Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Λάπιντ αρνείται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Νετανιάχου

Κοινοποίηση:
makeleio

Η παρουσία εξτρεμιστών θα εμποδίσει το έργο της κυβέρνησης, λέει ο πρώην πρωθυπουργός Yair Lapid

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid αρνήθηκε την Πέμπτη να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ενότητας έκτακτης ανάγκης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.

Ο Λάπιντ, πρώην πρωθυπουργός, είπε ότι με τη δομή και τα μέλη της, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει, ανέφερε η εφημερίδα The Times of Israel.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είπε ότι είναι απαραίτητο να “βγάλουμε τους εξτρεμιστές από την κυβέρνηση των εξτρεμιστών”, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης ως εξτρεμιστές.

Ο Λάπιντ είπε ότι η παρουσία εξτρεμιστών και η διπλή δομή του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας χωρίς σαφείς γραμμές εξουσίας θα παρεμπόδιζε το έργο της κυβέρνησης.

Αυτή η δομή «δεν μπορεί να λειτουργήσει, απλώς θα αυξήσει το χάος», επειδή «αντί για ένα υπουργικό συμβούλιο, (υπάρχουν) δύο γραφεία που θα συγκρουστούν», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ηγήθηκε τελευταίας κυβέρνησης το 2022, επανέλαβε την υποστήριξή του στον ισραηλινό πόλεμο κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. «Θα υποστηρίξουμε κάθε δράση, θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο», είπε.

Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πρώην και υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Μια κοινή δήλωση ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου, με τον Νετανιάχου, τον Γκαντς και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.

Δύο παρατηρητές θα υπηρετήσουν στο υπουργικό συμβούλιο, ο νομοθέτης Γκάντι Άιζενκοτ και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια συνεχή και δυναμική στρατιωτική εκστρατεία κατά της Λωρίδας της Γάζας, ως απάντηση σε μια στρατιωτική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη.

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν η Χαμάς ξεκίνησε την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood κατά του Ισραήλ, μια πολύπλευρη αιφνιδιαστική επίθεση που περιελάμβανε ένα μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών και διείσδυσης στο Ισραήλ μέσω ξηράς, θάλασσας και αέρα, η οποία είπε η Χαμάς ήταν αντίποινα για την εισβολή στο Αλ. -Το τέμενος Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και η αυξανόμενη βία των Ισραηλινών εποίκων κατά των Παλαιστινίων.

Σε απάντηση στις ενέργειες της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση «Σιδερένια ξίφη» εναντίον στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η απάντηση του Ισραήλ επεκτάθηκε στη διακοπή της παροχής νερού και ηλεκτρισμού στη Γάζα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό ακραία πολιορκία από το 2007.

Περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα της σύγκρουσης το Σάββατο, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι και 1.300 Ισραηλινοί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: