Ρικομέξ -για τους νεότερους- ήταν το χάρτινο εργοστάσιο στο Κρυονέρι που κατέρρευσε κατά τον μεγάλο σεισμό του 1999 και που έγινε συνώνυμο της αυθαιρεσίας αλλά και της ατιμωρησίας.
Τότε για μεγάλο χρονικό διάστημα η δημόσια συζήτηση περιστρέφονταν γύρω από το πόρισμα του ΕΜΠ που καθυστερούσε να βγει και στο τέλος δεν έλεγε με σαφήνεια το αυτονόητο.
Δηλαδή ότι στο χάρτινο κτίριο παραβιάστηκαν όλοι οι οικοδομικοί κανόνες και η νομιμότητα, αλλά κανείς δεν μπήκε φυλακή!
Οι ποινές στο τέλος μετατράπηκαν σε πλημμέλημα και οι 39 νεκροί δεν δικαιώθηκαν πότε…
Σήμερα κάτι παρόμοιο φαίνεται να επιχειρείται και με το πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη όπου αναμένεται να είναι ήξεις αφήξεις ως προς τα αίτια της φωτιάς που προκλήθηκε κατά την σύγκρουση των δυο τρένων.
Μπορούν ή όχι να προκαλέσουν φωτιά σε τέτοια έκταση τα έλαια σιλικόνης των μηχανών των τρένων; Το πόρισμα Καρώνη φαίνεται να μην απαντάει με σαφήνεια.
Ωστόσο μαθαίνουμε ότι ο Νίκος Μαρκάτος που επί των ημερών του, κάηκε το ΕΜΠ από τους μπαχαλάκηδες, δίνει απάντηση βάσει του μαθηματικού μοντέλου που έχει ο ίδιος εφεύρει και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.
Πρόκειται για το Μαθηματικό Μοντέλο και την Ανάλυση Διεργασιών, στηριζόμενο στην επιστήμη των υπολογιστών.
Η κυβέρνηση, η Hellenic Train και ο Βασίλης Καπερνάρος που μπήκε δυναμικά στην μάχη της υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, φαίνεται ότι βρήκαν έναν απρόσμενο υπερασπιστή που με το μαθηματικό μοντέλο του μπορεί να ισχυριστεί ότι η φονική φωτιά κατά την σύγκρουση μπορεί να προκλήθηκε από τα έλαια των μηχανών και όχι από εύφλεκτη ύλη που λαθραία μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.
Ποιος; Ο Μαρκάτος… Όξω πούστ@ από την παράγκα