Στη σημερινή του εκπομπή ο Γ. Τράγκας έκανε ένα σχόλιο για τον ιό που ξεκίνησε από τη Γιουχάν και έχει κάνει πλέον το γύρο της υφηλίου ενώ έχει αλλάξει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο ιός έχει διαταράξει και τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των κρατών, μεταξύ των σφαιρών επιρροής ενώ έχει διαταράξει επίσης την παγκόσμια οικονομία ισοπεδώνοντας της ενώ 14 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί μέχρι στιγμής.
Στη συνέχεια είχε καλεσμένους στην εκπομπή του, στο Action 24, το Διεθνολόγο κ. Κωνσταντίνο Φίλη και τον Ταξίαρχο ε.α. κ. Παναγιώτη Θεοδωρακίδη για να συζητήσουν κατά πόσο μπορεί αυτός ο ιός πέραν του γεγονότος ότι μας απομόνωσε να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ Βρυξελλών Ελλάδος-Τουρκίας ή Αμερικής και κατάστασης στην Εγγύς Ανατολή.
Τον λόγο έδωσε αρχικά στον κ. Φίλη λέγοντάς του πως αυτήν την στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Συνεχίζοντας το σχόλιό του ο Γ. Τράγκας είπε πως οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν γυρίσει η μια την πλάτη της άλλης λόγω του COVID-19. Αμέσως μετά τον ρώτησε αν συμβεί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο αν κατά την εκτίμησή του η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη.
Ο κ.Φίλης είπε: “Έτσι και αλλιώς μόνοι μας είμαστε σε μια κατάσταση ενδεχόμενης σύρραξης με τη γειτονική χώρα (Τουρκία). Δεν νομίζω πως κανείς έχει την αυταπάτη ότι μπορεί τρίτες χώρες να συνδράμουν την Ελλάδα στο πολύ καλό σενάριο θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιες χώρες που έχουν ειδικά συμφέροντα να μη δουν αυτή τη κατάσταση να εκτραχύνεται θα μπορούσαν να παρέμβουν διπλωματικά, είτε να παράσχουν στη χώρα μας κάποιες επιχειρησιακές διευκολύνσεις και πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες και κρίσιμες. Από την άλλη δεν νομίζω ότι κανείς πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει θεαματικά αυτή η κατάσταση και να δούμε την παρέμβαση την ηχηρή σε στρατιωτικό επίπεδο υπέρ της Ελλάδος.
Πιστεύω πως ακόμη και σήμερα παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν “ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη” ‘ή φαίνεται πως επιθυμεί ή δεν απαγορεύεται να κάνουμε τη σκέψη ότι ο Ερντογάν σκέφτεται σοβαρά πως μια κρίση με την Ελλάδα μπορεί να τον ωφελήσει είτε γιατί θα αποπροσανατολίσει το εγχώριο ακροατήριο είτε γιατί πιστεύει ότι θα επιβάλει τους δικούς του όρους διαπραγμάτευσης, είτε ως αντίδραση απέναντι στην ελληνική σθεναρή αντίσταση έναντι της προσπάθειας που έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες για μαζική είσοδο ατόμων με όχι μόνο μεταναστών και προσφύγων αλλά άλλης ιδιότητας και ποιότητας στα ελληνικά σύνορα. Αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως ο Ερντογάν “φλερτάρει” έντονα με τη ιδέα μόχλευσης μιας κατάστασης που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη”.
Στο ερώτημα του Γ. Τράγκα για το ποια είναι η ενωμένη Ευρώπη ο κ. Φίλης είπε: “Και πριν την κρίση με τον κορωνοιό δεν πιστεύω ότι μπορούσαμε να επαφιόμεθα και να εξαρτιόμασταν από οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη που θα παρέβαινε εγκαίρως. Οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει και στην Τουρκία ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να επέμβουν γιατί δεν ξέρουν κατά πόσο θα εισακουστούν από τον Ερντογάν και δεύτερον δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι είναι σε θέση υπό την τωρινή κατάσταση να κάνουν αυτού του είδους την παρέμβαση/ επέμβαση στα πράγματα. Μια επέμβαση θα μας οδηγούσε με άλλους όρους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης γιατί θα υπήρχε η εξίσωση του θύτη με το θύμα υπό πίεση. Αυτό σήμερα δεν είναι δεδομένο”.
Στο ερώτημα το Γ. Τράγκα για το πώς ο κ. Φίλης βλέπει την Ευρώπη είπε πως θέλει εμβάθυνση της Ευρώπης με παγκόσμια δύναμη που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχοντας ισχυρή διπλωματική φωνή. Ωστόσο, είπε πως είναι βαθύτατα απογοητευμένος καθώς το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα φαίνεται να βαίνει σε μια αποσάθρωση καθώς δεν έχει στρατιωτική υποδομή. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή προς ώρας είναι κατώτερη των περιστάσεων. Θα λέμε Γιούνκερ και θα κλαίμε. Η Ευρώπη δοκιμάζεται αναφορικά με τη συνοχή και την αλληλεγγύη της. Μέχρι στιγμή τα τεστ των προηγούμενων ετών είτε μιλάμε για την οικονομική κρίση και τους ατυχείς και άκομψους χειρισμούς της Γερμανίας, είτε μιλάμε για τη μεταναστευτική κρίση, είτε μιλάμε για την κρίση λόγω COVID-19 δυστυχώς τα τεστ η Ευρώπη τα πέρασε κάτω από τον πήχη”.
Όπως είπε ο κ. Φίλης: “Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα γιατί φτάσαμε εδώ και τι έγινε με τη διεύρυνση του 2004 που εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε γιατί εισήλθε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αν δούμε όλο το υπόλοιπο που έγινε με τον αυτόματη είσοδο 10 κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω ότι από κει ξεκινούν πολλά και βέβαια από την ατολμία των ηγεσιών, την έλλειψη οράματος και κάποιους ηγέτες που κρατούν την τύχη της Ευρώπης στα χέρια τους ( Γερμανία). Η Ευρώπη φαίνεται πως δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις με αποτελεσματικό τρόπο. Η κρίση η οικονομική και πού αυτή κατέληξε, η μεταναστευτική κρίση και πού καταλήγει είναι η τομή της αδυναμίας της Ευρώπης να διαχειριστεί με παραγωγικό τρόπο και βέβαια η κρίση που έρχεται με οικονομικές και όχι μόνο διαστάσεις που αφορά στο COVID-19 είναι μία κρίση που επίσης φοβούμαι ότι πάλι όπως είπα και πριν θα περάσουμε τον πήχη από κάτω. Πλέον μιλάμε με χρονικό ορίζοντα εβδομάδων και με μεγάλη επισφάλεια. Αυτή η κατάσταση με τον κορωνοιό κατά κάποιον τρόπο μπορεί και να λειτουργήσει ευεργετικά στο να μην έχουμε κάποια πρόκληση ( όχι έντασης καθώς είναι δεδομένη) αλλά κρίση τύπου Ιμίων”.
