Kαι τώρα κινούμενη άμμος και αγωνία για την κάθε επόμενη ώρα. Η Παγκόσμια Κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό. Τις τελευταίες ώρες αυτό που έχει σοκάρει τους αναλυτές είναι η προδοσία των Κούρδων από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ μετά από συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Αυτό είναι ένα μήνυμα για την Ελλάδα. Με την ίδια ευκολία θα μπορούσε να προδώσει και την κυβέρνηση Τσίπρα εγκαταλείποντας την Ελλάδα στις ορέξεις της Τουρκίας.
Ο Τραμπ αισθάνεται ανασφάλεια στον Λευκό Οίκο και έχει ανάγκη από αίμα για να μη χάσει τη προεδρία. Οτι συνέβη και με τον Μπους και τους Δίδυμους Πύργους. Ας μην είναι η Ελλάδα εκείνη που θα πληρώσει με αίμα την παραμονή του πλανητάρχη. Σύμφωνα με τον Κώστα Στούπα ο Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης μίλησε με σκληρά λίγια για τους Τούρκους γιατί πιθανόν διαβλέπει προδοσία και των Ελλήνων από τον Τραμπ.
Eτσι πρόδωσαν τους Κούρδους
Η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη Συρία πρέπει να προβληματίσει τους συμμάχους της γιατί δείχνει ότι μπορεί να βρεθούν κι αυτοί με ένα μαχαίρι στην πλάτη
Τον 20ό αιώνα οι ΗΠΑ αν ήταν συνεπείς σε ένα πράγμα ήταν ότι τιμούσαν τους συμμάχους με τους οποίους πολεμούσαν μαζί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι, όταν υπήρχαν επαφές σε επίπεδο προέδρων, με χώρες που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Κορέας, αυτό ήταν το βασικό στοιχείο στην αναφορά του Αμερικανού προέδρου.
*του Σάββα Καλεντερίδη
Την Τετάρτη ο Τραμπ αποφάσισε την απόσυρση του στρατού των ΗΠΑ από τη Συρία έπειτα από μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν, αφήνοντας έκθετους τους Κούρδους στις ορέξεις της Τουρκίας.
Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και οι Κούρδοι της Συρίας πολεμούν μαζί εναντίον του Ι.Κ., με τους Κούρδους να έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εξουδετέρωση των αποκεφαλιστών τζιχαντιστών του Ι.Κ., των οποίων βασικός σύμμαχος και υποστηρικτής ήταν η Τουρκία.
Επίσης να σημειώσουμε ότι στον τετραετή αυτόν πόλεμο οι Κούρδοι θυσίασαν πάνω από 10.000 νέους και νέες.
Αν και είμαστε πεπεισμένοι ότι στη διεθνή πολιτική πάνω απ’ όλα είναι τα συμφέροντα των κρατών, κυρίως των ισχυρών, που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις επιλογές, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή Τραμπ, κατά πρώτον, αντίκειται στις βασικές αρχές και στην Ιστορία των ΗΠΑ και, κατά δεύτερον, πρέπει να προβληματίσει όλους εκείνους που συμμαχούν με τις ΗΠΑ, γιατί μπορεί να έλθει η μέρα που θα βρεθούν στη θέση των Κούρδων, με το μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη.
Αυτά ας τα έχουν υπ’ όψιν τους εκείνοι που ξεπούλησαν το όνομα, τη γλώσσα και την ταυτότητα της Μακεδονίας, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, καθώς και όσοι υπογράφουν στρατηγικές συμφωνίες με την Ουάσινγκτον, γιατί μπορεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ την άλλη φορά να είναι με τη «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν και όχι με τα συμφέροντα της Λευκωσίας και της Αθήνας.
Οσον αφορά τι ακριβώς έγινε στο συγκεκριμένο θέμα, παραθέτουμε τα κυριότερα αποσπάσματα ενός εξαιρετικά διαφωτιστικού άρθρου που δημοσιεύθηκε στο «The American Conservative».
Η απόφαση του Τραμπ να εγκαταλείψει τη Συρία δεν ήταν «έκπληξη»
Από τον
Mark Perry
Η απόφαση του Τραμπ δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης με ένα τιτίβισμα, «Εχουμε νικήσει το ISIS στη Συρία, το οποίο ήταν ο μόνος λόγος μου για να είμαστε εκεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ», ενώ έγινε γνωστό ότι όλα τα αμερικανικά στρατεύματα θα απομακρυνθούν από τη Συρία τις επόμενες 60 έως 100 ημέρες.
