Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μην λαμβάνουν μόνοι τους φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού γιατί η αλόγιστη χρήση φαρμάκων μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την υγεία τους.
Στο όλο θέμα αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Η ιστορία της Ιατρικής είναι γεμάτη με παραδείγματα φαρμάκων τα οποία ήταν αποτελεσματικά στα χαρτιά ή στο εργαστήριο, αλλά όχι στους ανθρώπους», είπε. «Είναι επίσης γεμάτη με φάρμακα τα οποία απεδείχθησαν επιβλαβή».
Ο κ. Ghebreyesus έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία του ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική. «Μερικά φάρμακα που νομίζαμε ότι θα είναι αποτελεσματικά, απεδείχθη ότι δεν ήταν και τόσο, όταν τα συγκρίναμε με άλλα», είπε. «Πρέπει να ακολουθούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις σε αυτό».
Ωστόσο, η χρήση φαρμάκων για άλλα νοσήματα εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, κρύβει έναν ακόμα κίνδυνο. Μπορεί να υπάρξει έλλειψη αυτών των φαρμάκων, με συνέπεια να μείνουν ακάλυπτες οι ασθένειες έναντι των οποίων όντως αποδίδουν.
«Καθώς εξελίσσεται η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, μαθαίνουμε ολοένα περισσότερα για τα φάρμακα», τόνισε ο κ. Ghebreyesus. «Μαθαίνουμε περισσότερα για το τι αποδίδει και τι όχι».
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έδωσε επίσης νεότερες πληροφορίες για την μελέτη Αλληλεγγύη (Solidarity). Πρόκειται για μία μαζική μελέτη τεσσάρων θεραπειών, που συντονίζει ο ΠΟΥ. Στη μελέτη είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή 10 χώρες.
Οι θεραπείες που δοκιμάζονται σε ασθενείς στους οποίους έχει προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη ο κορωνοϊός είναι:
Το remdesivir, ένα φάρμακο για τον ιό Έμπολα
Ο σταθερός συνδυασμός των φαρμάκων lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο), που χορηγείται σε ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη
Ο προαναφερθείς σταθερός συνδυασμός μαζί ιντερφερόνη-βήτα, η οποία είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
Η χλωροκίνη, η οποία είναι φάρμακο για την ελονοσία (malaria)
Στη μελέτη Αλληλεγγύη θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών. Όπως είπε ο κ. Ghebreyesus, οι χώρες που πλέον συμμετέχουν στη μελέτη είναι 45. Επιπλέον, αρχίζει η χορήγηση των θεραπειών στους πρώτους ασθενείς σε Νορβηγία και Ισπανία.
«Είναι μία ιστορική μελέτη, η οποία θα μειώσει δραματικά τον χρόνο που απαιτείται για να αποκτήσουμε ισχυρά δεδομένα για τις θεραπείες αυτές», είπε. Και πρόσθεσε πως όσο περισσότερες χώρες δηλώσουν συμμετοχή, τόσο ταχύτερα θα βγουν τα αποτελέσματα.