Ο κορυφαίος Έλληνας Μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και το μουσείο προς τιμήν του στην Κομοτηνή(ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
mouseio

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ήταν ένας λαμπρός Έλληνας μαθηματικός – μηχανικός, και καθηγητής σε τέσσερα γερμανικά πανεπιστήμια, αλλά και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Ήταν ο επιστήμονας που ανέλαβε μετά από εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη, ενώ δίδαξε στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, στο Χάρβαρντ και στην Καλιφόρνια.

Ήταν εκείνος που ουσιαστικά υπήρξε δάσκαλος του Αϊνστάιν, ο οποίος ανέτρεχε συνεχώς στη δική του βοήθεια, παρόλο που οι Έλληνες συνάδελφοί του, τον απαξίωσαν. Τι περίεργο για την Ελλάδα…

Υπήρξε το κορυφαίο ελληνικό μυαλό, που του ανατέθηκε, από τους μικρόψυχους συναδέλφους του, η διδασκαλία του μαθήματος «Στοιχεία των Μαθηματικών», σε πρωτοετείς φοιτητές στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ο Καραθεοδωρή υποχρεώθηκε από την στάση των συναδέλφων, αλλά και των φοιτητών να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Ποιος; Ένα από τα σπουδαιότερα μαθηματικά μυαλά που γεννήθηκαν στη Γη!

Ο Βενιζέλος, είχε αναθέσει στον διαπρεπή Έλληνα την οργάνωση και λειτουργία του Ιωνικού Πανεπιστημίου στη Σμύρνη, στο οποίο μάλιστα ο Καραθεοδωρή αφιερώθηκε ολόψυχα, εγκαταλείποντας τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Μέσα σε δυόμισι χρόνια ο Καραθεοδωρή εκπλήρωσε τον στόχο του οργανώνοντας τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, που θα άνοιγε τις πύλες του στα τέλη του 1922. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Καραθεοδωρή ήταν ένας από τους τελευταίους που εγκατέλειψαν τη Σμύρνη πριν από την καταστροφή.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μέσα από μια πληθώρα επιστολών προς το πρόσωπό του, ζητούσε τις γνώσεις του επάνω σε διάφορα θέματα μαθηματικού χαρακτήρα και φυσικής, μάλιστα θεωρείται ότι ήταν εκείνος που καθοδήγησε τον εβραίο επιστήμονα στο να διατυπώσει τη Θεωρία της Σχετικότητας.

Λέγεται ότι η συμβολή του Καραθεοδωρή στην ολοκλήρωση τόσο της ειδικής, όσο και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, ήταν πολύ σημαντική. Όταν ο Άινσταιν ολοκλήρωσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας το 1916 και την δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Annalen der Physik», υποστηρίχτηκε από αρκετούς ότι η συμβολή του Καραθεοδωρή στην επεξεργασία των μαθηματικών σχέσεων της Θεωρίας ήταν καθοριστική.

Από τα πρώτα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών
Ο Καραθεοδωρή ένας από τους πρώτους επιστήμονες που εκλέχθηκαν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, το 1927. Από το 1930 ως το 1932, με πρόσκληση Βενιζέλου, ανέλαβε τη θέση του Κυβερνητικού Επιτρόπου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για τη βελτίωση της λειτουργίας του. Παύτηκε το 1932 από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και το 1928 ο Καραθεοδωρή δίδαξε στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε το 1873, στο Βερολίνο, όπου ο πατέρας του Στέφανος Καραθεοδωρή υπηρετούσε ως πρεσβευτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με καταγωγή από το παλιό Μποσνοχώρι (σήμερα η Νέα Βύσσα Νομού Έβρου). Η μητέρα του Δέσποινα Πετροκόκκινου καταγόταν από αρχοντική οικογένεια της Χίου.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή των Βρυξελλών, εγκατέλειψε το επάγγελμα του μηχανικού και έφυγε στο Βερολίνο για να σπουδάσει μαθηματικά και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Γκέτινγκεν. Ο Καραθεοδωρή, ήταν ένας από τους ελάχιστους καθηγητές που αντιτάχθηκαν στο ναζιστικό καθεστώς, το οποίο απέφυγε να του ασκήσει διώξεις για να αποφύγει διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πέθανε στο Μόναχο, στις 2 Φεβρουαρίου 1950, σε ηλικία 77 χρονών, ωστόσο η συμβολή του στην παγκόσμια επιστήμη θα μένει για πάντα αναλλοίωτη. Το ταφικό του μνημείο κοσμεί ένας λιτός ιωνικός κίονας…

Προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή χτίστηκε και λειτουργεί το “Μουσείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή” στην Κομοτηνή. Το μουσείο στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της Τσανάκλειου Σχολής στην Κομοτηνή που ανοικοδομήθηκε από τον απόδημο στην Αίγυπτο Κομοτηναίο, Νέστορα Τσανακλή, το 1906-1907.

Διαθέτει αρχεία, προσωπικά αντικείμενα και οικογενειακές φωτογραφίες του μεγάλου μαθηματικού καθώς και επιστολογραφία του με προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Διαφυλάσσει επίσης αρχεία των ένδοξων προγόνων του, του ιατρού Στέφανου Καραθεοδωρή και του νομικού-διπλωμάτη Αλέξανδρου Καραθεοδωρή.

Δείτε μερικά ενδεικτικά ΒΙΝΤΕΟ παρακάτω

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΟΤΑΝ ΤΟ ΓΚΡΗΧΕΝΛΑΝΤ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

Comments are closed.