Ενώ η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη στην επίσημη Ουάσινγκτον, εμείς μάθαμε ότι μια επιλεγμένη ομάδα κρατικών αξιωματούχων και μια μικρή ομάδα ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων γνώριζαν την απόφαση του Τραμπ ήδη από το Σάββατο το πρωί. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, οι οποίοι έδωσαν τις πληροφορίες υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας, η απόφαση του Τραμπ ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή. Ολα όσα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο Τραμπ μάς ειπώθηκε ότι αποφασίστηκαν σε αυτή την τηλεφωνική συνομιλία.
Αυτή η τηλεφωνική συνομιλία, όπως μας είπε ένας από τους αξιωματούχους που μας μίλησε, ήταν η τελευταία από «μια σειρά συνομιλιών που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες, στις οποίες συζητήθηκε σειρά ζητημάτων»… ένα από τα οποία ήταν η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία, υπό την ηγεσία των Μονάδων Προστασίας του Λαού – YPG, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό το τελευταίο ζήτημα ήταν το επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας της Παρασκευής, που προκλήθηκε μετά τη δημόσια δήλωση-δέσμευση που έκανε ο Ερντογάν 48 ώρες νωρίτερα ότι ήταν έτοιμος να διατάξει την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία για να επιτεθεί εναντίον των YPG, παρά την υποστήριξη που απολαμβάνει από τις ΗΠΑ… Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας της Παρασκευής ο Ερντογάν τήρησε άλλη μια φορά σκληρή γραμμή εναντίον των Κούρδων και εναντίον της υποστήριξης που παρέχει η αμερικανική διοίκηση σε αυτούς. Ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα που επικαλούνται οι ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους για να εξουδετερώσουν το ISIS, αφού η οργάνωση αυτή έχει πλέον εξουδετερωθεί. Επίσης, ο Ερντογάν δεν έλαβε υπ’ όψιν του τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν στη Συρία για να ελέγξουν την ιρανική επιρροή στην περιοχή. Ο Ερντογάν, όπως μας λένε οι πηγές μας, είπε στον Τραμπ ότι το καλύτερο αντιστάθμισμα εναντίον του Ιράν δεν είναι οι Κούρδοι ούτε οι Σαουδάραβες, αλλά η Τουρκία.
Ο Τζόσουα Λάντις, επικεφαλής του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, αναφέρει: «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύ πιο σημαντική από τη σχέση μας με τους Κούρδους. Οσον αφορά την επιρροή που ασκεί το Ιράν στην περιοχή, αν η διοίκηση του Τραμπ θέλει να την αποδυναμώσει, δεν είναι οι Κούρδοι, οι Σαουδάραβες ή τα εμιράτα που θα το κάνουν, αλλά η Τουρκία».
Ο Τζον Αλεν Γκέι, εμπειρογνώμονας σε θέματα του Ιράν και εκτελεστικός διευθυντής του John Quincy Adams Society, συμφωνεί. Υποστηρίζει ότι η απόφαση του Τραμπ επιβεβαιώνει πως η διατήρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία για την αντιμετώπιση του ISIS σχετιζόταν με την αντιμετώπιση του Ιράν στην περιοχή.
«Ωστόσο, μερικές χιλιάδες άνδρες του στρατού των ΗΠΑ που θα βρίσκονταν στη Συρία ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, από τη μια πλευρά, και στους Ιρανούς, Ρώσους και Σύρους, από την άλλη, δεν θα ήταν σε θέση να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση του Ιράν στην περιοχή, ενώ η αποστολή αυτή ενείχε πραγματικούς κινδύνους, χωρίς αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Γκέι, συνεχίζοντας: «Απλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια όρεξη στο αμερικανικό κοινό για μια μεγάλη μάχη με το Ιράν οπουδήποτε, πόσο μάλλον στα εδάφη της ανατολικής Συρίας».
Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση του Τραμπ έχει χαιρετιστεί ομόφωνα. Μετά την απόφαση της Παρασκευής, η κορυφή της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τζέιμς Μάτις, Τζον Μπόλτον και Μάικ Πομπέο διαφώνησε, ισχυριζόμενη ότι η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία ήταν ουσιώδης για έναν επιπλέον λόγο, για να διατηρήσουν υψηλό το αμερικανικό προφίλ στην περιοχή. Τα επιχειρήματά τους ήταν προβλέψιμα, αν ήταν ειλικρινή: Είπαν ότι το ISIS δεν νικήθηκε πραγματικά, ότι το Ιράν βρίσκεται στην περιοχή και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη προς τους Κούρδους συμμάχους τους.
Ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα του Ερντογάν, είπε στους συνεργάτες του ότι το ISIS εξουδετερώθηκε, το Ιράν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους και, όπως είπε ο Ερντογάν, οι Κούρδοι μιλούσαν ήδη με την κυβέρνηση Ασαντ για στήριξη που θα τους κρατούσε στη βορειοανατολική Συρία.
Μετάφραση: Σ. Κ.