Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν υπόψιν τους στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει 3.000 στρατιώτες στη Ρωσία για πιθανή ανάπτυξη στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια θεμελιώδη πρόκληση για την Ουκρανία λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με τις δορυφορικές εικόνες που προφανώς δείχνουν μετακινήσεις βορειοκορεατικών στρατευμάτων, ο Πούτιν δήλωσε : «Οι εικόνες είναι ένα σοβαρό πράγμα. Εάν υπάρχουν εικόνες, τότε αντανακλούν κάτι».
Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν δηλώσει ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν φτάσει στην Ουκρανία και, αν και ο Πούτιν μπορεί να είναι σκόπιμα διφορούμενος για να μειώσει το ηθικό της Ουκρανίας, είναι επίσης εντυπωσιακό ότι δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, δεδομένου ότι του δόθηκε η ευκαιρία να το πράξει σε υψηλό επίπεδο.
Κανένας άλλος ηγέτης των Brics δεν έθεσε το θέμα δημόσια κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, στην οποία ακούστηκαν αντίθετα αόριστες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, σημειώνει ο Guardian.
Ο Πούτιν χαιρετίζει τη δήλωση Τραμπ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία χαιρετίζει τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην ομιλία του κατά τη σύνοδο των BRICS.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, θα είναι και η Μόσχα, πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει όλες τις επιλογές για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά μόνο εκείνες που τίθενται σε ρεαλιστική βάση.
Σε ό,τι αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ανησυχεί για τα γεγονότα και βλέπει τον ρόλο της στη δημιουργία συνθηκών για τη διευθέτηση της σύγκρουσης εκεί.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί την επιδείνωση της σύγκρουσης και ότι πιστεύει πως καμία χώρα στην περιοχή δεν ήθελε έναν «μεγάλο πόλεμο».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χρησιμοποίησε την ομιλία του για να ζητήσει μια «δίκαιη ειρήνη».
Ο Γκουτέρες βρέθηκε στη Ρωσία για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022 και επρόκειτο να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες για την Ουκρανία με τον Πούτιν αργότερα εντός της ημέρας. Η Μόσχα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το φόρουμ για να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο των αναδυόμενων οικονομιών που χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις του δολαρίου με τις οποίες συναλλάσσονται.
Σε ένα σύντομο απόσπασμα σχετικά με την Ουκρανία ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε: «Χρειαζόμαστε ειρήνη στην Ουκρανία – μια δίκαιη ειρήνη σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης [του ΟΗΕ]».
Είπε επίσης: «Η Ουκρανία είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες της ΕΕ, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες της ΕΕ: «πρέπει να διατηρήσουμε τις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος δικαίου και τις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας όλων των κρατών». Δεν έκανε καμία αναφορά στα βορειοκορεατικά στρατεύματα.
Είναι η πρώτη φορά που ο Γκουτέρες συναντάται με τον Πούτιν αφότου το διεθνές ποινικό δικαστήριο εξέδωσε τον Μάρτιο του 2023 ένταλμα σύλληψης του Ρώσου ηγέτη εξαιτίας της απαγωγής παιδιών στην Ουκρανία και της μεταφοράς τους στη Ρωσία. Ο Γκουτέρες επικρίθηκε για τη συνάντηση αυτή από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ιδίως από τη στιγμή που απέρριψε πρόσκληση να συμμετάσχει σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής υπό την αιγίδα της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι.
Ο Γκουτέρες προέτρεψε τα μέλη των Brics να μην βλέπουν τον οργανισμό ως εναλλακτική λύση στον ΟΗΕ, λέγοντας: «Καμία ομάδα και καμία χώρα δεν μπορεί να δράσει μόνη της ή απομονωμένη. Χρειάζεται μια κοινότητα εθνών, που εργάζεται ως μια παγκόσμια οικογένεια, για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις».
Πούτιν: Δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική ήττα της Ρωσίας
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ανάδυση μιας «πιο δίκαιης παγκόσμιας τάξης» παρεμποδίζεται από «δυνάμεις που έχουν συνηθίσει να σκέφτονται και να ενεργούν με τη λογική της κυριαρχίας επί των πάντων και των πάντων». Είπε ότι οι ξένοι υποστηρικτές του Κιέβου δεν κρύβουν πλέον ούτε καν τον στόχο τους να προκαλέσουν στρατηγική ήττα στη χώρα μας.
Ο Πούτιν είπε: «Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας μπορούν να πιστέψουν σε αυτό, διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ενότητα και τη δύναμη του πνεύματος των Ρώσων που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων».
Οι διασυνοριακές πληρωμές για το εμπόριο μεταξύ των χωρών BRICS αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός ειδικού συστήματος, επειδή η υπάρχουσα υποδομή είναι επαρκής, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές για το εμπόριο με τους μεγάλους εταίρους της Ρωσίας, όπως η Κίνα ή η Τουρκία, όπου οι τράπεζες δέχονται πιέσεις από τις δυτικές ρυθμιστικές αρχές να ελέγχουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία, έχουν γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για τις ρωσικές εταιρείες και τράπεζες.
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Ρωσία περιέγραψε ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών σε εθνικά νομίσματα των BRICS, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων και ένα δίκτυο εθνικών εμπορικών τραπεζών που θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω των κεντρικών τραπεζών των BRICS.
«Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό σήμερα. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι το πρόβλημα των διακανονισμών», δήλωσε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής.
Η υπό ρωσική αιγίδα σύνοδος κορυφής των χωρών BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι το υπάρχον σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, το οποίο δημιουργήθηκε από τη ρωσική κεντρική τράπεζα, καθώς και παρόμοια συστήματα που λειτουργούν από άλλες κεντρικές τράπεζες των BRICS θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση των αμοιβαίων πληρωμών σε εθνικά νομίσματα.
«Αλλά δεν εφευρίσκουμε κανένα ξεχωριστό κοινό σύστημα προς το παρόν. Αυτό που ήδη έχουμε είναι στο σύνολό του επαρκές», δήλωσε ο Πούτιν.