Στη συνέχεια της εκπομπής το λόγο πήρε ο κ. Θεοδωρακίδης λέγοντας: ” Πως η Frontex είναι στην Ελλάδα αλλά δεν έχει πάει στην Τουρκία καθώς έχουμε Διεθνή σύνορα από τη μια όχθη και Τουρκικά από την άλλη. Υπάρχει γενικότερα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα αποτυχία των εθνικών στρατιωτικών στρατηγικών, διότι οι στρατηγικές τους όλων των μη εξαιρουμένων και της Ελλάδος και νατοϊκά ευρύτερα ήτανε σε μία αποτροπή συμβατικού πολέμου. Τώρα όμως που ο πόλεμος διότι ο κύριος Ερντογάν πολύ εύστοχα προσαρμόζει την τουρκική επιθετικότητα στα ελλείμματα αυτής της στρατηγικής. Άρα χρησιμοποιεί μετανάστες σαν όπλο, μπορεί να ελέγχει την πληροφόρηση για τον κορωνοϊό. Υπό την έννοια αυτή ο κ. Ερντογάν ( επειδή η οικονομία του θα πιεστεί περαιτέρω) εκτιμώ πως θα γίνει πιο διεισδυτικός προκειμένου να διασπάσει την Ευρωπαϊκή Άμυνα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για να ζητήσει τη χρηματοδότηση της γενοκτονίας των Κούρδων και των Σύρων και να στηρίξει την επιχείρησή τους στη Συρία διότι στην αναμπουμπούλα ο λύκος φαίνεται και ακριβώς να δημιουργήσει στην Ελλάδα η οποία έχει οδηγηθεί σε μία παθητική άμυνα από αυτό που βλέπω έχει γίνει ως τώρα στα σύνορα (υπερ πτύσεις να μας ρίχνουν δακρυγόνα και εμείς να μην έχουμε πάει ούτε δύο μηχανές supersonic μόνο τον ανεμιστήρα εκεί από τη σχολή αλεξιπτωτιστών να διώχνει τα δακρυγόνα) που ρίχνουν εντός Εθνικού εδάφους. Αυτή η παθητική άμυνα εκτιμώ θα οδηγήσει σε μία κατάσταση η οποία σε συνδυασμό με την διεθνή κρίση ένεκα κορωνοιού τις πιέσεις των οικονομιών σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση γι’ αυτό και χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προετοιμασμένοι.
Η ιδιαίτερη προετοιμασία οφείλεται στην κάλυψη των ελλειμμάτων και της ανεπάρκειας τα οποία ο κύριος Ερντογάν έχει μετρήσει από πολύ νωρίς από τότε που απήχθησαν οι δύο Έλληνες αξιωματικοί το 18 στα σύνορα στις Καστανιές ήξερε ο κύριος Ερντογάν αν μπορεί με της στρατοχωροφυλακή να δημιουργήσει θέμα. Ο Ερντογάν έχει φάει “σφαλιάρες” αλλά παράλληλα βλέπουμε και την Ευρώπη πέραν της Ελλάδος να έχει μια παθητική άμυνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια της ψυχραιμίας. Η παθητική άμυνα θα οδηγήσει οπωσδήποτε ή σε επιχειρήσεις ή σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Αν και πλέον δεν μιλάμε για ανοιχτά σύνορα δεν με ικανοποιεί ακόμη το γεγονός ότι δεν έχουμε ορίσει ποια θα είναι τα κλειστά κέντρα, δεν έχουμε δώσει σαφή μηνύματα στη Διεθνή κοινότητα ότι αν ξανά πετάξουν F16 πάνω από τον Έβρο (που είχαν να πετάξουν πολλά χρόνια) θα ενεργοποιηθεί το αντιαεροπορικό σύστημα. Όλα αυτά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ανακοίνωσε η Τουρκία ότι πετάει πάνω από τον Έβρο εγώ δεν είδα να πέσει κανένα κάτω.
Επίσης, έχουν εγκαταλείψει τις συμμαχίες μας έστω και αν ειρωνικά τους λέμε οπλαρχηγούς δηλαδή τι εννοώ και στη Λιβύη και στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ περαιτέρω συνεργασία και ειδικά τώρα είναι μία περίοδος που μπορούμε να εμβαθύνουμε διότι υπάρχει η οικονομία της υγείας η οικονομία της Άμυνας και οι κοινές στοχεύσεις τη στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη μας δίνει δείγματα ότι δεν υπάρχει.
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν αντιδρά σε τίποτα. Άρα επειδή οι καιροί είναι τέτοιοι χρειάζεται να εκπέμψουμε μηνύματα σκληρότερα κρατώντας την ψυχραιμία μας.
Με παθητική άμυνα δε σημαίνει ότι κρατάμε ψυχραιμία μπορεί η άμυνα να είναι και ενεργητική”.
Στη συνέχεια πήρε για δεύτερη φορά το λόγο ο κ. Φίλης λέγοντας πως η κατάσταση των επιστροφών στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας στα νησιά (την τελευταία 3ετία είχαμε λιγότερες από 2000επιστροφές) και είναι ένας από τους λόγους που τα νησιά στενάζουν.
Ως προς τις επιστροφές όσων έρχονται από τον Έβρο (τις απελάσεις) ακολουθείται από την 1η Μαρτίου μια νέα μέθοδος. Εφόσον η Ελλάδα έχει αναστείλει την υποδοχή αιτημάτων ασύλου όποιος μπαίνει στην ελληνική επικράτεια από οποιαδήποτε πύλη με παράνομο τρόπο συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή.
Μπαίνει σε έναν προ αναχωρησιακό κέντρο και ετοιμάζουμε τις διαδικασίες απέλασής του. Οι απελάσεις αυτές δεν είναι αποτελεσματικές διότι οι κυβερνήσεις των κρατών που εμείς θέλουμε να τους επιστρέψουμε δεν τους αποδέχονται. Εγείρουν μια σειρά νομικών και τεχνικών κολλημάτων ώστε να μην τους δεχτούν πίσω με αποτέλεσμα στο παρελθόν να είχαμε περιπτώσεις όπου εμείς ναυλώσαμε αεροπλάνο κόστους 175.000€ για να επιστρέψουν σε ασιατικές χώρες περίπου 200 ανθρώπους. Από αυτούς οι τουλάχιστον 150 γύρισαν πίσω στην Ελλάδα. Βρεθήκαμε τόσο χρόνια να δεχόμαστε παθητικά μια κατάσταση και να μην αναπτύσσουμε σχέδια αποτροπής υβριδικού πολέμου. Ο κ. Ερτογάν ψάχνει τις αδυναμίες του συστήματος και μέσω αυτών των αδυναμιών πιέζει και θα πιέσει περαιτέρω διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι (είχαμε και από πλευράς Ελλήνων εξαγγελίες) ότι θα βοηθήσουν ενδεχομένως στην οποία κρίση να δημιουργηθεί μεγαλύτερο θέμα για να προάγουν τις επιδιώξεις τους ήτα δικαιώματά τους.
Υπό αυτή την έννοια πρέπει να εξαγγελθεί άμεσα ο σχεδιασμός για τις ασύμμετρες απειλές και άμεσα όπως προς τιμήν του κ,. Φίλης το είπε πρώτος να κοινοποιηθεί στην Ευρώπη ότι οι τουρκικές αερογραμμές έναντι ελάχιστου αντιτίμου έφερναν από την Αφρική για από την Ασία χωρίς βίζα ανθρώπους τους οποίους εργαλειοποίησε η ΜΙΤ”.
Κλείνοντας το λόγο πήρε ο κ. Φίλης λέγοντας πως σε μια παγκοσμοιωπημένη κοινωνία θα έπρεπε να μην ελαττώνεται η συνοχή και συνεργασία των μελών- κρατών. Για την ώρα υπάρχει μία περιχαράκωση στα εθνικά όρια και πολλοί βρίσκουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατάσταση για να υποβαθμίσουν τις αστοχίες της παγκοσμιοποίησης. Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι εξαιρετικά χρήσιμη και η παγκοσμιοποίηση που έγινε με εντελώς λάθος τρόπο ( χωρίς να σημαίνει πως πρέπει να κλειστούμε στο καβούκι μας) αυτό δε συνέβη στον τωρινό κόσμο. Ο τρόπος που οδηγηθήκαμε στην παγκοσμιοποίηση ήταν στρεβλός. Έρχονται κρίσεις όπως ο κορωνοιός για να μας το υπενθυμίσουν.