Η κατάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας εισέρχεται σε μια νέα φάση, καθώς συμπληρώνονται 1.000 ημέρες από την αρχική ρωσική εισβολή. Η πρόσφατη χρήση πυραύλων μέσου βεληνεκούς από τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχία και έχει αναδείξει νέες στρατηγικές πτυχές του πολέμου.
Η Ρωσία φαίνεται να δοκιμάζει και να επιδεικνύει ένα νέο πειραματικό όπλο, το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί. Αυτή η κίνηση δεν είναι μόνο στρατηγική αλλά και συμβολική, καθώς δείχνει την πρόθεση της Μόσχας να επεκτείνει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση όπλων εντός του ρωσικού εδάφους, γεγονός που υποδηλώνει μια αλλαγή στην προσέγγιση των δυτικών δυνάμεων απέναντι στη σύγκρουση.
Οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν σε ουκρανικές εγκαταστάσεις, ωστόσο οι ζημιές που προκλήθηκαν παραμένουν ασαφείς ως προς τη σοβαρότητά τους. Ο Πολ Άνταμς, διπλωματικός συντάκτης του BBC, επισημαίνει ότι η συμβολική διάσταση αυτών των επιθέσεων μπορεί να είναι πιο σημαντική από τις άμεσες υλικές ζημιές. Η Ρωσία προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα τόσο στους αντιπάλους της όσο και στους συμμάχους τους σχετικά με την αποφασιστικότητα και την ικανότητά της να χρησιμοποιεί προηγμένα όπλα.
Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να μεταφέρει και πυρηνικά όπλα, αν αυτό αποφασιστεί. Μια απειλή που κανένας δεν μπορεί να πάρει ελαφρά τη καρδία.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται για την ανάπτυξη νέων τύπων αεράμυνας για την αντιμετώπιση «νέων κινδύνων» μετά τη χρήση από τη Ρωσία του νέου πυραύλου.
Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να προσπαθεί να εκφοβίσει την Ουκρανία, οπότε χρειάζεται και μια «σοβαρή απάντηση».
Χαρακτήρισε τη χρήση μιας άλλης χώρας για τη «δοκιμή νέων όπλων «διεθνές έγκλημα» και υποσχέθηκε ότι η «ρωσική πυραυλική απειλή» δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Η Ουκρανία, σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει να αποκτήσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ή να αναβαθμίσει τα αντιβαλλιστικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.
Πηγές του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά σχετικά με τα συστήματα, μετά μάλιστα και με την επίθεση της Ρωσίας.
Κλείσιμο
Αν μπορεί να δώσει μια νότα αισιοδοξίας για την Ουκρανία, είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Ουκρανών ο αριθμός των νέων πειραματικών πυραύλων είναι -για την ώρα τουλάχιστον- «πολύ περιορισμένος».
Οι προθέσεις της Ρωσίας, όπως τις εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μήνυμα την Παρασκευή είναι διαφορετικές.
Η χώρα του θα συνεχίσει να δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Oreshnik, όπως έκανε με επιτυχία την Πέμπτη, είπε ο Πούτιν κομπάζοντας ότι κανένα άλλο έθνος δεν διαθέτει όπλο σαν αυτό.
«Δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, δεν υπάρχει κανένα μέσο αναχαίτισής του στον κόσμο σήμερα» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Και όπως ακόμη είπε, ο ρωσικός πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτιστεί. Πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα απόθεμα τέτοιων συστημάτων έτοιμο να χρησιμοποιηθεί», για να επισημάνει ότι διέταξε τη παραγωγή και νέων πυραύλων.
Το ερώτημα, που ζητά πλέον απάντηση πλέον είναι «τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;»
Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος καλύπτει τα θέματα της Ρωσίας για το BBC, επιχειρεί να δώσει απάντηση με δεδομένο το «πράσινο φως» των ΗΠΑ (και των συμμάχων τους)
Η απάντηση που δίνει στους αναγνώστες είναι αφοπλιστικά απλή: «Ειλικρινά δεν γνωρίζω».