Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι έχει ξεκινήσει ήδη η σύσταση της διαπραγματευτικής ομάδας
Την ώρα που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει για την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα που κερδίζει η χώρα του με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιχαίρει για τις μελλοντικές αλλαγές στις ετικέτες των «μακεδονικών» κρασιών! Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναλύει τα «προφανή οφέλη στο εμπορικό πεδίο» από τη συμφωνία, στην οποία αντιτίθεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εστιάζοντας στις διορθώσεις που προβλέπεται να γίνουν στην ένδειξη “χώρα προέλευσης” των κρασιών, που παράγονται στο γειτονικό κράτος. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει την Βουλή των Ελλήνων ότι η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία όσων θα συμμετάσχουν στη διεθνή διαπραγματευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων με στόχο την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών ώστε να βρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις αναφορικά με τα εμπορικά ονόματα.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι «σε σχέση με όλη την ρητορική που αφορά σε αρνητική κριτική εις βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πρέπει να δούμε ακριβώς και χωρίς παρωπίδες τι ισχύει σήμερα. Ως προς τις εμπορικές επωνυμίες και τα εμπορικά σήματα, επισημαίνονται τα εξής: Εως τώρα, το σύνολο των οίνων της ΠΓΔΜ φέρει την ένδειξη “Republic of Macedonia” ως προς τον τόπο προέλευσης. Με την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσα προϊόντα φέρουν σήμερα την ένδειξη “Made in/produced of Rebublic of Macedonia” θα πρέπει βάσει της Συμφωνίας αυτής υποχρεωτικά να μετατραπούν σε “Made in/produced of Republic of North Macedonia”, καθιστώντας έτσι προς όλους απόλυτη την διάκριση του τόπου προέλευσης των προϊόντων αυτής και της Μακεδονίας μας. Τα οφέλη στο εμπορικό πεδίο καθίστανται συνεπώς προφανή, καθώς από τη σημερινή κατάσταση, ιδιαίτερα στον οινοπαραγωγικό τομέα».
Οπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών,«ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Εξωτερικών προεργασία για τον συντονισμό, σε ανώτατο υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο, όλων των συναρμοδίων υπουργείων και φορέων, προκειμένου να προετοιμασθεί κατάλληλα, από ελληνικής πλευράς, το έργο όσων θα συμμετάσχουν στις εργασίες της διεθνούς διαπραγματευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενης από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της ΕΕ με την κατάλληλη συνεισφορά του ΟΗΕ και του ΔΟΤ, η οποία θα συσταθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών, είναι η υποστήριξη και ενθάρρυνση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο πλευρών ώστε να θεσμοθετηθεί ένας ειλικρινής, δομημένος και με καλή πίστη διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τα εμπορικά ονόματα, τα εμπορικά σήματα και brand names/εταιρικές ονομασίες».