Ο εποικισμός συνεχίζεται: 1.000.000 αιτήσεις ασύλου μέσα στο 2023 στην ΕΕ

Κοινοποίηση:
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε τροχιά υποδοχής περισσότερων από 1 εκατομμύριο αιτήσεων ασύλου το 2023, αφού τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη ο Οργανισμός Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA) έδειξαν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν υποβληθεί 519.000 αιτήσεις.

Οι αιτήσεις ασύλου έχουν εκτοξευθεί σε όλο το μπλοκ τα τελευταία δύο χρόνια, με αύξηση 28% των αιτήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, ενώ πέρυσι το σύνολο των αιτήσεων ήταν 53% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος.

Η εισροή έχει οδηγήσει σε σημαντική συσσώρευση αιτημάτων, καθώς τα κράτη μέλη αγωνίζονται τόσο για την έγκαιρη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου όσο και για τη φιλοξενία του πλήθους των νέων αφίξεων στις αντίστοιχες χώρες τους. Σύμφωνα με την EUAA, ο αριθμός των υποθέσεων που αναμένουν αποφάσεις αυξήθηκε κατά 34% σε σχέση με πέρυσι.

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στο πρώτο εξάμηνο του έτους στην πρόσφατη ιστορία του μπλοκ, το οποίο ξεπερνά μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 κατά τη διάρκεια της αρχικής μεταναστευτικής κρίσης.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η EUAA δεν υπολογίζουν τα περίπου 4 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στην Ευρώπη από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία τον περασμένο Φεβρουάριο.

“Μαζί, αυτές οι παράλληλες τάσεις δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τις αρχές των συστημάτων ασύλου και υποδοχής της ΕΕ+, σε τέτοιο βαθμό ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2023, η EUAA προσέφερε επιχειρησιακή βοήθεια σε 13 κράτη μέλη”, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της υπηρεσίας ασύλου της ΕΕ.

Η Συρία παρέμεινε η πιο δημοφιλής χώρα προέλευσης αιτούντων άσυλο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με 67.000 αιτήσεις που αποδόθηκαν σε υπηκόους της, αυξημένες κατά 47% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει ληφθεί από Σύρους αιτούντες από το 2016, με την πλειονότητα των αιτήσεων (62%) να υποβάλλονται στη Γερμανία.

Λίγο περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα αιτούντες (41 τοις εκατό) έλαβαν είτε το καθεστώς του πρόσφυγα είτε την επικουρική προστασία- ωστόσο, η EUAA δεν έδωσε στοιχεία για το ποιο ποσοστό όσων δεν έλαβαν άσυλο απελάθηκαν από το μπλοκ.

Και πάλι, οι Σύριοι ήταν πιο πιθανό να τους χορηγηθεί διεθνής προστασία, με το 95 τοις εκατό όλων των αιτήσεων ασύλου να εγκρίνονται, ενώ οι Αφγανοί υπήκοοι εγκρίθηκαν σε ποσοστό 58 τοις εκατό.

Το προτεινόμενο μεταναστευτικό σύμφωνο της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να δέχονται το μερίδιο που τους αναλογεί στους αιτούντες άσυλο ή να αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις, δεν γίνεται αποδεκτό ούτε  από την Πολωνία αλλά ούτε και από την Ουγγαρία, με την πρώτη να σχεδιάζει να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα παράλληλα με τις εθνικές εκλογές της χώρας τον Οκτώβριο.

Αρκετά κράτη μέλη έχουν αποκαλύψει ότι τα συστήματα πρόνοιας τους είναι κορεσμένα από τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που αναμένεται να φιλοξενήσουν και να διεκπεραιώσουν, όπως το Βέλγιο, οι Κάτω ώρες και η Γερμανία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: