Η Βόρεια Κορέα δημοσιοποίησε για πρώτη φορά εικόνες από μια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που παράγει υλικό για τα πυρηνικά της όπλα. Σπάινες φωτογραφίες δείχνουν τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να επιθεωρεί την περιοχή, ενώ νωρίτερα είχε ορκιστεί να αυξήσει «εκθετικά» το απόθεμα πυρηνικών όπλων.
Το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) ανέφερε σε δημοσίευμά του την Παρασκευή ότι είχε ζητήσει ομοίως από την εγκατάσταση ουρανίου να αυξήσει την παραγωγή της. Το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.
Η φωτογραφία δείχνει τον Κιμ να περνάει μπροστά από σειρές μηχανών φυγοκέντρισης και να μιλάει με στρατιωτικούς αξιωματούχους. Οι σπάνιες εικόνες δημοσιεύτηκαν την ώρα που για μία ακόμη φορά αυξάνονται οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
«Ο Κιμ περιηγήθηκε στην αίθουσα ελέγχου της βάσης εμπλουτισμού ουρανίου για να ενημερωθεί για τη συνολική λειτουργία των γραμμών παραγωγής», ανέφερε το KCNA, προσθέτοντας ότι «αισθάνθηκε ισχυρός» που είδε τον χώρο. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα τα σχέδια του Βορρά να αυξήσει την παραγωγή ουρανίου. Δεν είναι σαφές πότε πραγματοποίησε την επίσκεψη ο Bορειοκορεάτης ηγέτης αν και η τοποθεσία βρίσκεται στο εκτεταμένο πυρηνικό συγκρότημα Yongbyon του Βορρά, το οποίο παράγει υλικά για τα πυρηνικά όπλα της Πιονγιάνγκ.
Ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha της Σεούλ, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε την εγκατάσταση για να «καυχηθεί για την πυρηνική της ανάπτυξη και να σηματοδοτήσει ότι το οπλικό της πρόγραμμα είναι μη αναστρέψιμο». «Το καθεστώς Κιμ μπορεί επίσης να επιδεικνύει ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει διπλωματική και οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα, παρά την πυρηνική του ανάπτυξη», δήλωσε ο καθηγητής Easley στο BBC.
Ο Χονγκ Μιν, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας, είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να είναι ένα «μήνυμα» προς τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με σκοπό να δείξουν στην επόμενη κυβέρνηση ότι θα ήταν «αδύνατο να αποπυρηνικοποιηθεί η Βόρεια Κορέα».
«Είναι επίσης ένα μήνυμα που απαιτεί από άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνικό κράτος», πρόσθεσε. Το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας καταδίκασε τον Βορρά για τη δημοσιοποίηση της εγκατάστασης, προσθέτοντας ότι η παράνομη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων παραβιάζει πολλά ψηφίσματα που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οποιαδήποτε πυρηνική απειλή ή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπιστεί με μια συντριπτική και ισχυρή απάντηση από την κυβέρνηση και τον στρατό μας, με βάση τη σταθερή διευρυμένη αποτροπή της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ», δήλωσε το υπουργείο Ενοποίησης. Δεν είναι γνωστό πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Βόρεια Κορέα, αλλά μια πρόσφατη εκτίμηση ανεβάζει τον αριθμό σε 50, με επαρκές υλικό για την παραγωγή άλλων 40.