Ο ΦΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ, ΚΟΥΛΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΠΝΙΞΕ 500 ΑΘΩΟΥΣ. ΠΩΣ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΡΕ ΑΛΗΤΗ;

Κοινοποίηση:
kyriakos_mhtsotakhs_gia_to_navagio_sthn_pylo

Προκειμένου να βγάλουν χρήματα στοιβάζουν εκατοντάδες ζωές σε σαπιοκάραβα.

Ναυάγιο λαθρομετανστών στην Πύλο

Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104, ενώ 78 είναι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) φρεγάτα Π.Ν., εννέα (09) παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Ν.

Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Στην Αθήνα οι 78 σοροί

Σήμερα, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα οι 78 σοροί των μεταναστών, που έχασαν τη ζωη τους στο ναυάγιο. Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

Τα «δρομολόγια» του θανάτου
Αν η μεταφορά με σκάφη δεν μπορεί να γίνει λόγω καιρού ή αν ο μετανάστης δεν μπορεί να πληρώσει τα κόστη, τότε επιστρατεύονται άλλα μέσα.

Από το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία και τη Συρία, με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών και προορισμό τη Γερμανία, το κόστος είναι από 4.000 μέχρι 10.000 ευρώ ανά άτομο.

Από την Τουρκία μέσω Ελλάδας για την Ουγγαρία, με πολυτελή οχήματα, το κόστος είναι από 2.000 μέχρι 2.500 ευρώ ανά άτομο.

«Τα οχήματα οδηγούνταν συχνά έως και με 250 χιλιόμετρα την ώρα προς αποφυγή εντοπισμού από την αστυνομία. Ως αποτέλεσμα, τόσο κάποιοι μετανάστες όσο και λαθρέμποροι, τραυματίστηκαν σε περιστατικά υπερβολικής ταχύτητας και σε μία περίπτωση ένας λαθρέμπορος σκοτώθηκε», ανέφερε η Europol.

Το 2013, η ΕΕ συγκλονίστηκε ξανά από την τραγωδία στη Λαμπεντούζα. Τότε, οι πολιτικοί της ΕΕ είπαν πως η FRONTEX έπρεπε να ενισχυθεί. Ωστόσο, όπως φάνηκε η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Ως ύποπτοι ανακρίνονται οκτώ από τους διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Αιγύπτιους ενώ ανάμεσά τους είναι και ο καπετάνιος του πλοίου.

«Υπάρχουν κάποιοι ύποπτοι, είμαστε σε διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και αξιολόγησης καταθέσεων για να γίνουν συλλήψεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στο Open.

Ερωτώμενος για την πληροφορία που υπήρχε ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό πριν βυθιστεί τόνισε ότι η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται, και πρόσθεσε: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται».

«Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι έχασαν την ζωή τους»
Φως στα αίτια της ναυτικής τραγωδίας επιχείρησε να δώσει ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε ένα λόγο για ένα σκάφος «πλωτό νεκροταφείο».

«Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Όντως πρόκειται για ένα σάπιο πλοίο, ένα πλωτό νεκροταφείο στην κυριολεξία, ένα σκάφος που δεν είχε καθόλου πιστοποιητικά και έσυρε στον θάνατο στον υγρό τάφο δεν ξέρω πόσους ανθρώπους. Πραγματικά ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι έχασαν τη ζωή τους.

Οι διακινητές συνήθως τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη γιατί δεν τα χρειάζονται. Δεν αξίζουν άλλωστε. Για σκραπ πηγαίνουν και μεταφέρουν αθώους ανθρώπους».

Όσο για το γιατί τα γυναικόπαιδα ήταν κλειδωμένα στο αμπάρι του πλοίου εξήγησε ότι αυτή είναι μια πρακτική που συνηθίζεται να γίνεται από τους διακινητές μεταναστών, οι οποίοι τους κρατούν φυλακισμένους μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους.

Μιλώντας για την πορεία του σαπιοκάραβου εξήγησε ότι έφυγε από το λιμάνι του Τομπρούκ με σκοπό να πάει Ιταλία, όμως δυστυχώς μπήκε εντός του ελληνικού FIR οπότε η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό στην ελληνική ακτοφυλακή. Ο ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις επισημαίνοντας ότι ένα σκάφος όταν είναι ακυβέρνητο σημαίνει ότι είναι σε κίνδυνο.

«Σημαίνει ότι πρέπει να κάνω τα δέοντα με τον επιχειρησιακό μου σχεδιασμό, έτσι ώστε το σκάφος αυτό να πάει σ’ ένα ασφαλές αγκυροβόλιο» πρόσθεσε.

Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στο ναυαγοσωστικό, το «Αιγαίο Πέλαγος», το οποίο ήταν το πλησιέστερο στην περιοχή προσθέτοντας ότι για μια επιχείρηση διάσωσης πρέπει να είναι κοντά και διασωστικά σκάφη.

«Δεν μπορεί το σκάφος του Λιμενικού, ένα παραπλέοντα σκάφη να κάνει όλη τη δουλειά εκεί. Χρειαζόμαστε ναυαγοσωστικά σκάφη» είπε προσθέτοντας εάν στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας είχε φτάσει τόσο το «Αιγαίο Πέλαγος» όσο και ένα ακόμη μεγάλο σκάφος θα μπορούσαν να πάρουν πάνω όλο τον κόσμο που ήταν στοιβαγμένοι σαν τα σταφύλια αλλά και να το κρατήσουν στην επιφάνεια, στηρίζοντάς το όταν θα είχε πάρει κλίση.

Ο κ. Σπανός εκτίμησε ότι η κλίση που οδήγησε στη βύθισή του και στον υγρό τάφο τόσων μεταναστών προκλήθηκε σκόπιμα από τους διακινητές.

«Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ τραγική, ένας θάνατος πάρα πολύ σκληρός θα έλεγα και αυτές τις καταστάσεις τις προλαβαίνεις μόνο με τον τρόπο τον οποίο σας λέω», τόνισε ο ναύαρχος ε.α. του λιμενικού σώματος.

Και κατέληξε:

«Πρέπει να γίνει ένα restart σε όλο τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες:

ploio_pylos__1_
ploio_pylos__2_
ploio_pylos_arthro

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

34 Σχόλια

  1. Όλοι αυτοί οι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ήξεραν ότι έπαιζαν τη ζωούλα τους κορώνα-γράμματα. Τώρα δε μένει παρά να το εμπεδώσει και η επόμενη φουρνιά. Παράτυποι τυχάρπαστοι και άνομοι. Πλήρωσαν το τίμημα….

  2. Όλοι αυτοί θα γίνουν οι νέοι Έλληνες με ελληνική ιθαγένεια τα μουσλιμ.Οταν θα βγει τώρα το χάραγμα όσοι κρυφτούν θα στέλνουν αυτούς που δεν πιστεύουν και θα σας γαμανε αβερτα.Αραξτε να σχολιάζουμε μην κινείται κανείς.

  3. Η ευθύνη του Μητσοτάκη είναι ότι διατηρεί στα εδάφη μας όποιον του έρθει να πηδήξει στη χώρα μας και ότι αντί να τους γυρίσει όλους εκεί απ’ όπου ήρθαν τους πληρώνει κι όλας. Με το ναυάγιο δεν έχει καμία σχέση. άν μπήκαν σε μια βάρκα 700 μουρλοί και βούλιαξαν κάπου στο πέλαγος δεν έχει να κάνει με το Μητσοτάκη.

  4. ΚΡΙΜΑ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ!!!

  5. Έτσι όπως το πάτε αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, σε λίγο θα με ψηφίσουν και οι ακροδεξιοί και θα ξεπεράσω και το 47%του μπαμπά!

  6. αρα ο κουλης εκανε αυτο ακριβως που θελαν και οι τρελοχουνταιοι?

  7. ρε παιδια οκ, κανεις μας δεν θελει λαθραιους στη χωρα μας, αλλα οχι και να επικροτουμε που πνιγηκανε μεσα στα σκοταδια οι ανθρωποι.. οποιος εχει δουλεψει σε καραβια κ εχει δει ποσο αφιλοξενη ειναι η θαλασσα τα βραδια θα καταλαβει

  8. Ελα βρε Στεφανε, ποιοι φταινε?
    Η Τουρκια, οι προθυμες ΜΚΟ που τα παιρνουν απο τον Soros, οι λαθρεμποροι, και οι ιδιοι οι λαθρεπιβατες, και κυριως αυτοι, διοτι αρεσκονται στην παρανομια και κουβαλανε τα μικρα παιδια τους.
    Οι δε γυναικες ειναι παντα κατω απο τον πατερα τους και τον αντρα τους, ομως οι Δυτικες κυριες που πουλανε φεμινισμο, τον ξεχνουν κι αυτον τον φεμινισμο τους οταν προκειται για τις καταπιεσμενες Μουσουλμανες.
    Αντε, γιατι εχω εκνευριστει πολυ με το τριημερο πενθος.
    Απολυτη υποκρισια απο ολο το συστημα.

  9. Δηλαδή τώρα το “πατριωτικό” Μακελειό είναι και υπέρ των Λαθρο!!! Μάλιστα σε λίγο θα μας πείτε να τους στέλνουμε και καράβια να τους παραλαμβανουν κατευθείαν απο την Τουρκία και την Βόρεια Αφρική.

    1. μη ξεχνας και τα σπιτια με παρεχομενο ερ κοντισιον, καλοκαιρακι εχουμε

    2. Αυτο λεω και εγω. Θα προτιμουσα να εριχναν ενα πυραυλακι στα πολυ ανοιχτα και δε θα το μαθαινε και κανεις.

  10. Μηπως γιαυτο επεδιωξε το ναυαγιο για να μην κανει το Debate

  11. Ελεος πιά, δεν φταίει ο Μητσοτάκης και η Ελλάδα για αυτό το ναυαγιο.

  12. Πω σχετίζεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός με τον πνιγμό τους? Δώστε μας και εμάς από αυτό που πίνετε εκεί πέρα να ευθυμήσουμε.

  13. Οταν ο ναζί ζελενσκυ σκοτωναι τους Ελληνες στην Μαριούπολη κ τόσες αλλες θηριωδίες σε ρώσους ,δεν ειδα για 3ημερο πένθος κλπ. Η υποκρισία στο μεγαλείο ? Είναι πολλά τα λεφτα Άρη…

    1. Την Μαριουπολη την ισοπεδωσαν οι Ρωσοφασιστες εισβολείς! Αυτοί σκότωσαν άμαχους εκεί. Και όχι οι Ουκρανοί με τον Ζελενσκι.

      1. Την Μαριουπολη την ισοπεδωσαν οι Ουκρανοί με τον Ζελενσκι……

        1. ο τουρκοπουτιν εκανε την εισβολή και βαραγε πολυκατοικιες, μη τα ξεχναμε….

      2. Εσύ δηλαδή τώρα είσαι ξύπνιος ε;Και ψηφίζεις κιόλας;

  14. Κατάληξε να λέμε για πλάκα, γκαντέμης
    αλλά εδώ πλέον πάει το… ο χάρος βγήκε παγανιά
    ΘΕΡΙΖΕΙ ΑΒΕΡΤΑ

  15. O ντορογιος χάνει τον ύπνο του όταν δεν έχει καταφέρει να στείλει κάποιον στον άλλον κόσμο. Έτσι και κερδίσει της εκλογές με τον τρόπο που θέλει αυτός, αλίμονο σε όλη τι χώρα. Φοβάμαι όμως οτι θα υπάρξει μεγάλη νοθεία.
    Η μόνη λύση είναι να ξεσηκωθεί και ο τελευταίος Ελληνας να τον πάρουν με της πέτρες να κεκουμπηστη και να πάει στο διαβολο και ακόμα παρα πέρα.

    1. μια χουφτα βαρεμενοι ανθελληενς ειστε, θα ξεθηκωθειτε κιολας? χα χα χα

  16. Θρηνει για τα…. χαμενα κεφαλιατικα! Ειναι βαρυς ο απολογισμος! Και παλι ο Θεος να συγχωρεσει τις αδικοχαμενες ψυχες!

  17. Αμαρτία που δεν τον βαραίνει…αν δεν έχεις Θεό, όλα επιτρέπονται!

  18. Ε όχι και αθώοι.1ον μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας και μάλιστα χωρίς χαρτιά.2ον,κάποιοι είναι φανατικοί ισλαμιστές και μπορεί και να έχουν σκοτώσει κόσμο στη Συρία ή στη Λιβύη.Αυτοί είναι οι αθώοι;Μόνο τα παιδιά

  19. Με την προπαγάνδα προσπαθούν να φορτώσουν τύψεις καί ευθύνες τούς Ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες ενώ γεννάνε συνέχεια σέ Αφρική και Ασία καί έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σέ λίγα χρόνια χωρίς να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.Εχει καί όρια η υπομονή τών Ευρωπαίων φορολογουμένων πολιτών.

  20. Μια χαζή ερώτηση: που βρήκαν τόσα λεφτά οι μετανάστες για τη μεταφορά τους ?

    1. Με τόσα χρήματα, θα μπορούσαν να αγοράσουν αεροπορικά εισιτήρια και να εκδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα… κάτι δεν πάει καλά… ούτε διαβατήρια φέρνουν… έτσι συμπεριφέρονται οι φυγόποινοι και οι καταζητούμενοι…

      1. αυτή την απορία έχω και εγώ ακόμα και learjet θα μίσθωναν.Αλλά αν έρθουν σαν τουρίστες δεν έχει μισθό ,στέγη,επιδόματα προνόμια κλπ

Comments are closed.