Ο άνθρωπος που «κέρδισε» τον Β’ ΠΠ στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών και το όνειδος της Βρετανίας (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
alan-turing

Ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς, ο άνθρωπος που σε μεγάλο βαθμό «κέρδισε» για τους Συμμάχους τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια έθεσε τις βάσεις για τους σύγχρονους υπολογιστές, αλλά και μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Βρετανίας: αυτός είναι ο Άλαν Τούρινγκ, το πρόσωπο του οποίο θα κοσμεί από τούδε το χαρτονόμισμα των 50 λιρών.

Μετά από κατάθεση υποψηφιοτήτων που διήρκεσε έξι εβδομάδες, ο διοικήτης Τράπεζα της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι ο Τούρινγκ επιλέχθηκε λόγω της τεράστιας επίδρασής του στο πώς ζούμε σήμερα, καθώς ο Βρετανός μαθηματικός επί της ουσίας έθεσε τη βάση για τις σύγχρονες υπολογιστικές μηχανές και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στη λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων περιλαμβάνονταν ακόμη η παλαιοντολόγος Μέρι Ανινγκ, ο φυσικός Πολ Ντιράκ, η Ρόζαλιντ Φράνκλιν, ο ρόλος της οποίας στην ανακάλυψη του DNA ήταν για χρόνια υποτιμημένος, και ο αστρονόμος Ουίλιαμ Χέρσελ με την αδελφή του Καρολίν, επίσης αστρονόμο. Ακόμη ήταν η Αντα Λάβλεϊς (κόρη του λόρδου Βύρωνα) και ο Τσαρλς Μπάμπατζ, πρωτοπόροι και οι δύο του προγραμματισμού, ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο μαθηματικός Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, ο φυσικός Τζέιμς Μάξγουελ και ο πυρηνικός φυσικός Ερνεστ Ράδερφορντ. Πηγή: Protagon.gr

Πώς ο Τούρινγκ άλλαξε την πορεία του πολέμου
Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου ήταν σημαντικός συμμετέχων στις προσπάθειες στο Μπλέτσλεϊ Παρκ να αποκρυπτογραφήσουν τα γερμανικά μηνύματα. Η εργασία του Τούρινγκ κρατήθηκε μυστική μέχρι τη δεκαετία του ’70, ακόμη και οι στενοί φίλοι του δεν την ήξεραν. Συνέβαλε με διάφορες μαθηματικές ιδέες για την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων των συσκευών Enigma και Lorenz SZ 40/42. Στο Μπλέτσλεϊ Παρκ ο Τούρινγκ εργάστηκε από το 1939 ως το 1940 όταν και μετακινήθηκε προς την Ομάδα 8.
Ο Τούρινγκ συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να εξεταστούν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί για να σπάσουν τους κωδικούς της μηχανής Enigma. Απέδειξε ότι ήταν δυνατό να εξετάσει τις σωστές τοποθετήσεις των διακοπτών (περίπου ένα εκατομμύριο συνδυασμοί) χωρίς να πρέπει να εξεταστούν οι τοποθετήσεις του πίνακα συνδέσεων (περίπου 157 εκατομμύριο συνδυασμοί). Ενώ ακόμα ένας τρομερός στόχος, ένα εκατομμύριο συνδυασμοί ήταν επιτεύξιμοι χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρομηχανική μηχανή – τη βόμβα, ονομασμένη από τη σχεδιασμένη από τους Πολωνούς bomba.
Για ένα χρόνο, ο Τούρινγκ ήταν επικεφαλής του «καταλύματος 8», τμήματος αρμόδιου για τα γερμανικά ναυτικά σήματα. Ο Τούρινγκ εφηύρε επίσης την τεχνική Banburismus για να βοηθήσει στο σπάσιμο της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma. Για να βοηθήσει, ο πρώτος ψηφιακός προγραμματίσιμος ηλεκτρονικός υπολογιστής αναπτύχθηκε, ο Colossus Mark I. Ο Τούρινγκ, εντούτοις, δεν συμμετείχε άμεσα – ο Colossus σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στον ερευνητικό σταθμό ταχυδρομείων στο Hill Dollis από μια ομάδα με επικεφαλής τον Τόμας Φλάουερς (Thomas Flowers) το 1943.
Στο τελευταίο μέρος του πολέμου, ο Τούρινγκ ανέλαβε (με τον μηχανικό Ντόναλντ Μπέιλι το σχέδιο μιας φορητής μηχανής με κωδικό Delilah για να επιτρέψει τις ασφαλείς μεταδόσεις φωνής. Προορισμένος για τις διαφορετικές εφαρμογές, το Delilah στερήθηκε τη δυνατότητα που χρησιμοποιείται πέρα από τις ραδιομεταδόσεις μεγάλης απόστασης . Το Delilah ολοκληρώθηκε πάρα πολύ αργά για να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο. Ενώ ο Τούρινγκ το κατέδειξε στους ανώτερους υπαλλήλους με την κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση μιας καταγραφής μιας ομιλίας του Ουίνστον Τσώρτσιλ, δεν υιοθετήθηκε για τη χρήση.
Χημικός ευνουχισμός
Ωστόσο, ο Τούρινγκ πλήρωσε το «κυνήγι μαγισσών» κατά των ομοφυλοφίλων στη Βρετανία. Το 1952, ο εραστής του βοήθησε έναν συνεργό προκειμένου να διαρρήξει το σπίτι του Τούρινγκ. Ο Τούρινγκ πήγε στην αστυνομία να καταγγείλει το έγκλημα. Ως αποτέλεσμα της έρευνας της αστυνομίας, ο Τούρινγκ ειπώθηκε ότι είχε σεξουαλική σχέση με ένα δεκαεννιάχρονο άτομο και ο Τούρινγκ χρεώθηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής. Δεν πρόσφερε καμία υπεράσπιση στον εαυτό του και τελικά καταδικάστηκε. Μετά από δίκη, του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο, που αποετελούσε επί της ουσίας χημικό ευνουχισμό.

Στις 8 Ιουνίου 1954 η οικονόμος του Τούρινγκ τον βρήκε νεκρό. Είχε πεθάνει την προηγούμενη μέρα. Μια εξέταση νεκροψίας καθόρισε ότι η αιτία ήταν δηλητηρίαση από κυάνιο. Όταν ανακαλύφτηκε το πτώμα του, βρέθηκε ένα μισοφαγωμένο μήλο δίπλα στο κρεβάτι του, και αν και δεν εξετάστηκε για κυάνιο, υποτέθηκε ότι ήταν το μέσο μέσω του οποίου καταναλώθηκε η θανατηφόρα δόση. Επίσημη έρευνα θανάτου καθόρισε το θάνατο ως αυτοκτονία, και αποτεφρώθηκε στο κρεματόριο του Woking στις 12 Ιουνίου 1954[16]. Οι στάχτες του Τούρινγκ σκορπίστηκαν εκεί, όπως είχε γίνει και με αυτές του πατέρα του.

Η συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στον Τούρινγκ αποτελούσε για χρόνια «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της χώρας. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, ο τότε πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Άλαν Τούρινγκ, υπό την πίεση μιας σχετικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών από ιδιώτες. Στις 24 Δεκεμβρίου 2013, η Ελισάβετ Β΄ του απένειμε χάρη.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: