Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την πρώτη γυναίκα σε ανώτερη ηγετική θέση του Βατικανού

Κοινοποίηση:
068f6c33ad0d1599215b550e583821f3_XL

Τη Δευτέρα 6/1, ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την Αδελφή Simona Brambilla ως την πρώτη γυναίκα επικεφαλής μεγάλου γραφείου του Βατικανού, ορίζοντάς την ως προϊσταμένη για τα Ινστιτούτα Καθαγιασμένης Ζωής και τις Εταιρείες Αποστολικής Ζωής.

Το συγκεκριμένο τμήμα επιβλέπει όλα τα καθολικά θρησκευτικά τάγματα, από μακρόχρονα όπως οι Ιησουίτες και οι Φραγκισκανοί μέχρι μικρότερες, νεότερες κοινότητες.
Η ανακοίνωση, που έγινε τη Δευτέρα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Πάπα να δώσει στις γυναίκες ολοένα πιο σημαντικούς ηγετικούς ρόλους μέσα στην Καθολική Εκκλησία.
Παρόλο που γυναίκες έχουν προηγουμένως διοριστεί σε θέσεις αναπληρωτών επικεφαλής σε ορισμένα γραφεία του Βατικανού, αυτή είναι η πρώτη φορά που γυναίκα ορίζεται προϊσταμένη ενός τέτοιου αξιώματος, κατέχοντας κορυφαία θέση στο κεντρικό διοικητικό σώμα της Αγίας Έδρας.
Το Vatican Media τόνισε τον ιστορικό χαρακτήρα του διορισμού, αναφέροντας στον τίτλο του: «Η Αδελφή Simona Brambilla είναι η πρώτη γυναίκα προϊσταμένη στο Βατικανό».

Για να καλυφθούν θεολογικές απαιτήσεις που επιτρέπουν μόνο σε χειροτονημένους άνδρες να εκτελούν ορισμένα ιεροτελεστικά καθήκοντα, ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε επίσης τον Καρδινάλιο Ángel Fernández Artime ως «συμπροϊστάμενο» για να ηγηθεί του γραφείου μαζί της.
Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση κατέγραψε την Brambilla ως την κύρια ηγέτιδα, υπογραμμίζοντας τον καινοτόμο ρόλο της στην ιεραρχία του Βατικανού.
Η Brambilla, 59 ετών, μέλος των Consolata Missionaries, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη θρησκευτική ηγεσία.
Έχει υπηρετήσει ως ιεραπόστολος στη Μοζαμβίκη και ηγήθηκε του τάγματός της ως ανώτατη προϊσταμένη από το 2011 έως το 2023, πριν αναλάβει τη θέση της γραμματέως του τμήματος θρησκευτικών ταγμάτων πέρυσι.

Ο προκάτοχός της, Καρδινάλιος Joao Braz de Aviz, αποσύρεται στα 77 του χρόνια.
Ο διορισμός κατέστη δυνατός χάρη στις μεταρρυθμίσεις του 2022 που έκανε ο Φραγκίσκος στο κυβερνητικό σύνταγμα του Βατικανού, επιτρέποντας σε λαϊκά μέλη, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, να ηγούνται δικαστηρίων.
Η μεταρρύθμιση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Πάπα να δείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να αναλάβουν βασικούς ρόλους ηγεσίας στην Εκκλησία, ακόμη κι αν το ίδρυμα συνεχίζει να τηρεί περιορισμούς στην χειροτονία γυναικών ως ιερέων ή διακόνων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response