Ο Τζο Μπάιντεν έτοιμος να αφοπλίσει τους Αμερικανούς και να να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο της ΕΛΙΤ

Κοινοποίηση:
Τζο Μπάιντεν

Τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης των πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος θα ανακοινώσει έξι μέτρα «για να αντιμετωπισθεί η υγειονομική επιδημία που συνδέεται με τη βία μέσω πυροβόλων όπλων» διευκρίνισε ένας από τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένας νέος κανονισμός που έχει στόχο «να σταματήσει η διάδοση των όπλων φαντασμάτων», τα οποία κατασκευάζονται με ερασιτεχνικό τρόπο και δεν έχουν αριθμό σειράς.

Ο πρόεδρος θέλει επίσης να ενισχύσει περισσότερο τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον αγώνα εναντίον των βιαιοτήτων και να ζητήσει την πρώτη μετά το 2000 συνολική έκθεση για το λαθρεμπόριο πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

Αντιθέτως δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κανένα μεγάλο μέτρο με στόχο την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα όπλα, όπως η ενίσχυση του ελέγχου του ιστορικού των αγοραστών ή η απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών που συχνά χρησιμοποιούνται σε μαζικούς φόνους.

Ο υπεύθυνος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε πως αυτά τα μέτρα, τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει ο Μπάιντεν μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, δεν είναι παρά τα «πρώτα» στάδια αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Μια υπόσχεση προεκλογική
Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να ανακοινώσει τον διορισμό του Ντέιβιντ Τσίπμαν, ενός υποστηρικτή του περιορισμού των πυροβόλων όπλων, επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των όπλων, των εκρηκτικών, του καπνού και των οινοπνευματωδών (ATF) και είναι κρίσιμης σημασίας στη μάχη εναντίον της βίας με πυροβόλα όπλα.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η πολιτική ενότητα απουσιάζει σ’ αυτό το υπερευαίσθητο θέμα είναι τπ ότι η ATF δεν έχει από το 2015 διευθυντή που ο διορισμός του να έχει επικυρωθεί από τη Γερουσία.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος από καιρό υποστηρίζει μια καλύτερη νομοθετική πλαισίωση της οπλοκατοχής, υποσχέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα αναλάβει δράση στο μέτωπο αυτό. Μια σειρά από μαζικούς φόνους με πυροβόλα όπλα τις τελευταίες εβδομάδες αύξησε την πίεση για να περάσει στη δράση.

Το 2020 στις ΗΠΑ τα πυροβόλα όπλα στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 43.000 ανθρώπους, των αυτοκτονιών περιλαμβανομένων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Gun Violence Archive. Ο τελευταίος κατέγραψε 611 «μαζικές επιθέσεις με πυροβόλα όπλα» –καθεμιά από τις οποίες είχε τουλάχιστον τέσσερα θύματα– έναντι 417 την προηγούμενη χρονιά.

Από την 1η Ιανουαρίου, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί από πυροβόλο όπλο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: