Όπως συμβαίνει πάντα σε διεθνείς συνάξεις, έτσι και τώρα, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, απαίτησε συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των G-20.
Οι συναντήσεις αυτές είναι βασικά «επαφές γοήτρου» για τον Ερντογάν για να τροφοδοτεί το εσωτερικό εθνικιστικό ακροατήριο ότι δήθεν όποτε επιθυμεί συναντά τον κ. Μπάιντεν, τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους ηγέτες.
Έχουμε συνηθίσει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, να δηλώνει πριν από αυτές τις διεθνείς συνάξεις ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ερντογάν και στη συνέχεια να διαψεύδεται καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιβάλλει την πραγματοποίηση τετ-α-τετ με τον Τζο Μπάιντεν, με τη δικαιολογία ότι έχει να του μεταφέρει πολύ σοβαρά νέα.
- Ομιλούμε για αστείες καταστάσεις που περισσότερο δείχνουν την ανεπάρκεια των Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι παραμένουν κολλημένοι στο γνωστό αφήγημα, ότι δήθεν η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει συμμαχήσει με εχθρικές χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα, η Βενεζουέλα και άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή παραμένει ο δύσκολος «σύμμαχος», που καταφέρνει μόνο να κερδίζει χωρίς να προσφέρει τίποτα στους Δυτικούς.
Φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε τους Τούρκους ότι δεν θα υπάρχει χρόνος ούτε για μία συνάντηση στο …πόδι, αλλά η τουρκική απάντηση ήταν η γνωστή: Ο Ερντογάν μόλις επέστρεψε από το Σότσι, όπου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και έχει πολλά νέα να μοιραστεί.
Μπορούμε να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι στην πρωτεύουσα της Ινδίας, ο Ερντογάν θα καταφέρει να καθίσει απέναντι στον κ. Μπάιντεν για να αφηγηθεί το γνωστό παραμύυθι.
- Εκτός αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συνέλθει και έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίσουν το «πρόβλημα Ερντογάν». Και με αυτό εννοούν την αντιαμερικανική και αντισυμμαχική συμπεριφορά του.
Ήδη στην Ουάσιγκτον στοιχηματίζουν ότι ο Ερντογάν θα καθυστερήσει να στείλει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε επίσημα στη σύνοδο των χωρών-μελών της Δυτικής Συμμαχίας, στο Βίλνιους, πως αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας.
Παρ’ όλα αυτά, ειδικά οι Αμερικανοί, κρατούν μικρό καλάθι, αν και συνομιλούν συστηματικά με τους πιο σημαντικούς συνεργάτες του, οι οποίοι γνωρίζουν τις σκέψεις του και διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υποχωρήσει από την απόφαση του, και θα την υλοποιήσει. Θα επιτρέψει, δηλαδή, την ολοκλήρωση της επέκτασης του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε με την ένταξη της Φινλανδίας.
Μία από τις υποθέσεις που ακούγονται είναι ότι εάν δεν εξασφαλίσει την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16, οι Σουηδοί θα περιμένουν…
Όμως, ποιος θα τον διαβεβαιώσει στην Ουάσιγκτον ότι θα αλλάξουν απόφαση οι νομοθέτες και θα επιτρέψουν αυτή την αγοραπωλησία. Η πρόβλεψη για την αγορά των 40 καινούργιων F-16 δεν είναι καλή.
Αντίθετα, εάν επέτρεπε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εξασφαλίσει αμέσως την ανανέωση των 80 μαχητικών, που διαθέτει η Τουρκία και παραμένουν τα περισσότερα στο έδαφος. Και αυτή η υπόθεση συναντά την άρνηση, ειδικά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.
- Βέβαια, «θύμα» του επιχειρούμενου εξευμενισμού της Τουρκίας, είναι και η αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επέβαλε δυστυχώς τη θέση των «φιλότουρκων» αξιωματούχων για καθυστέρηση της ανακοίνωσης.
Ο Ερντογάν, όμως, κατάφερε να εξασφαλίσει «βοήθεια» από την Αθήνα, με την έναρξη (και συνέχιση) των ελληνοτουρκικών συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο. Αυτό το γεγονός θα δυσκολέψει αφάνταστα τους νομοθέτες που βρίσκονται διαχρονικά απέναντι στην κατοχική Τουρκία και υπέρ της Ελλάδας.
Οι λομπίστες της Τουρκίας, που κατέκλυσαν το Κογκρέσο, ενημερώνουν όποιον έχει όρεξη να τους ακούσει, ότι η Τουρκία για επτά μήνες δεν έχει προκαλέσει την Ελλάδα στο Αιγαίο. Δεν έγιναν υπερπτήσεις ή παραβιάσεις, και αυτή η συμπεριφορά, λένε, θα συνεχιστεί.
Το θέμα είναι για πόσο; Υπάρχουν εγγυήσεις ότι εάν λάβει τα F-6, δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας. Έχουν γνώση οι φύλακες, είναι η απάντηση.
Υπάρχει στον ορίζοντα και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Ο κ. Μενέντεζ έχει κερδηθεί για τον Ελληνισμό χάρις στους φίλους του τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι του προσφέρουν και οικονομική ενίσχυση και ψήφους.Όμως, εσχάτως ακούγονται διαμαρτυρίες ότι παρά τις δηλώσεις του, ο γερουσιαστής δεν έχει θέσει όρους στην Τουρκία που θα αφορούν την κατοχή της Κύπρου. Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εξελίξεις…
Κλείνοντας παραθέτουμε τον διάλογο του κ. Σάλιβαν, του ισχυρού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρόέδρου Μπάιντεν, με τους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου -αφορά πιθανές χωριστές συναντήσεις του Αμερικανού Πλανητάρχη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, στο Νέο Δελχί:
- Είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί ο Πρόεδρος με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ή τον Ερντογάν ή οποιονδήποτε από αυτούς τους άλλους ηγέτες που μπορεί να μας ενδιαφέρουν όσο είναι εκεί;
Σάλιβαν: (Γέλια.) Δεν ξέρω ποιους — Γελάω γιατί δεν ξέρω ποιος ταιριάζει στη λίστα με ποιους μπορεί να σας ενδιαφέρουν.
- Μας ενδιαφέρουν όλοι, αλλά αυτοί είναι οι δύο… (Γέλιο)
Σάλιβαν: Είναι σαν να υπάρχουν δύο κατηγορίες: αυτές που δεν σας ενδιαφέρουν και αυτές που σας ενδιαφέρουν.
- Μας ενδιαφέρουν όλα. Διαβάζουμε όλη μέρα για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με ενδιαφέρουν όλα αυτά.
Σάλιβαν: Εντάξει.
- Ωστόσο, για αυτούς τους δύο συγκεκριμένα.
Σάλιβαν: Δεν έχουμε προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις με κανέναν από αυτούς τους δύο ηγέτες αυτή τη στιγμή. Δεν πρόκειται να μιλήσω για το πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.
Και όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας δυναμικός χαρακτήρας σε αυτό, με δεδομένο ότι όλοι αυτοί οι ηγέτες βρίσκονται σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο με περιορισμένο χρόνο. Έτσι, ορισμένες από τις διμερείς συναντήσεις, όπως είδατε πέρυσι στην Ινδονησία, πιθανότατα θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή. Και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι γίνονται με έναν τρόπο που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) των ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτές.