι απομονώνει την Κύπρο από την Ελλάδα και ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτοχρόνως υλοποιεί τη «Γαλάζια Πατρίδα». Δηλαδή Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το μήνυμα προς Μητσοτάκη, αλλά και προς Χριστοδουλίδη…Δεύτερο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου για να μεταφέρει την πρώτη γραμμή αμύνης της Ελλάδας στην ηπειρωτική χώρα και να δημιουργήσει μια κατάσταση ανάλογη με εκείνην του ’67, όταν η Μεραρχία αποχώρησε από την Κύπρο. Γεγονός που άφησε το νησί αθωράκιστο και αποτέλεσε την αρχή του τέλους.
Τρίτο, τη δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο στη βάση της ισότιμης κυριαρχίας, για να ελέγξει πλήρως την Ανατολική Μεσόγειο.
Επί τη βάσει των ανωτέρω, η Τουρκία επιδιώκει: 1) Να μεταφέρει τη γραμμή άμυνας του Ελληνισμού από την Κύπρο στις ανατολικές πύλες του Αιγαίου, δηλαδή στη γραμμή Κρήτη – Κάρπαθος – Ρόδος. 2) Να μεταφέρει τη γραμμή άμυνας από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. 3) Να κλείσει τις πύλες του Αιγαίου και από την ανατολική πλευρά αλλά και από τα Δαρδανέλλια, μετατρέποντας, χωρίς κανένα πρόβλημα πλέον, την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη. Απόδειξη αυτών είναι η εν εξελίξει άσκηση «Θαλασσόλυκος» με τη συμμετοχή 15 χιλιάδων στρατού, 100 πλοίων, 8 υποβρυχίων, 39 αεροσκαφών, 16 ελικοπτέρων, 28 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και 7 μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας. Σε αυτά για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην άσκηση τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας «Marlin», ικανά να διεξάγουν πόλεμο επιφανείας, ανθυποβρυχιακό και ηλεκτρονικό. Σε αυτά προστίθενται τα θαλάσσια drones καμικάζι («Albatros»), τα οποία επιδιώκουν να μειώσουν το πλεονέκτημα της Ελλάδας, που δημιουργείται από το ναρκοπέδιο των νησιών της στο Αιγαίο. Στη «Θαλασσόλυκος» προστίθεται η άσκηση «Έφεσος», από τις 9 ώς τις 30 Μαΐου και προβλέπει, εκτός των άλλων, αποβατικά γυμνάσια. Πού άραγε προσδοκά να εισβάλει η Τουρκία;
Δορυφορικές φωτογραφίες από τις Τουρκικές Ναυτικές Βάσεις, που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση για να καλύψουν τα όρια της «Γαλάζια Πατρίδας».
Πάγωμα κυριαρχικών δικαιωμάτων και Χάγη
Επί του παρόντος, πάντως, στη λογική των «ήρεμων νερών», η Ελλάδα δεσμεύεται σιωπηρώς ότι δεν θα προχωρήσει στην επέκταση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς και στον καθορισμό ΑΟΖ. Εκεί και όπου η Άγκυρα διαφωνεί. Ποιος, λοιπόν, έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος του, όπως ορθά τονίζει ο Έλληνας ΥπΕξ, Γιώργος Γεραπετρίτης; Η Αθήνα. Ποιανής τα κυριαρχικά και τα ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα (βλέπε ΑΟΖ) παραμένουν παγωμένα; Της Ελλάδας. Ακόμη και αν, όμως, οι δυο χώρες πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η απόφαση δεν θα στηριχθεί επί του Διεθνούς Δικαίου και μόνο. Είναι γνωστό ότι το Δικαστήριο δεν δικάζει όπως τα εθνικά δικαστήρια, αλλά λαμβάνει υπόψη και πολιτικά κριτήρια. Συνεπώς, και πάλι χαμένος θα είναι αυτός που έχει το δίκαιο με το μέρος του. Ερώτημα: Μήπως τελικά η επιλογή του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι το άλλοθι μιας εξευμενιστικής πολιτικής ηγεσίας, που είναι έτοιμη να δώσει κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς να της μείνει ο ψόγος; Φαίνεται όμως ότι η Άγκυρα επιδιώκει να πάρει πολύ περισσότερα από εκείνα που θα ήταν δυνατό να της προσφέρει το Διεθνές Δικαστήριο και δεν της ανήκουν. Επιμένει σε συνυποσχετικό για τη Χάγη όπως την βολεύει. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ελλαδοτουρκικός διάλογος παραχωρεί στην ουσία καθαρό ποινικό μητρώο στην τουρκική νεο- οθωμανική πολιτική. Διότι ποια είναι η εικόνα προς τα έξω; Ότι Ελλάδα και Τουρκία διάγουν μήνα του μέλιτος. Αλήθεια όμως είναι ότι η Άγκυρα δεν αλλάζει πολιτική και συνεχίζει να κατέχει την Κύπρο.
Φωτογραφίες από τις αποβατικές ασκήσεις των Τούρκων στην άσκηση «Έφεσος». Αυτά διαφημίζουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, τη στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Τουρκία. Για ποιο σκοπό, άραγε, διενεργούνται τέτοιες ασκήσεις; Πού θα αποβιβαστούν οι Τούρκοι πεζοναύτες πλην των ελληνικών νησιών, των οποίων ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση;..
Κύπρος, ΕΕ, Αμμόχωστος και Τύμπου…
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στα Ελλαδοτουρκικά, στο Κυπριακό η κ. Ολγκίν ψάχνει τρόπους προκειμένου να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία για την επανέναρξη των συνομιλιών, που περνά μέσα από την τουρκική αξίωση για ισότιμη κυριαρχία. Τα ΜΟΕ θα μπορούσε να ήταν μια επιλογή. Ακόμη, όμως, και τα ΜΟΕ οδηγούν πλέον πολύ περισσότερο στην εμπέδωση των διχοτομικών τετελεσμένων παρά σε συνθήκες επανενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν η τουρκική πλευρά θέλει όντως ΜΟΕ, κλασική περίπτωση είναι η Αμμόχωστος. Και η επιστροφή της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη λειτουργία του λιμανιού της κάτω από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατόπιν συμφώνου γνώμης του αναγνωρισμένου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσο, δε, για τους νόμους που θα ισχύουν, αυτό προκύπτει από το Πρωτόκολλο 10. Το κεκτημένο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αναστάλθηκε λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, δηλαδή της κατοχής. Και μπορεί να εφαρμοστεί μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου. Δηλαδή, χωρίς την ψήφο μας δεν γίνεται τίποτα. Συνεπώς, στη ζώνη της Αμμοχώστου θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως νόμοι ταυτόχρονα της ΕΕ. Και όχι του ψευδοκράτους. Είναι, λοιπόν, ένα τεστ κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινή ζώνη συμβίωσης με τους Ελληνοκύπριους και να ενταχθούν ομαλά στην ΕΕ ή όχι; Το ίδιο ισχύει και για την Τύμπου. Μόνο κάτω από τον έλεγχο των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να λειτουργήσει το κατεχόμενο σήμερα αεροδρόμιο. Άρα, η επιλογή των ΜΟΕ ως φόρμουλας, που θα κρατά το Κυπριακό ζωντανό, δεν θα πρέπει να οδηγεί στη διχοτόμηση και την αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να αποκαθιστά την παραβιασθείσα από την Τουρκία έννομο τάξη του νόμιμου ενιαίου κράτους. Άρα ο Πρόεδρος θα πρέπει να συνδέσει την όποια επανέναρξη των συνομιλιών: Α) Με την επιστροφή της Αμμοχώστου για να ανοίξει ο δρόμος για την Κερύνεια και για άλλες κατεχόμενες περιοχές. Β) Με την εφαρμογή των τουρκικών υποχρεώσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως είναι η άρση του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εφαρμογή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης.
Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει στο τραπέζι από τα πειράματα, που σήμερα γίνονται, η ισότιμη κυριαρχία, την οποία η κ. Ολγκίν δεν έκοψε αμέσως όταν την έθεσε ο Ερσίν Τατάρ, αλλά μετατράπηκε σε κομιστή της…
Ταγιπ φερσου καλα στη κουλαρα μας και παρτα ολα δικα σου! Αμα ερθεις βραδυ εχουμε εναλλακτικη, θα σε αποκρουσει η ψαροκασσελα με την… οπισθεν!
Δεχόμαστε επίθεση από όλους ομαδικα. Τούρκους, Αλβανους,Σκοπιανούς. Και όλα αυτα με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι και η Αλβανία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν φθανει που δώσαμε όλο μας τον οπλισμό στην Ουκρανία, που προωθήσαμε όλο τον οπλισμό του ΝΑΤΟ, μέσω Αλεξανδρούπολης, τωρα θέλουν να τους δώσουμε και εδαφη μας για να φτιαξουν βαση του ΝΑΤΟ. Εμείς θα δίνουμε, χωρίς να παρουμε τίποτε, ούτε καν εγγύηση για την ασφαλεια των συνόρων μας. Και πως να εγγυηθούν, αφού θέλουν να μας διαμελίσουν. Έτσι εμείς θα μείνουμε στο απολυτο κενό, ενώ ο Μητσοτακης θα κερδίσει καποια θέση μεσα στην ΝΤΠ. Δεν μιλαμε για πλευρές της ιστορίας, αφού για εμας είναι ανύπαρκτες, σύμφωνα με τις εντολές του ΝΑΤΟ και την απόλυτη υποταγή της κυβέρνησης
Σφάξε τον πασά μου ν’ αγιάσεις.
Και την π αδερφή του.