Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε σήμερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν έκανε πρόταση στον Ρώσο ομόλογό του Β.Πούτιν για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων που «κλέβει» ή μάλλον θέλει να κλέψει η Τουρκία από την Ελλάδα και από την Κύπρο!
Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti «Η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Νταβός».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνον τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και «Για αυτόν τον λόγο σε σχέση με αυτές τις μονομερείς ενέργειες, είτε αφορούν στην εξόρυξη, είτε στην εκμετάλλευση, είτε στην έρευνα, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Επίσης, αυτό είναι το θέμα που συζήτησαν οι πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν και, μελλοντικά, νομίζω ότι εδώ υπάρχει θέση και για συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας».
Ηδη η Μόσχα έχει προχωρήσει σε μία δήλωση με την οποία καταδίκαζε την λήψη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας για τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Φυσικά, αυτό είναι ζήτημα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινάμε από το ότι οι πιέσεις μέσω κυρώσεων, αν και, δυστυχώς, συνιστούν ήδη παράγοντα των σημερινών διεθνών σχέσεων, δεν προέρχονται σαφώς από το οπλοστάσιο της διπλωματίας.
Και βεβαίως δεν πρέπει να βρίσκονται στην βάση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό οδηγεί σε πολύ θλιβερές συνέπειες» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ.Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητας, αλλά όταν γίνονται μονομερώς είναι μη νόμιμες. Και φυσικά μια τέτοια πολιτική επιθετικής άσκησης πιέσεων για την επίτευξη ιδίων συμφερόντων δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε».
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Οτι η Τουρκία έβαλε στο παιχνίδι και την Ρωσία. Αν η Μόσχα έστω εν μέρει αποδεχθεί αυτό το παιχνίδι, τότε σίγουρα θα μιλάμε για ανατροπή των ισορροπιών. Ετσι ή αλλιώς τον EastMed, δύσκολα θα τον «κατάπινε» η Ρωσία…
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.;
Τι εγινε Ερντο;
Τα βρηκες σκουρα και καλεσες τον αρκουδιαρη;
Πιπα κωλο σε παει ο Χαφταρ καψερε!