Ο δρόμος της Ελλάδας με τις 117 γέφυρες – Έχει 18 διόδια

Κοινοποίηση:
o-dromos-tis-elladas-tis-117-gefyres

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, το οδικό δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ειδικά οι αυτοκινητόδρομοι θεωρούνται, πλέον, ισάξιοι των κορυφαίων ευρωπαϊκών, παρέχοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας είναι αυτός της Εγνατίας Οδού. Αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 90, ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους στη Θράκη.

Γνωστός και ως Αυτοκινητόδρομος 2 (Α2), συγκεντρώνει το 36% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και το 33% του συνολικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, αφού διέρχεται από 9 μεγάλες πόλεις ( Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη), συνδέεται με 4 λιμάνια και 6 αεροδρόμια.

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1994 και 2014 και το όνομα του προέρχεται από την Αρχαία Εγνατία Οδό που διέσχιζε την ίδια σχεδόν περιοχή. Ο αυτοκινητόδρομος έχει δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ένα με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα κι ένα με κατεύθυνση προς Κήπους Έβρου, χωριζόμενα από διαχωριστική νησίδα στη μέση. Κάθε ρεύμα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια λωρίδα έκτακτης ανάγκης και στο τμήμα Κλειδί – Λαγκαδάς τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία Λ.Ε.Α.

117 γέφυρες και 73 σήραγγες
Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού ήταν μια πρόκληση λόγω του εδάφους και των δύσκολων γεωτεχνικών έργων. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στο απίστευτο ποσό των 6 δις ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση (με ποσοστό 50%), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η Εγνατίας Οδός, έχει συνολικό μήκος 670 km από τη μία άκρη στην άλλη και περιλαμβάνει 177 γέφυρες συνολικού μήκους 40 km, 73 σήραγγες συνολικού μήκους 50 km, 43 περάσματα ποταμών, 350 άνω και κάτω διαβάσεις εισόδου–εξόδου, 63 κόμβους σύνδεσης με οδικό δίκτυο και 11 διασταυρώσεις με σιδηροδρομικές γραμμές.

Πόσα είναι τα διόδια
Πρόσφατα, ο βασικός αυτοκινητόδρομος της Β. Ελλάδας, η ραχοκοκαλιά του οδικού χάρτη, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ.

Με την υπογραφή της σύμβασης της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου και των τριών κάθετων αξόνων, οι τιμές στα διόδια επί της Εγνατίας οδού αυξήθηκαν σε ποσοστό 33%, με τη χρέωση να ανέρχεται στα τέσσερα λεπτά το χιλιόμετρο, από τρία/χιλιόμετρο.

Μετωπικοί σταθμοί

Σ.Δ. Τύριας: 2,70 €
Σ.Δ. Παμβώτιδας: 1,55 €
Σ.Δ. Μαλακασίου: 1,90 €
Σ.Δ. Σιάτιστας: 1,90 €
Σ.Δ. Πολυμύλου: 1,90 €
Σ.Δ. Μαλγάρων: 0,90 €
Σ.Δ. Θεσσαλονίκης: 0,55 €
Σ.Δ. Ανάληψης: 2,35 €
Σ.Δ. Ασπροβάλτας: 1,10 €
Σ.Δ. Μουσθένης: 2,15 €
Σ.Δ. Καβάλας: 1,85 €
Σ.Δ. Ιάσμου: 1,80 €
Σ.Δ. Μέστης: 2.20 €
Σ.Δ. Αρδανίου: 1,60 €
Σ.Δ. Ιεροπηγής: 1,85 €
Σ.Δ. Ευζώνων: 2,40 €
Σ.Δ. Στρυμονικού: 1,90 €
Σ.Δ. Προμαχώνα: 1,90 €

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Να τα… εκατοστησουν τα διοδια! 18 μονο δε λεει! Κατασκευη της πλακας μετα τη Καβαλα 130 χλμ / ωρα το οριο ταχυτητας αλλα στα 120… απογειωνεσαι λογω πλευρικων ανεμων !

Comments are closed.