Ο κινεζικός κρατικός όμιλος Sinopec ανέστειλε τις συνομιλίες για μια σημαντική επένδυση 500 εκατομμυρίων στην Ρωσία

Κοινοποίηση:
-putinc

Ο κινεζικός κρατικός όμιλος Sinopec ανέστειλε τις συνομιλίες για μια σημαντική επένδυση σε πετροχημικά και ένα εγχείρημα μάρκετινγκ φυσικού αερίου στη Ρωσία, ανέφεραν πηγές στο Reuters, λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της κυβέρνησης για προσοχή καθώς αυξάνονται οι κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η κίνηση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της Ασίας να πατήσει φρένο σε μια πιθανή επένδυση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων και ένα εγχείρημα για την εμπορία ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα υπογραμμίζει τους κινδύνους, ακόμη και για τον πιο σημαντικό διπλωματικό εταίρο της Ρωσίας, από τις απροσδόκητα βαριά δυτικές κυρώσεις.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στις κυρώσεις, επιμένοντας ότι θα διατηρήσει τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία και αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή.

Όμως η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική για τις κινεζικές εταιρείες που προσκρούουν σε κυρώσεις.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι τρεις κρατικοί ενεργειακοί κολοσσοί της Κίνας, η Sinopec, η China National Petroleum Corp (CNPC) και η China National Offshore Oil Corp (CNOOC), αξιολογούν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις επενδύσεις τους στη Ρωσία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

«Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν αυστηρά την εξωτερική πολιτική του Πεκίνου σε αυτή την κρίση», δήλωσε στέλεχος μιας κρατικής εταιρείας πετρελαίου. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τις εταιρείες να αναλάβουν πρωτοβουλίες όσον αφορά τις νέες επενδύσεις».

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε αυτόν τον μήνα αξιωματούχους των τριών ενεργειακών εταιρειών για να επανεξετάσουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς τους με Ρώσους εταίρους και τις τοπικές επιχειρήσεις, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση της συνάντησης. Ένας είπε ότι το υπουργείο τους προέτρεψε να μην κάνουν βιαστικές κινήσεις αγοράζοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικές ομάδες για τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία και εργάζονται πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για διακοπές λειτουργίας και περιπτώσεις δευτερογενών κυρώσεων, ανέφεραν πηγές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: