Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με άρθρο που δημοσιεύεται επ’ ευκαιρία της 75ης επετείου της Νίκης κατά του γερμανικού ναζισμού στο αμερικανικό περιοδικό The National Interest, καλεί τους ηγέτες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσουν στην διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για να αντιμετωπίσουν το συντομότερο δυνατό τα παγκόσμια προβλήματα.
«Σήμερα, όπως το 1945, είναι σημαντικό να επιδείξουμε την πολιτική βούληση και να συζητήσουμε το μέλλον μαζί» γράφει ο Πούτιν στο άρθρο του.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε διατυπώσει την πρόταση για την διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου κορυφής τον Ιανουάριο, και τα τέσσερα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία, είχαν δώσει κατ’ αρχήν τη συγκατάθεση τους.
Η Μόσχα ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μόλις υποχωρήσουν οι φόβοι για τον κορονοϊό παρά τις τεταμένες σχέσεις της με τη Δύση, και ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκινούν από τη Συρία και την Ουκρανία και φθάνουν έως τις φερόμενες πολιτικές παρεμβάσεις της Ρωσίας σε άλλες χώρες.
Η Μόσχα θωρεί ότι σε αυτή την σύνοδο κορυφής οι ηγέτες θα μπορέσουν να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία, την παγκόσμια ασφάλεια, τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον εξτρεμισμό, τον κυβερνοχώρο και την αλλαγή του κλίματος, δήλωσε η Μόσχα. Ο Πούτιν δηλώνει μάλιστα ότι η Μόσχα είχε συγκεκριμένες ιδέες και πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα.
«Βασιζόμενοι σε μια κοινή ιστορική μνήμη, μπορούμε να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και πρέπει να το πράξουμε. Αυτό θα χρησιμεύσει ως μια σταθερή βάση για επιτυχείς διαπραγματεύσεις και συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της … σταθερότητας και ασφάλειας στον πλανήτη» γράφει ο Πούτιν στο άρθρο του.
Ο Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντής του Κέντρου Carnegie της Μόσχας και πρώην συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού, δήλωσε ότι το άρθρο αυτό δείχνει σαν ο Πούτιν να προσπαθεί να μετατρέψει τη σύνοδο κορυφής, σ’ ένα «υπέρτατο παγκόσμιο σχήμα», χαρακτηρίζοντας τον στόχο αυτό λέει εξαιρετικά φιλόδοξο.
«Η Ρωσία μπορεί να προτείνει, αλλά εναπόκειται στις ΗΠΑ και την Κίνα να αποφασίσουν εάν είναι πρόθυμες. Το 2020 δεν είναι το 1945», έγραψε ο Τρένιν στο Twitter.