Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδισμοί στη Γάζα

Κοινοποίηση:
tora

Ο ισραηλινός στρατός ο οποίος ξεκίνησε τις προετοιμασίες του για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της Χαμάς, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Λιβάνου.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα από την πλευρά του βίντεο στο οποίο εικονίζεται ένας από τους ομήρους που πήρε στην άνευ προηγουμένου επίθεσή του την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι προχώρησε χθες σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον «υποδομών» της Χεζμπολά στη Μαρούν αρ Ρας και εναντίον «θέσης παρατήρησης» του σιιτικού ένοπλου κινήματος στη Μερκάβα, στον νότιο Λίβανο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι προχώρησε χθες σε «επιθετική επιχείρηση» σε «όλο τον νότο» του Λιβάνου, κάνοντας λόγο για βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού εναντίον 40 στόχων της Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, γύρω από την Άιτα ες Σαάμπ.

«Έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός στρατευμάτων στα σύνορα (…) οι μισοί διοικητές της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο έχουν εξαλειφθεί, οι άλλοι μισοί κρύβονται κι έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο για τις επιχειρήσεις» του ισραηλινού στρατού, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Δυο ταξιαρχίες»

Η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά) ανέφερε χθες πως δεν υπήρξε πέρασμα των συνόρων.

Ταυτόχρονα ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε νέους φονικούς βομβαρδισμούς χθες και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στον τομέα όπου βρίσκεται η Ράφα.

«Δεν είμαστε τρομοκράτες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπι αλ Χουτ, κάτοικος της Ντέιρ αλ Μπάλα, το σπίτι του οποίου μετατράπηκε σε συντρίμμια εξαιτίας ισραηλινού βομβαρδισμού.

Πολλές ξένες πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και η Ουάσιγκτον, εκφράζουν ανησυχία εν μέσω των προετοιμασιών για χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει εβδομάδες τώρα πως θα γίνει επιχείρηση στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, καθώς τη χαρακτηρίζει το «τελευταίο» οχυρό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Το Ισραήλ προχωρά προς την επιχείρηση που θα βάζει στο στόχαστρο τη Χαμάς στη Ράφα, είπε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δαυίδ Μένσερ.

«Έχουν κινητοποιηθεί δυο ταξιαρχίες εφέδρων για τις επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «στη Ράφα (απομένουν) τέσσερα τάγματα (της Χαμάς)» που βρίσκονται στο στόχαστρο του στρατού.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους που επικαλέστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Wall Street Journal, το Ισραήλ προετοιμάζεται να μετακινήσει τους αμάχους από τη Ράφα προς την κοντινή Χαν Γιούνις κυρίως, όπου σκοπεύει να στήσει καταλύματα, κέντρα διανομής τροφίμων και νοσοκομεία εκστρατείας.

«Έγκλημα»

Η εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων προβλέπεται να διαρκέσει δυο ως τρεις εβδομάδες και να διεξαχθεί σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η χερσαία επιχείρηση θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες, πάντα σύμφωνα με τις πηγές της Τζέρναλ.

Τέτοια επιχείρηση «θα ήταν έγκλημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα, ο Ισμαήλ αλ Θαουάμπτα, διαβεβαιώνοντας πως η κεντρική Λωρίδα της Γάζας και η Χαν Γιούνις «επ’ ουδενί μπορούν να υποδεχθούν» εκτοπισμένους από τη Ράφα.

Δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η Maxar Technologies και μεταδόθηκαν από το AFP εικονίζουν πρόσφατα εγκατεστημένες σκηνές.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακα — ωστόσο τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σε αντίποινα, , το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Η ευρείας κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 34.262 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Προχθές Τρίτη ο ΟΗΕ ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν μέσα στα δυο κυριότερα νοσοκομεία των πόλεων αυτών, το Σίφα στη Γάζα και το Νάσερ στη Χαν Γιούνις, υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να τερματιστεί η τρέχουσα ατμόσφαιρα «ατιμωρησίας».

Ο Λευκός Οίκος απαίτησε «απαντήσεις» και «διαφανή» έρευνα από την ισραηλινή κυβέρνηση, είπε χθες ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η πολιτική προστασία ανακοίνωσε πως από το Σάββατο έχει προχωρήσει στην εκταφή 340 πτωμάτων ανθρώπων που σκοτώθηκαν και θάφτηκαν από ισραηλινές δυνάμεις σε ομαδικούς τάφους στο εσωτερικό του νοσοκομείου Νάσερ.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «ανυπόστατες» κατηγορίες, κατόπιν ανέφερε πως προχώρησε σε εκταφή και κατόπιν εκ νέου ταφή πτωμάτων σε αναζήτηση ομήρων.

Στόχος η επιστροφή των ομήρων

Στους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας συγκαταλέγεται η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Συγγενείς και φίλοι των ομήρων συμμετέχουν πολύ συχνά σε διαφόρων μορφών εκδηλώσεις για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να κάνει βήματα ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους.

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα χθες μέσω Telegram βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται όμηρος, μόνος του μπροστά στην κάμερα, δηλώνει ότι ονομάζεται Χερς Γκόλντμπεργκ Πόλιν, είναι 23 ετών κι απήχθη στο φεστιβάλ μουσικής Νόβα.

Κατηγορεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα μέλη της κυβέρνησής του πως «εγκατέλειψαν» τους ομήρους.

Χθες βράδυ στην Ιερουσαλήμ, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην κατοικία του κ. Νετανιάχου, κρατώντας πλακάτ στα οποία διάβαζε κανείς συνθήματα όπως «Φέρτε τους σπίτι». Το πλήθος αποδοκίμασε έντονα τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που προσπάθησε να αποφύγει τους διαδηλωτές.

Στο διπλωματικό επίπεδο, το Ισραήλ ευχαρίστησε χθες τον βασικό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, για το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα τού παραδώσει. Η βοήθεια αυτή, αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να επιτρέψει ιδίως να ενισχυθεί και να ανεφοδιαστεί η αντιπυραυλική ασπίδα του, ο «Σιδηρούς Θόλος», ανεπτυγμένη στα σύνορά του, μεταξύ άλλων.

Την ώρα που ο πληθυσμός της Γάζας είναι αντιμέτωπος με κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Τζο Μπάιντεν επικύρωσε χθες σχετικό νόμο, που συμπεριλαμβάνει επίσης πρόνοιες για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας το Ισραήλ να εγγυηθεί πως «όλη αυτή η βοήθεια θα φθάσει χωρίς καθυστέρηση στους Παλαιστίνιους».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: