Οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου έχουν αρχίσει
Η τουρκική εταιρεία Baykar, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας βρίσκεται ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ και την οποία διευθύνει ο αδερφός του Χαλούκ, άρχισε την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής drone Bayraktar στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Καμούσιν ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής του εργοστασίου από την εθνική τηλεόραση, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
“Οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου στην Ουκρανία έχουν ήδη αρχίσει. Πρόκειται για ένα μεγάλο εργοστάσιο της Baykar, για το οποίο υπήρξε συμφωνία πριν μερικά χρόνια, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν καθυστερήσεις. Σήμερα το εργοστάσιο αυτό είναι υπό κατασκευή”, δήλωσε. Ο Καμούσιν προσέθεσε επίσης ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία αναφέρεται επίσης σε μια “άλλη παραγωγή”, για την οποία είπε, δεν μπορεί να μιλήσει προς το παρόν.
Αναμένεται ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Στο εργοστάσιο θα συναρμολογούνται επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, το βαρύ μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akıncı και το μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kızılelma. Μέρος των εν λόγων μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα εφοδιάζεται με κινητήρες ουκρανικής κατασκευής.
Στις 8 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσνσκι στην Τουρκία υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των στρατηγικών βιομηχανιών μεταξύ των δύο χωρών. Το έγγραφο αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας σε στρατηγικές βιομηχανίες και τεχνολογίες μεταξύ ουκρανικών και τουρκικών εταιρειών και στη στήριξη της υλοποίησης υφιστάμενων έργων και της δρομολόγησης νέων σε αυτούς τους τομείς.
Οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων και ευκαιριών σχετικά με την παραγωγή αυτόνομων οχημάτων, ιδιαίτερα μη επανδρωμένων οχημάτων, την αύξηση της παραγωγής διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), την έρευνα και την ανάπτυξη στο πεδίο των αυτόνομων συστημάτων, το διάστημα και άλλους τεχνολογικούς τομείς των στρατηγικών βιομηχανιών των δύο χωρών, όπως επίσης και άλλου είδους τεχνολογική συνεργασία που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των στρατηγικών βιομηχανιών.