«Ο βρετανικός στρατός θα καταστραφεί μέσα σε έξι μήνες αν γίνει μεγάλος πόλεμος», προειδοποιεί ο Βρετανός υπουργός Βετεράνων

Κοινοποίηση:
BRITISH-SOLDIERS-NATO-1200x800-696x464

Ολόκληρος ο βρετανικός στρατός θα καταστραφεί σε «έξι μήνες έως ένα χρόνο» σε έναν μεγάλο πόλεμο, δήλωσε o υπουργός Βετεράνων της Βρετανίας, Αλ Καρνς, μιλώντας σε συνέδριο για τους εφέδρους στο Royal United Services Institute (RUSI) στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανοικοδόμησης των εφεδρικών δυνάμεων της χώρας.

Ο Καρνς, πρώην συνταγματάρχης των βρετανικών Βασιλικών Πεζοναυτών, δήλωσε ότι το νούμερο των απωλειών που υπέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία – νεκροί και τραυματίες – είναι περίπου 1.500 στρατιώτες την ημέρα.

Όπως τόνισε, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να «απορροφά» τέτοιες απώλειες και να συνεχίζει να μάχεται και μάλιστα είναι μέρος του σχεδίου της. «Και γι’ αυτό η Βρετανία πρέπει να ξαναχτίσει το βάθος όσον αφορά τα στρώματα των μαχόμενων δυνάμεων που διαθέτει», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ευρύτερη δεξαμενή εφέδρων από όλη την κοινωνία.

«Σε έναν μεγάλο πόλεμο, παρόμοιο με αυτόν στην Ουκρανία, ο βρετανικός στρατός θα εξαντληθεί σε έξι μήνες έως ένα χρόνο», είπε ο Καρνς στην ομιλία του.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο στρατό, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε βάθος στο στράτευμα σε περίπτωση κρίσης», εξήγησε.

«Οι εφεδρείες είναι κρίσιμες, απολύτως κεντρικές για αυτή τη διαδικασία. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε βάθος, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πληθώρα των αμυντικών καθηκόντων», τόνισε ο Βρετανός Υπουργός.

«Πρέπει να καλύψουμε τη διαφορά με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις εφεδρείες. Πρέπει να εκπαιδεύουμε εθελοντές και να ανταποκρίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Η εφεδρεία στην Βρετανία
Η Βρετανία δεν έχει συντηρήσει τις προηγουμένως πολύ μεγαλύτερες εφεδρικές δυνάμεις της, καθώς η περιορισμένη χρηματοδότηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά έχει δώσει προτεραιότητα στο κύριο σώμα του Στρατού, το Βασιλικό Ναυτικό και τη Βασιλική Αεροπορία.

Αυτό, σύμφωνα με το Sky News, σημαίνει ότι οι εφεδρείες είναι ανεπαρκείς, δεν λαμβάνουν όλη την εκπαίδευση που χρειάζονται και δεν διαθέτουν εξοπλισμό, από θωράκιση σώματος μέχρι όπλα και οχήματα μάχης.

Υπάρχουν, επίσης, διαφορετικές κατηγορίες εφέδρων – αυτοί που εκπαιδεύονται εβδομαδιαία καθώς και η «στρατηγική εφεδρεία».

Η στρατηγική εφεδρεία περιλαμβάνει όλο το πρώην προσωπικό για μια καθορισμένη περίοδο μετά την αποχώρησή του από την τακτική υπηρεσία. Αυτή η προηγουμένως σημαντική εφεδρεία – στην οποία μπορεί να στραφεί η χώρα σε περίοδο πολέμου – εκπαιδεύονταν ετησίως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με το Υπουργείο Άμυνας να παρακολουθεί ποιοι ήταν στη στρατηγική εφεδρεία και πού βρίσκονται.

Αυτή η εκπαίδευση σταμάτησε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, ο βρετανικός στρατός δεν γνωρίζει καν ποιοι ή πού βρίσκονται ή αν θα επέστρεφαν στην υπηρεσία σε περίπτωση κρίσης.

Ο Καρνς στην ομιλία του τόνισε ότι είναι σημαντικό να «μάθουμε πού βρίσκεται το στρατηγικό μας απόθεμα και να το αναπτύξουμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΑΛΙΟΦΑΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ. ΜΠΗΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ.

Comments are closed.