Λίγες δεκαετίες πίσω όλοι στέκονταν στα ράφια των βίντεο κλαμπ και ανακάλυπταν ήρωες όπως ο Τσακ Νόρις, ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, ο Τζάκι Τσαν, ο Στίβεν Σιγκάλ και ένα σωρό άλλους που πάντως οφείλουν σημαντικό μέρος της επιτυχίας του στον πρωτοπόρο του είδους και απόλυτο σημείο αναφοράς στις ανατολικές πολεμικές τέχνες.
Ήταν τέτοια η τεχνική αρτιότητα, η ικανότητα αλλά και οι δυνατότητές του που για εκείνον αποδείχθηκε εύκολο, εκτός από τους αντιπάλους του στις ταινίες, να νικήσει ακόμη και τον.. σνομπισμό των Αμερικανών για την αισθητική των φιλμ του τα οποία γυρίζονταν στο Χονγκ Κονγκ, αλλά σάρωναν εμπορικά, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα είδος που δεν υπήρχε καν πριν από αυτόν.
Όταν, πλέον, αντιλήφθηκαν την δυναμική αυτού του μικροκαμωμένου γκουρού των πολεμικών τεχνών του προσέφεραν γη και ουρανό για να τον πείσουν να υπογράψει για αυτούς και τότε, όταν δηλαδή είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται, ήρθε ο αιφνίδιος θάνατός του σε μια περίοδο που ήδη γύριζε την επόμενη ταινία.
Μάλλον αναμενόμενα, οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να ξεπετάγονται από παντού και να εμπλέκουν κάθε πιθανό ή απίθανο ύποπτο με αυτές.
Ο Μπρους Λι είχε γίνει γνωστός με το «The Big Boss» και μόλις μετά από 2 χρόνια (το 1973) βρισκόταν ήδη στις ΗΠΑ για τα γυρίσματα του «Enter the Dragon», με το οποίο κέρδισε ακόμη και τον τελευταίο επικριτή του. Πλέον, από θέση ισχύος, διαπραγματεύτηκε για το «Game of Death», καταφέρνοντας να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σχεδόν για τα πάντα. Σενάριο, σκηνοθεσία, χορογραφίες για τις μαχητικές σκηνές, όλα, έφεραν την δική του σφραγίδα.
Τέλος σε όλα αυτά, αλλά και στην πορεία του, έβαλε στις 20 Ιουλίου 1973 ένα εγκεφαλικό οίδημα, όπως ανέφερε το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν. Υποτίθεται ότι αυτή ήταν η απάντηση στο ερώτημα το οποίο προέκυψε στα χείλη σχεδόν όλων όταν πληροφορήθηκαν τον θάνατό του.
Πώς γίνεται να πεθάνει έτσι ξαφνικά ένας άντρας σε ηλικία 32 ετών, με την δική του τέλεια φυσική κατάσταση, την λιτή και απολύτως προσεγμένη διατροφή του, την καθημερινή προπόνηση; Πώς;
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτό το πρόβλημα υγείας δεν ήταν άγνωστο στον Μπρους Λι και στο πολύ κοντινό περιβάλλον του. Και εκείνη δεν ήταν η πρώτη φορά που ένιωσε έτσι, όπως εκείνο το πρωινό.
Ήδη από τους προηγούμενους μήνες παραπονιόταν πέρα από το συνηθισμένο για έντονους πονοκεφάλους. Μάλιστα τον Μάιο χρειάστηκε να νοσηλευτεί για ένα διάστημα αφού κατά την διάρκεια γυρισμάτων του «Enter the Dragon» έφτασε στο σημείο να έχει σπασμούς που έμοιαζαν με επιληπτικές κρίσεις.
Οι εξετάσεις τότε έδειξαν τα σημάδια του εγκεφαλικού οιδήματος, ενώ πρηξίματος δηλαδή στον εγκέφαλο λόγω παρουσίας υγρού το οποίο αύξανε την ενδοκρανιακή πίεση. Τότε του είχε χορηγηθεί μαννιτόλη, έμεινε για ένα διάστημα στο νοσοκομείο και μετά από μερικές ημέρες ένιωσε καλύτερα και πήρε εξιτήριο. Για τους επόμενους δύο μήνες του έγιναν συστάσεις ώστε να λαμβάνει κάποια αγχολυτικά ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση.
Φήμες υποστηρίζουν ότι ο κορυφαίος μαχητής πολεμικών τεχνών που γνώρισε η ιστορία δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής με αυτό.
Ωστόσο η εκπληκτικά γρήγορη ανάρρωσή του, αλλά και ο υπόλοιπος τρόπος ζωής του έκαναν τους πάντες να μείνουν ήρεμοι.
Ο Μπρους Λι συνέχιζε να τρέφεται με ρύζι, λαχανικά, ψάρι και γάλα, συνέχιζε να γυμνάζεται σε ρυθμούς πέρα από κάθε φαντασία και να βγάζει την γνωστή ανεξάντλητη ενέργειά του στα πλατό.
Εκείνο το μοιραίο πρωινό συναντήθηκε στο Χονγκ Κονγκ με τον ηθοποιό Τζορτζ Λάζενμπι (πρώην Τζέιμς Μποντ) τον οποίο ήθελε για ένα μελλοντικό πρότζεκτ, στη συνέχεια βρέθηκε με τον παραγωγό Ρέιμοντ Τσόου για τον ίδιο λόγο και κατόπιν θα κατέληγε σε ραντεβού με έναν «φίλο», που όλοι (εκτός της συζύγου του) γνώριζαν ότι ήταν η ερωμένη του, Μπέτι Τινγκ Πέι. Από νωρίς πάντως είχε παραπονεθεί για τους γνωστούς πονοκεφάλους του και σύμφωνα με όσα έγιναν αργότερα γνωστά, πήρε ένα ηρεμιστικό όσο ήταν στο δωμάτιο το ξενοδοχείου όπου διέμενε.
Όταν η Μπετι Τινγκ Πέι επέστρεψε εκεί, τον βρήκε αναίσθητο… Έντρομη ενημέρωσε τον Τσόου και εκείνος το νοσοκομείο όπου ο θρύλος των πολεμικών τεχνών μεταφέρθηκε, αφότου όμως είχαν τελειώσει όλα… Η νεκροψία και η ιατροδικαστική έκθεση που ακολούθησε, φανέρωσε τον ένοχο για τον θάνατο του Μπρους Λι.
Το εγκεφαλικό οίδημα είχε προχωρήσει τόσο πολύ μέσα σε μόλις 2 μήνες που οδήγησε σε αύξηση κατά 13% του μεγέθους του εγκεφάλου του. Από τα 1.400 γραμμάρια είχε φτάσει στα 1.575, γεγονός που δημιούργησε τεράστια πίεση και τον έστειλε στον άλλον κόσμο.
Οι θεωρίες που ήρθαν αργότερα δεν διέφεραν και πολύ από εκείνες άλλων μύθων και η τοποθέτηση του ονόματός του δίπλα σε είδωλα όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ ή η Μέριλιν Μονρό των οποίων τα αίτια θανάτου αμφισβητήθηκαν, αποτελεί ακόμη μία απόδειξη του μεγέθους του.
Πολλοί αναρωτήθηκαν για τον ρόλο της ερωμένης του, συνδέοντάς την ακόμη και με την ιταλική ή την κινεζική μαφία, αλλά κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να προσφέρει μια λογικοφανή –έστω- απάντηση στο γιατί κάποιος να ήθελε νεκρό τον κορυφαίο των κορυφαίων και με ποιο τρόπο τελικά πέτυχε το σχέδιό του.