Η επίσκεψη είναι και ένα μήνυμα στη Δύση
Στην πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα από το 2000, ο Πούτιν θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ, καθώς οι δύο ηγέτες δεσμεύονται να επεκτείνουν τη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και εμπορίου, αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα, καθώς επιδιώκει τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία από ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη του κόσμου.
Στην πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα από το 2000, ο Πούτιν θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ, καθώς οι δύο ηγέτες δεσμεύονται να επεκτείνουν τη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και εμπορίου, αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις.
Ο Πούτιν αναμένεται να φθάσει στη Βόρεια Κορέα αργά σήμερα, Τρίτη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με μεγάλη συνοδεία υπουργών και συμβούλων της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων για τον ρωσικό στρατό και την προμήθεια όπλων.
Μεταξύ άλλων, στην αποστολή συμμετέχουν ο νέος Ρώσος υπουργός Aμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, και ο Ντένις Μαντούροφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης που επιβλέπει τον αμυντικό τομέα.
Κατ’ ιδίαν επαφές
«Το πρόγραμμα είναι πλήρες», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. «Σημαντικό μέρος του χρόνου θα αφιερωθεί στις κατ’ ιδίαν επαφές μεταξύ των ηγετών, καθώς αυτές οι διαπραγματεύσεις … θα περιέχουν τα πιο σημαντικά και πιο ευαίσθητα ζητήματα».
Πρόκειται για σπάνιο ταξίδι του Πούτιν στο εξωτερικό, ο οποίος έχει περιορίσει τα διεθνή ταξίδια σε φιλικές χώρες από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από διεθνές ποινικό δικαστήριο.
Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με πυρομαχικά σοβιετικής εποχής, προσφέροντας σανίδα σωτηρίας στη Μόσχα και στηρίζοντας τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι προμήθειες πυρομαχικών και πυραύλων, καθώς και ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βοήθησαν τον ρωσικό στρατό «να σταθεί ξανά στα πόδια του».
Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην πολεμική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία φέρεται να στήριξε το δορυφορικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και να πρόσφερε όπλα, οικονομική βοήθεια και διπλωματική υποστήριξη στη χώρα.
Ο Κιμ ταξίδεψε στην Απω Ανατολή της Ρωσίας πέρυσι, συνάντησε τον Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ, επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι.
Ανησυχία στην Ουάσιγκτον
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τους στενούς δεσμούς Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.
«Δεν ανησυχούμε για το ταξίδι [του Πούτιν]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, χθες. «Αυτό που μας απασχολεί είναι η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.
Οπως εξήγησε ο Κίρμπι, η ανησυχία δεν αφορά μόνο το ότι «οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να πλήξουν ουκρανικούς στόχους, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει αμοιβαιότητα που θα επηρέαζε την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο».
Ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας
Σε άρθρο που γράφτηκε για το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας σήμερα Τρίτη, ο Πούτιν επαίνεσε τη Βόρεια Κορέα για τη «σταθερή υποστήριξη» του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν έγραψε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα στο ανώτατο επίπεδο και υποσχέθηκε να προσφέρει την αμέριστη υποστήριξή του στη χώρα, όπως ανέφερε το KCNA σήμερα, Τρίτη, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη χώρα.
Επικαλούμενα σύμβουλο του Κρεμλίνου, ρωσικά πρακτορεία ανέφεραν τη Δευτέρα ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «σημαντικές συμφωνίες» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Ενδεχομένως θα υπογραφεί «συνολική συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης», η οποία θα περιγράφει τη μελλοντική συνεργασία, εστιάζοντας σε «θέματα ασφαλείας», τόνισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, όπως ανέφεραν τα κρατικά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Διεθνείς αναλυτές εξήγησαν πάντως ότι στην πραγματικότητα οι όποιες νέες συμφωνίες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.
«Οι σχέσεις Μόσχας – Πιονγιάνγκ είναι μακροπρόθεσμες και όλο και πιο ολοκληρωμένες όσον αφορά την άμυνα», δήλωσε στο νέο πρακτορείο Yonhap ο Πάτρικ Κρόνιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Hudson για την Ασφάλεια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
«Σίγουρα, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά διλήμματα. Αλλά ανεξάρτητα από τα όσα λέγονται, οι σχέσεις θα επικεντρωθούν στην αμυντική συνεργασία», εξήγησε ο ίδιος.
Προμήθειες όπλων
Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας Σιν Γουόνσικ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News ότι η Σεούλ έχει εντοπίσει τουλάχιστον 10.000 εμπορευματοκιβώτια που πιθανολογείται ότι περιέχουν πυρομαχικά και άλλα όπλα που έχουν σταλεί από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.
Τα εμπορευματοκιβώτια αυτά θα μπορούσαν να περιέχουν έως και 4,8 εκατ. βλήματα, δήλωσε ο Σιν.
Οι χώρες της Ε.Ε. δυσκολεύτηκαν να επιτύχουν τον στόχο να προμηθεύσουν 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία κατά το περασμένο έτος, στέλνοντας μόλις τα μισά.
«Σπάει» η απομόνωση
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί παρέλαση στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ο Πούτιν αναμένεται επίσης να παρακολουθήσει συναυλία και να επισκεφθεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζωοδόχου Τριάδας στην Πιονγιάνγκ, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με αναφορές, ο Πούτιν θα μείνει στον ξενώνα Kumsusan στην Πιονγιάνγκ, όπου είχε μείνει τελευταία φορά ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα το 2019.
Ο Τζον Νίλσον-Ράιτ, επικεφαλής του προγράμματος για την Ιαπωνία και την Κορέα στο Κέντρο Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανέφερε, σύμφωνα με το BBC, ότι ο Πούτιν «ενισχύει τους δεσμούς με τον παλιό του εταίρο στον Ψυχρό Πόλεμο», σε μία προσπάθεια να «διαψεύσει στην πράξη ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομονώσει τη Μόσχα».
«Ενισχύει τις σχέσεις με αυταρχικά καθεστώτα, σε μία εποχή που οι δημοκρατικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε θέση άμυνας, αντιμετωπίζοντας παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια» στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία και την Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Μετά τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί το Βιετνάμ, μακροχρόνιο σύμμαχο της Ρωσίας, όπου θα έχει συζητήσεις οι οποίες θα επικεντρωθούν σε σειρά θεμάτων όπως το εμπόριο.
χα χα χα χα παντα γελοιος ο τουρκοπουτιν