Ο Παύλος της Δράμας γράφει ιστορία – Στα πρότυπα των μεγάλων Ιεραρχών της Εκκλησίας μας (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
dra

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

«Δεν αρέσκομαι να ακούω τη φήμη μου αλλά ακολούθησα στο τέλος της τελετής των εγκαινίων του ιερού ναού  αυτό που συνήθιζε να κάνει  ο σοφός Γέρων Ιεράρχης Κοζάνης Διονύσιος  όταν εγκαινίαζε ναό: να χαράσσει την υπογραφή του επι της κόγχης του ιερού βήματος του εγκαινιαζομένου ναού  και κατά τη διάρκεια αυτή να ψάλλεται η φήμη του! Και ακούω σήμερα ευχαρίστως τη φήμη μου γιατί δέκα χρόνια με κάψατε μέχρι  να δω αυτό το έργο περπατούμενο και τον ιστορικό αυτό ναό όπως του άξιζε».

Με τα παραπάνω λόγια απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος μετά το πέρας των εγκαινίων.

Ο Σεβ Δράμας κ. Παύλος δικαιούται να καταλάβει σήμερα την πρώτη θέση στην εγκαινιαζόμενη νέα στήλη της ιστοσελίδας μας υπό τον τίτλο… «το πρόσωπο της ημέρας».

Και το δικαιούται όχι γιατί κατάφερε να περάσει αυτό το ναό στην δικαιοδοσία της Μητρόπολης την  οποία με την χάρη του Θεού διαποιμαίνει τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά γιατί εξαιτίας αυτών των εγκαινίων απέδειξε πως η Εκκλησία της Ελλάδος όσο έχει τέτοιους Ιεράρχες δικαιούται να ελπίζει ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες.

Την περασμένη Κυριακή κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμούσε  την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέστηκαν με κατάνυξη και ιεροπρέπεια, εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια  τα εγκαίνια στον ιστορικό Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Πετρούσας Δράμας. Εγκαίνια στο ναό των Εισοδίων για να ανοίξουν και πάλι οι είσοδοι, οι θύρες και να δεχθούν και πάλι  το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Έπειτα από 140 έτη σιωπής, βεβήλωσης και καταστροφής, περιήλθε με πολυχρόνιες και κοπιώδεις προσπάθειες του αγωνιστή Ιεράρχη  Σεβ. Δράμας, ο Ι. Ν. της Παναγίας Πετρούσας εκ νέου στην φυσική του οικογένεια, στην Μητρόπολη Δράμας και στην λατρεία του Αγίου και Τριαδικού Θεού.

Ένας συνεχής πόλεμος από δικούς μας ανθρώπους που ήθελαν να μετατρέψουν έναν καθαγιασμένο ναό σε… πολιτιστικό κέντρο γενικής χρήσης κερδήθηκε και  ο αγώνας του Σεβ. Παύλου και των συνεργατών του εστέφθη από επιτυχία.

Ο Σεβ. Δράμας Παύλος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Μητρόπολης έδειξε πως σε τέτοια θέματα δεν σηκώνει μυϊκά στο σπαθί του. Παρά τον πόλεμο που του έκαναν και συνεχίζουν κάποιοι ανεγκέφαλοι ο Παύλος δεν το έβαλε κάτω. Και στο τέλος τα κατάφερε! Από την εποχή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, είχα να  νιώσω  εκείνο τον  παλμό της πληρότητας  στο εκκλησίασμα και να διαπιστώσω  την αμφίδρομη ζεστή αγάπη του λαού προς τον Επίσκοπο! Ο λαός της Δράμας αγαπά την Εκκλησία του και σέβεται και αγαπά τον Επίσκοπο του. Απ’ όπου και αν περάσαμε ο λαός δεν έκρυβε τον σεβασμό και την αγάπη του στον λεβέντη Ιεράρχη.

“Παύλος, ελέω Θεού Μητροπολίτης Δράμας”: ο αεικίνητος, δραστήριος, γεραρός, αυθεντικός και σοφός οιακοστρόφος της τοπικής Εκκλησίας της Δράμας , που  ποιμαίνει τον λαό του Θεού στη Δράμα  από το 2005,τον οιστρηλατεί, τον εμπνέει και μορφώνει μέσα του τον Χριστό, αλλά και την αγάπη στην Πατρίδα. Χριστός και Ελλάδα στην καρδιά μας  το σύνθημα του Παύλου.

Κατά το διήμερο της απόδοσης της εορτής της Παναγίας κλήρος και λαός της Δράμας και κυρίως οι κάτοικοι του χωριού εόρτασαν όλοι μαζί τη χαρά της τοπικής Εκκλησίας με τα εγκαίνια  του Ναού, αλλά και με την αιφνιδιαστική χειροτονία του διακόνου του Σεβ. Δράμας π. Ευαγγέλου  κατά τα πρότυπα των Πατριαρχών μας και μεγάλων παλαιών Αρχιερέων που χειροτονούσαν χωρίς προαναγγελία!

Η έκπληξη αυτή πολλαπλασίασε την συγκίνηση όλων μας!

Ο άξιος διάδοχος του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου, του από Δράμας, Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ως καλός οικοδεσπότης, προσέφερε σε όλους μία πνευματική πανδαισία.

Η συναναστροφή μαζί του, τονώνει το πατριωτικό συναίσθημα. Οι ιερές ακολουθίες που προΐσταται, είναι αληθινή μυσταγωγία. Και το πέρας, ένα βίωμα από τις Αγάπες των πρωτοχριστιανικών χρόνων!

Ο πάντοτε θαρραλέος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, που εορτάζουμε σήμερα, συχνά  κήρυττε και έλεγε «Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο ακόμα και όλος ο κόσμος να πέσει, δεν μπορεί να σας τα πάρει κανείς, εκτός και αν τα δώσετε με το θέλημά σας. Αυτά τα δυό να τα φυλάττετε, να μη τα χάσετε».

Αυτό ήταν το δίδαγμα που πήραμε από τον Σεβ. Δράμας κ. Παύλο το διήμερο που περάσαμε στην Μητρόπολη του.

dram1

dram2

dram3

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: