Ο Ερντογάν ξεπλένει μαύρο χρήμα για να σώσει την οικονομική φούσκα του

Κοινοποίηση:
erdogan-10-630x371

Η Τουρκία παρουσιάζεται από τον Ερντογάν ως ένας «γίγαντας» που δικαιούται να κάνει κουμάντο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Γι΄ αυτή την εικόνα έχει σπαταλήσει δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων σε εξοπλισμούς.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και αυτή είναι μία: η Τουρκία είναι ο «γίγαντας» με τα πήλινα πόδια.

Η οικονομία της είναι σε μαύρα χάλια και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δόθηκε παράταση ενός εξαμήνου για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων» από το εξωτερικό! Εισαγωγή «μαύρου χρήματος» λέγεται…

Όπως γράφει το Ahval και αναμεταδίδει το Militaire, η τουρκική λίρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Robin Brooks, οικονομολόγου, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοδοτήσεων (IIF), αποτελεί την εξαίρεση στις θετικές προβλέψεις για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 11% έναντι του δολαρίου το 2019, μετά από απώλειες 28% το 2018.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αναζωογονήσει την οικονομία, επιτρέποντας στις κρατικές τράπεζες να δανείσουν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς.

Οι επενδυτές ανησυχούν τώρα ότι η λίρα ενδέχεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Η κυβέρνηση πιέζει ξανά τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια, καθώς στοχεύει σε οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 5% το 2020.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην οικονομία, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε ότι οι κρατικές τράπεζες θα αρχίσουν να προσφέρουν στεγαστικά δάνεια σε αγοραστές νέων κατοικιών με επιτόκιο 0,79% μηνιαίως, κάτω από τα τρέχοντα ποσοστά πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα παρέχει επίσης οικονομικά κίνητρα στις τράπεζες για την εκπλήρωση των στόχων παροχής δανείων και την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που δεν τους επιτύχουν.

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η λίρα, οι τουρκικές οικονομικές Αρχές, έδωσαν εντολή στις κρατικές τράπεζες να πουλήσουν δολάρια και να αυξήσουν τα κίνητρα των καταθέσεων σε λίρα, μειώνοντας τους φόρους.

«Η αποσύνδεση της λίρας από άλλα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών αντικατοπτρίζει επίσης την έλλειψη εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Tim Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στο hedge fund BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Παράταση επιστροφής «μαύρου χρήματος, χωρίς ερωτήσεις»
Σ’ αυτό το δυσμενές κλίμα, το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να πείσει όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό, να τα επαναφέρουν στην Τουρκία.

Ειδικά όσους έχουν μαύρο χρήμα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Η κυβέρνηση με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παρατείνει το μέτρο επαναπατρισμού κεφαλαίων χωρίς ενοχλητικές ερωτήσεις για την προέλευση των χρημάτων.

Οι τράπεζες θα χρεώνουν ένα φόρο της τάξεως του 1%.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την κρίση διαρκείας της οικονομίας, πουλώντας στις μάζες εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό.

Μέχρι στιγμής του «βγαίνει». Όσα κάνει στη «γειτονιά» μας δεν γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση, όπως κάποιοι βολεύονται να πιστεύουν.

Ωστόσο το όραμα της «τουρκικής αυτοκρατορίας» χρησιμεύει και για να κατευνάσει τις ανησυχίες των Τούρκων που έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν εδώ και καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά, γράφει το Militaire.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: