Ο Ζελένσκι αποκαλύπτει το “Σχέδιο Νίκης”: Πως θα ενισχυθεί η Ουκρανία στον πόλεμο

Κοινοποίηση:
oukraniaZelenski3-696x400

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρουσίασε στο κοινοβούλιο της χώρας του το πολυαναμενόμενο «Σχέδιο Νίκης». Αυτή η στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία και να προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

 

Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε κύρια σημεία που αναλύουν τις στρατηγικές κινήσεις που θα ακολουθήσει η Ουκρανία. Επιπλέον, υπάρχουν τρία «μυστικά» σημεία που έχουν κοινοποιηθεί μόνο σε επιλεγμένους εταίρους, υποδεικνύοντας μια πιο διακριτική προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες.

Ένα από τα κεντρικά θέματα του σχεδίου είναι η επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Ωστόσο, οι σύμμαχοι της χώρας παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με αυτή την προοπτική, δεδομένου ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα απαιτήσει μια σειρά από πολιτικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την εξασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από αποτυχημένες προσπάθειες του Ζελένσκι να εξασφαλίσει πρόσθετη υποστήριξη από Ευρωπαίους συμμάχους κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεών του. Η ανάγκη για ενίσχυση των στρατιωτικών και οικονομικών πόρων είναι κρίσιμη για την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις από τη ρωσική επιθετικότητα.

 

Σημαντικά σημεία του σχεδίου

Στο πλαίσιο του σχεδίου, ο Ζελένσκι περιγράφει τις προτάσεις του για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη ενός στρατηγικού πακέτου μη πυρηνικής αποτροπής, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της Ουκρανίας. «Αν αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό το «Σχέδιο Νίκης» τώρα, ίσως μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο το αργότερο μέχρι το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος, απευθυνόμενος στους νομοθέτες και στους διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Το σχέδιο αποτυπώνει επίσης τη σημασία της αναβάθμισης των αμυντικών συστημάτων της Ουκρανίας, εν μέσω αναφορών για πισωγυρίσματα στο ανατολικό μέτωπο. Ο Ζελένσκι ζητά την ενίσχυση των συνεργασιών για την καταπολέμηση των ρωσικών επιθέσεων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη κοινών αμυντικών επιχειρήσεων με γειτονικές χώρες στην Ευρώπη.

Αντιδράσεις από το Κρεμλίνο

Αντιδρώντας στο σχέδιο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι ένα πραγματικό ειρηνευτικό σχέδιο θα απαιτούσε από το Κίεβο να αποδεχτεί την πραγματικότητα της κατάστασης και να εγκαταλείψει την τρέχουσα πολιτική του.

Προοπτικές και προβληματισμοί

Ο Ζελένσκι, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε μορφή «πάγωσης» ή παραχωρήσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα. «Η Ουκρανία είναι ανοιχτή στη διπλωματία, αλλά σε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις», δήλωσε, προσδιορίζοντας την ανάγκη για μια «αξιοπρεπή ειρήνη».

Το «Σχέδιο Νίκης» περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για την ανάπτυξη ενός μη πυρηνικού στρατηγικού αποτρεπτικού πακέτου και την προοπτική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας μετά τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η εμπειρία και η δύναμη του ουκρανικού στρατού θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια στο μέλλον.

Η παρουσίαση του σχεδίου επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να προχωρήσει με μια στρατηγική που αποσκοπεί στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρηνικής λύσης, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας και της οικονομικής της ανάπτυξης.

 

CNN

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΡΑΜΟΛΙΜΕΝΤΟ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ…

  2. ΤΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΑ

Comments are closed.