Ο ΟΟΣΑ βρήκε το… πρόβλημα: Φορολογία στους χαμηλοσυνταξιούχους, τον κατώτατο μισθό και το… λάδι

Κοινοποίηση:
ξκ

Ο ΟΟΣΑ βρήκε το… πρόβλημα: Φορολογία στους χαμηλοσυνταξιούχους, τον κατώτατο μισθό και το… λάδι

Όχι μόνο κατάργηση του αφορολόγητου σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αλλά και την έκτακτη φορολόγηση των βασικών μεσογειακών αγροτικών προϊόντων, όπως το λάδι τις ελιές και το τυρί περιγράφει ο ΟΟΣΑ.

Βλέποντας στατικά τα… στατιστικά των φόρων στην Ελλάδα ο διεθνής οργανισμός, στην πρόσφατη έκθεσή του, «εντοπίζει»: α/δυσαναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων και β/ παχυσαρκία των (νεο)Ελλήνων.

Και τα δύο είναι μάλλον σωστά.

Ακολούθως καταφεύγει στη «συνταγή». Μόνο που οι «λύσεις» είναι τουλάχιστον… παιδαριώδεις: -Αφού οι έμμεσοι φόροι από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους είναι σχεδόν διπλάσιοι των άμεσων, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις χώρες του ίδιου του ΟΟΣΑ και επειδή κανείς, πόσο μάλιστα ένας διεθνής οργανισμός, δεν θα εισηγηθεί μείωση των επιβαρύνσεων, αυτομάτως προκύπτει η πρόταση για αύξηση των άμεσων φόρων.

Για να ισορροπήσει η σχέση 1:2 (άμεσων προς έμμεσους φόρους) πρέπει να αυξηθούν οι… άμεσοι.

Όχι όμως με φορολόγηση του πλούτου ή την αύξηση του γελοίου συντελεστή 5% στα διανεμόμενα (σ.σ. όχι τα επενδυόμενα) κέρδη, αλλά με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Ένα αφορολόγητο ποσό γύρω στα 617 ευρώ καθαρά το μήνα για τους μισθωτούς, στα 720 για τους συνταξιούχους και τα 8.636 ευρώ για τους αγρότες.

Τα εν λόγω ποσά θεσπίστηκαν έτσι ώστε να μη πληρώνει ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο αμειβόμενος με την βασικό μισθό φόρο. (Αλλά, τελικά, ο ανειδίκευτος εργάτης με τα 720 καθαρά το μήνα ή τα 820 με δύο παιδιά και επίδομα γάμου, πληρώνει φόρο!) Η τεχνοκρατικό «λογική» είναι απλοϊκή: συγκεντρώνεις περισσότερους φόρους εάν μαζέψεις λίγα απ όλους, παρά με τους υψηλούς συντελεστές στους έχοντες και κατέχοντες.

Ειδικά εάν είσαι της «Σχολής του Σικάγου» που έχει εισάγει το trickle down στα οικονομικά. (Συγκέντρωση αθέμιτου πλούτου στα υψηλά κλιμάκια κάτι που θα διαχυθεί/στάξει προς τα κάτω καθώς θα γίνουν επενδύσεις, θα αυξηθεί η απασχόληση κ.α.)

Το λάδι και η coca cola

-Το δεύτερο, άκρως ενδιαφέρον ειδικά για την ελληνική οικονομία, είναι η φορολόγηση του… λίπους. Καθώς διαπιστώνει, ίσως όχι άδικα, ότι οι (νεο)Έλληνες είναι παχύσαρκοι: Φόρο στις λιπαρές ουσίες. Έλα όμως που δεν εννοεί τα χάμπεργκερ, το χοιρομέρι, το μπέικον ή (όλα) τα αναψυκτικά, ειδικά τα τύπου cola… Στο μάτι έχουν βάλει την φέτα, τις ελιές και το λάδι…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εδώ και σχεδόν 3 χρόνια αποφασίσει την εφαρμογή ενοποιημένου συστήματος διατροφικής επισήμανσης, το σύστημα Nutri- score. Με χρώματα από το πράσινο μέχρι το κόκκινο. Ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την έκδοση επιστημονικής γνωμοδότησης επί του θέματος. Το σύστημα Nutri- score δυστυχώς «ενοχοποιεί» συλλήβδην όλα τα τρόφιμα, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, ή λόγω υψηλής θερμιδικής αξίας, μη λαμβάνοντας υπόψη άλλα κρίσιμα χαρακτηριστικά, όπως την περιεκτικότητα σε χρήσιμα και υγιεινά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κ.λπ.), αλλά κυρίως το ποσοστό διαχρονικής συμμετοχής τους σε μια ισορροπημένη δίαιτα.

Άρα τσουβαλιάζονται όλα μαζί. Ειδικά η φέτα και οι ελιές που έχουν αλάτι και λιπαρά μαζί…

Το εντυπωσιακό με αυτό το σύστημα είναι ότι η coca cola light κατατάσσεται σε πιο υγιεινή βαθμίδα (κίτρινη) καθώς το γλυκαντικό δεν είναι ζάχαρη, αλλά άλλες γλυκαντικές ύλες (π.χ. στέβια), αλλά την πληρώνει το… λαδάκι μας (κόκκινη σήμανση). Το οποίο θέλουν να το περιορίσουν μόνο για το κανδήλι…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: