Ο Φετουλάχ Γκιουλέν καλεί σε ξεσηκωμό, ανατροπή Ερντογάν και επανάσταση

Κοινοποίηση:
erntogan-gkioulen

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν κάλεσε σε ξεσηκωμό εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε συστράτευση των «δημοκρατικών κρατών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής για να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία και να τερματιστεί το χάος και η αναταραχή στην Τουρκία».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο αποκαλύπτοντας ότι είναι σε επαφή με έναν από τους πρώην ΥΠΕΞ του Ερντογάν.

Δεν ανέφερε το όνομα αλλά φωτογράφισε τον Αχμέτ Νταβούτογλου, που με τους Αμπντουλάχ Γιουλ και Αλί Μπαμπατζάν εργάζονται με στόχο τη διάσπαση του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η δημόσια εμφάνιση Γκιουλέν δείχνει ότι οι προσπάθειες αναχαίτισης και τελικά εξουδετέρωσης του Ερντογάν έχουν αναθερμανθεί.

Επίσης φαίνεται ότι η όποια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει και «δυτική υποστήριξη». Τουλάχιστον αυτό αφήνεται να εννοηθεί.

Ο Γκιουλέν δήλωσε ότι «οι σημερινοί ηγέτες της Τουρκίας δεν ευθυγραμμίζονται με τις εγγενείς αξίες της χώρας, αλλά απλώς προσποιούνται ότι σέβονται τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες του έθνους σε μια προσπάθεια να κερδίσουν ψηφοφόρους».

Ο ιμάμης που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δήλωσε ότι το κίνημα του υποστήριξε αρχικά το κυβερνών κόμμα AKP και τον Ερντογάν.

Μετά από χρόνια συνεργασίας, το κυβερνών κόμμα AKP και το κίνημα Γκιουλέν «χώρισαν» στο τέλος του 2013, όταν αστυνομικοί και εισαγγελείς που φέρονταν να συνδέονται με το κίνημα ξεκίνησαν τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς για πλήθος σημαντικών κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών υπουργών του AKP .

Τι είπε για τους Κούρδους
Τα ισλαμικά κόμματα δεν πρέπει να επιβάλλουν τις απόψεις τους για τις μειονότητες μιας χώρας, ανέφερε ο Γκιουλέν, αναφερόμενος στους Κούρδους της Τουρκίας.

Ο θρησκευτικός ηγέτης εξήρε επίσης την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «πολλές χώρες στην αφρικανική ήπειρο κοιτάζουν προς την Αίγυπτο και τη βλέπουν ως πρότυπο».

«Η ηγεσία της Αιγύπτου», είπε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της χώρας, «με την αποτελεσματικότητά της, μπορεί να δημιουργήσει μια δύναμη συνεργασίας η οποία θα οδηγήσει στην ενότητα και θα αποτελέσει πηγή συνέργειας για τις χώρες της περιοχής».

Ο Ερντογάν είναι ένθερμος υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο ηγέτης της οποίας στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ Μόρσι, ανατράπηκε από πρόεδρος της Αιγύπτου και φυλακίστηκε το 2013. Ο Μοχάμεντ Μόρσι πέθανε στα μέσα Ιουνίου και ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι τον δολοφόνησε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: