Ο άγνωστος «χρυσός» της Ελλάδας – Μοιάζει με… χιόνι, αλλά αξίζει χρυσάφι! (BINTEO)

Κοινοποίηση:
leykos_haanity

Γνωρίζατε ότι στην Ελλάδα, σε δύο μόνο περιοχές (στη Βόρεια Εύβοια και στην περιοχή Γερακινή κοντά στη Θεσσαλονίκη) υπάρχει ένα πέτρωμα που μοιάζει με …χιόνι και είναι σκέτος «χρυσός» για την οικονομία και τη βιομηχανία;

Ο Ηaanity πετά πάνω από τη Βόρεια Εύβοια, σε ένα βουνό που θυμίζει φρέσκο χιόνι μα είναι… λευκόλιθος. Ο λευκόλιθος ή μαγνησίτης είναι λευκός, σχετικά μαλακός, απορροφητικός και χημικά αδρανής. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μαγνησίου.

Το μαγνήσιο είναι μέταλλο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαφρών κραμάτων για τις ατράκτους των αεροσκαφών, εξαρτημάτων μηχανών αεριώθησης, πυραύλων και βλημάτων, φωτογραφικών μηχανών και οπτικών οργάνων.

Καθώς το μαγνήσιο καίγεται με ένα εκπληκτικό έντονο λευκό φως, χρησιμοποιείται στα πυροτεχνήματα και σε άλλες μορφές πυροτεχνικής, όπως οι φωτοβολίδες. Σε βιομηχανίες όπως: Στη βιομηχανία χάλυβα, στη βιομηχανία θειϊκού οξέος, ζάχαρης, λιπασμάτων, υαλουργίας, φαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων. Ως πληρωτικό υλικό στην παραγωγή χρωμάτων, χάρτου, πλαστικών και ελαστικών. Στην παραγωγή πυριμάχων υλικών και ειδικών πυριμάχων όπως: Τα χρωμιο-μαγνησιούχα με την προσθήκη πυρίμαχου χρωμίτη (Cr2O3+Al2O3>57% και Cr2O3>30%). Τα πυρίμαχα αυτά, έχουν ευρεία χρήση στην επένδυση εσωτερικών επιφανειών φούρνων.

Στη μεταλλουργία, ιδιαίτερα στην παραγωγή βιομηχανικών κραμάτων: Ηλεκτρονικά μέταλλα με 90% Mg και 10% Al, Zn, Mn και άλλα στοιχεία Μαγνάλιο με 10-30% Al και 90-70% Mg Ντουραλουμίνιο με 0,5-2% Mg και το υπόλοιπο Al και λίγο Si Στην εξουδετέρωση ή κατακράτηση ρύπων Η καυστική μαγνησία χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή πυριμάχων υλικών. Επίσης, χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία, ως χημικός επιταχυντής, στην κατασκευή ελαστικών, στη σωληνουργία, στη γεωργία ως βελτιωτικό εδαφών, στην παραγωγή ζωοτροφών και λιπασμάτων, στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιομηχανία καλλυντικών και ως επιβραδυντικό φωτιάς σε καλώδια και ηλεκτρικές συσκευές. Παράλληλα έχει πολλές εφαρμογές στην περιβαλλοντική τεχνολογία, όπως στην απομάκρυνση βαρέων μετάλλων, στη διαχείριση – αδρανοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων και όξινων απορροών, στη σταθεροποίηση στερεών αποβλήτων και στην αντιμετώπιση ρυπασμένων εδαφών με βαρέα μέταλλα.

Η δίπυρος μαγνησία θεωρείται υψηλού βαθμού πυρίμαχο και χρησιμοποιείται κύρια στην κατασκευή πυρίμαχων πλίνθων (τούβλων). Επίσης χρησιμοποιείται ως μονωτικό υλικό σωληνωτών αντιστάσεων, στα μαγνησιακά φωσφορικά τσιμέντα και σε μονώσεις καλωδίων.

Πηγή: Haanity

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνονται. Οι άνθρωποι που ζήσανε με τον λευκόλιθο δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους ‘Ελληνες. Και σε πολλές χώρες της Αφρικής υπάρχει πλούσιο υπέδαφος (χρυσός,διαμάντια, πετρέλαια), οι περισσότεροι όμως Αφρικανοί λιμοκτονούν. Πρακτικά είμαστε μια μικρή Αφρική και φοβάμαι ότι αυτό θα συνεχιστεί και όταν ανακαλυφτούν τα θρυλούμενα κοιτάσματα πετρελαιοειδών. Άλλωστε και η Βενεζουέλα είναι η χώρα με τα παγκοσμίως μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου. Βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση των κατοίκων της.

    1. Δυστυχώς είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες. Μόνο που εμείς υποτίθεται ότι είμαστε Ευρωπαίοι, μορφωμένοι και μπορούμε να μην επιτρεψουμε να συμβεί η ίδια εκμεταλευση. Ακόμα και κόντρα στους πολιτικούς. Το πάθημα να μας γίνει μάθημα. Να μγν καταντήσουμε Βενεζουέλα και αφρικη

  2. Καταπληκτικο ορυκτο πραγματικά με πολλες χρησεις και εφαρμογες μερικες αγνωστες στην Ελλαδα
    Για παραδειγμα στην διαστημικη τεχνολογια(οι Αμερικάνοι σκοτωνονται με τους Ρωσους για να το αποκτησουν) ενω αν το επεξεργαστεις σωστα αποτελει παραδεισο για την εναλλακτικη μαγειρικη.Μια ακομα εκπληκτικη χρηση (μην την υποτιματε)ειναι στην επεξεργασια κοκαινης.Οταν βαλεις σωστη ποσοτητα λευκολιθου (πρεπει μα ξερεις αψογα την τεχνικη καμια σχεση με φριμπα)και την βρασεις παρα πολυ προσεκτικα (απαγορευεται αυστηρα φλογα απο υγραεριο-δεν λεω το μυστικο ομως)γιατι μπορει να γινει αυτο-αναφλεξη, παραγει μεχρι και 70 φορες περισσοτερες τσιμπουκιες στο γραμμαριο(ΚΑΙ ΟΜΩΣ).Με λιγα λογια γινεσαι παμπλουτος.Στην Ελλαδα ζητημα να ξερουν να βρασουν 4 ατομα.Ειμαι μεσα στους 4τεσσερις!
    ΠΑΟΚ ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΤΙΦΑ 4Α ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ-ΤΟ ΝΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ-

    1. Και παοκ και αντιφά; Αυτοκτόνα να δεις άσπρη μέρα

  3. Η Ελλαδα εκτος απο πετρελαια ειναι γεματη απο σπανιες γαίες που ειναι ολοενα και απαραίτητες για την συγχρονη τεχνολογία οσο ειμαστε ανάξιοι να τις αξιοποιήσουμε προς το συμφερον των Ελληνων πολιτων οπως οι Νορβηγοι τοσο θα μας κοπανανε με καθε τρόπο να τα αρπαξουνε εξαγοραζοντας 4-5 πολιντικαντηδες και βαζοντας εμας να τους δουλευουμε για 300€

Comments are closed.