Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μοιράστηκε την Παρασκευή 14/2 όσα είπε στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε μια πρόσφατη συνομιλία τους σχετικά με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δηλώσεις του Ζελένσκι, τις οποίες έκανε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ακολούθησαν την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα καθορίσουν μαζί το μέλλον της Ουκρανίας, ουσιαστικά παρακάμπτοντάς την.
Ο Ζελένσκι είπε ότι προειδοποίησε τον Τραμπ πως οι δηλώσεις του Πούτιν περί επιθυμίας για κατάπαυση του πυρός δεν είναι ειλικρινείς και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον της.
«Ο Τραμπ μου είπε ότι ο Πούτιν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πάνελ για τη συνεργασία στην ασφάλεια στη Διάσκεψη του Μονάχου.
«Του είπα: “Ο Πούτιν είναι ψεύτης. Ελπίζω να του ασκήσετε πίεση, γιατί δεν τον εμπιστεύομαι”».
«Είχαμε άμεση συνομιλία με τον Πούτιν για κατάπαυση του πυρός το 2019», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων, στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Ο Τραμπ μετέφερε τη συνομιλία αυτή στον Ζελένσκι σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία τους.
Την ίδια ημέρα, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, προκάλεσε νέο πλήγμα στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης και ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θεωρείται «ρεαλιστική έκβαση» του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι, ενώ πιστεύει πως ο Τραμπ είναι «πιο ισχυρός» από τον Πούτιν, «αυτές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν είναι επικίνδυνες για εμάς».
«Δεν θα τηρήσει την εκεχειρία, και αυτό είναι όλο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος για τον Πούτιν.
«Γι’ αυτό είπα στον πρόεδρο ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απλώς συνομιλίες.
»Αλλά μην παίρνετε αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.
»Και δεν είναι θέμα δικό μου προσωπικά, αλλά ολόκληρης της χώρας.
»Αν συμφωνήσουμε σε μια παύση, αυτό θα βοηθήσει τον Πούτιν.
»Και δεν θέλω να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που βοήθησε τον Πούτιν να καταλάβει τη χώρα μου».
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα πανηγύρισε τις δηλώσεις του Χέγκσεθ για το ΝΑΤΟ και το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Πούτιν.
Ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν ότι ο Τραμπ μίλησε με τον Πούτιν πριν από τον Ζελένσκι.
Ένας Ρώσος βουλευτής έγραψε στο Telegram ότι η συνομιλία του Πούτιν με τον Τραμπ «έσπασε τον αποκλεισμό της Δύσης», ενώ ένας άλλος την χαρακτήρισε «μέρα καλών ειδήσεων».
Ο Τραμπ περιέγραψε τη συνομιλία του με τον Πούτιν στο Truth Social:
«Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του Δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα.
»Και οι δύο αναλογιστήκαμε τη Μεγάλη Ιστορία των Εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε μαζί με μεγάλη επιτυχία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμίζοντας ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, και εμείς, επίσης, τόσους πολλούς!
»Μιλήσαμε ο ένας στον άλλο για τη δύναμη των εθνών μας και το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποτε δουλεύοντας μαζί.
»Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τα εκατομμύρια των θανάτων που συμβαίνουν στον Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
»Ο Πρόεδρος Πούτιν μάλιστα χρησιμοποίησε το πολύ ισχυρό μου προεκλογικό σύνθημα, “COMMON SENSE” (ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ)».
Ο Πούτιν δήλωσε σε Ρώσους αξιωματούχους στις 21 Ιανουαρίου:
«[Δεν] πρέπει να υπάρξει μια σύντομη ανακωχή, ούτε κάποιο είδος ανάπαυλας για την ανασύνταξη των δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό με σκοπό τη συνέχιση της σύγκρουσης».
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Πούτιν εκτός εάν η Ουκρανία και οι ΗΠΑ καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο διαπραγμάτευσης.
«Είναι σημαντικό να μην πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο του Πούτιν, ο οποίος θέλει να κάνει τις διαπραγματεύσεις του αποκλειστικά διμερείς [με τις ΗΠΑ]», δήλωσε στους δημοσιογράφους.