«Βαριά ήττα, αλλά όχι συντριπτική» είναι η απάντηση που δίνουν τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν καλούνται από συνομιλητές τους να ερμηνευόσουν το αποτέλεσμα που έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ, αλλά διατήρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλά επίπεδα με ενίσχυση του δικομματισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τα όσα είπε χτες, δεν άφησε αμφιβολία ότι υπάρχει σχέδιο επόμενης ημέρας για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ με σαφή κατεύθυνση προς την Σοσιαλδημοκρατία, με ισχυρές όμως και αναλλοίωτες επιρροές από το ιδεολογικό «οπλοστάσιο» της Αριστεράς.
Ο πρωθυπουργός το αμέσως επόμενο διάστημα θα καλέσει την Πολιτική Γραμματεία για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενώ θα ακολουθήσει Κεντρική Επιτροπή, όπου όλα τα θέματα (και τα λάθη) θα μπουν επί τάπητος.
«Χαρακτηριστικά παράταξης»
Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ευχαριστημένος από το γεγονός ότι το κοντέρ του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε τον αριθμό τρία μπροστά από το ποσοστό του κόμματός του, αλλά και από το ότι δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις που μιλούσαν για συντριπτική διαφορά και «στρατηγική ήττα», με τη ΝΔ να έχει μπροστά από το ποσοστό της τον αριθμό τέσσερα.
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ρίζες στην κοινωνία
Με βάση τη δική του ανάλυση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το κόμμα του αποκτά ρίζες στην κοινωνία, αλλά και χαρακτηριστικά παράταξης που θα εκφράσει τα λαϊκά στρώματα και τον κόσμο της εργασίας, αφού στην πιο δύσκολη στιγμή του κατάφερε να κρατήσει ένα ποσοστό του 31,5%, επειδή ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει πειστεί και παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο κόμμα της Κουμουνδούρου.
Η φράση κλειδί όμως που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας (πέρα από το δηλητηριώδες βέλος εναντίον του Αντώνη Σαμαρά) ήταν το ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ.
Στροφή προς την Σοσιαλοδημοκρατία
«Aυτή τη φορά δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας, με γοργά βήματα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων» έλαβε εντολή μετασχηματισμού σε μια μεγάλη παράταξη, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Πολλά στελέχη εκτιμούν ότι πίσω από αυτή την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα κρύβεται και η σταδιακή μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Σοσιαλδημοκρατία. Την ίδια ώρα όμως στην Κουμουνδούρου επικρατούν και αντίρροπες δυνάμεις που θέλουν να διατηρηθεί το ιδεολογικό πλαίσιο και να βάλουν φρένο στο «άκρατο» pasokofication. Κυρίως επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κόμμα με συλλογική λειτουργία και συλλογικές αποφάσεις κι όχι ενός ανδρός αρχή.
Η εκλογική επίδοση αυτών πάντως, σε κάθε περίπτωση θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς την ταχύτητα και την κατεύθυνση. Όπως και αν γίνει, είναι αλλιώς να υπάρχει μια συμπαγής ομάδα βουλευτών που πιέζει προς μια κατεύθυνση.
Ηγεσία, συνέδρια και «αναβάπτιση» εντολής
Σε πολλούς προκάλεσε εντύπωση η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα αρνηθεί, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. «Όχι για να κοιτάμε διαρκώς στο χθες, αλλά για να κοιτάξουμε μπροστά, στο αύριο. Και με τις απαραίτητες τομές, όπου χρειάζονται, να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη».
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι είναι θέμα χρόνου (πιθανότατα για τον Οκτώβριο) να προκηρυχθεί συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ κι εκεί θα πρέπει να αποφασιστεί πως και σε ποια κατεύθυνση θα προχωρήσει. Θέμα ηγεσίας δεν αναμένεται να τεθεί καθώς οι εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και η πραγματικότητα, απέδειξαν ότι το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, το σήκωσε στις πλάτες του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και σε πολλές περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε να δείχνει ως κόμμα Τσίπρα.
Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, αλλά θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μέσα από την επανεκλογή του. «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά κι άφησε πολλούς με την απορία.
να μιλάς για “κόσμο της εργασίας” την στιγμή που αυτός ο κόσμος είναι στην πραγματικότητα 70% άνεργος και καλείται να πληρώσει όλο και πιο βαρείς φόρους, χαράτσια, ΔΕΗ κλπ για να δει τα λεφτά να εξανεμίζονται σε επιδόματα λαθραίων και γύφτων και σε πολυτελή ταξίδια βουλευτών για ψώνια στην Νέα Υόρκη, ο εποικισμός της χώρας να συνεχίζει ασταμάτητος και να έχεις και ένα τέμενος που πρέπει να εγκαινιαστεί και τώρα θα το κάνει το Κούλις. Τα εθνικά θέματα δεν χρειάζεται καν να αναφερθούν.