Ο Ο.Η.Ε καλεί το Ισραήλ να μην προβεί σε μαζικές απελάσεις Ερυθραίων, μετά τα ακραία επεισόδια του Σαββατοκύριακου, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο».
Το τμήμα του Ο.Η.Ε που είναι αρμόδιο για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σάββατο στο Ισραήλ, όταν μια διαδήλωση κατά μιας εκδήλωσης της κυβέρνησης της Ερυθραίας εξελίχθηκε σε μια σύγκρουση των Αφρικανών μεταναστών μεταξύ τους και με την Ισραηλινή Αστυνομία.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε ο Γουίλιαμ Σπίντλερ.
Ενώ τόνισε ότι είναι «σημαντικό να αποδοθούν ευθύνες» για τα γεγονότα, προειδοποίησε το Ισραήλ κατά της λήψης ευρέων μέτρων κατά των Ερυθραίων στη χώρα.
«Οποιαδήποτε απόφαση που επηρεάζει όλους τους αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία ή περιπτώσεις επαναπροώθησης θα παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο…η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, όπως και η επαναπροώθηση, ή η επιστροφή κάποιου σε μια χώρα όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βασανιστήρια, σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία.»
Τονίζοντας ότι η κατάσταση στην Ερυθραία, που θεωρείται ένα από τα πιο αυταρχικά κράτη στον κόσμο, «παραμένει αμετάβλητη», ο Σπίντλερ προειδοποίησε ότι η αποστολή ανθρώπων εκεί πίσω «θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικές ανθρώπινες συνέπειες».
Μετά τα επεισόδια ο Πρωθυπουργός Νεντανιάχου, ζήτησε να εξεταστεί το ζήτημα της μαζικής απέλασης όσων συμμετείχαν στα επεισόδια.
Στο Ισραήλ είχαν παλαιότερα γίνει κινήσεις από την Αγιελέντ Σαγέντ η οποία ήταν Υπουργός Εσωτερικών και μέλος του εθνικιστικού κόμματος «Γιαμίνα», ώστε να απαγορεύεται το δικαίωμα των προσφύγων στην εργασία, ενώ πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με την μαζική είσοδο μεταναστών στο Ισραήλ.
βενιαμιν κανε απελασεις και μην ακους κανενα