Η φετινή τουριστική περίοδος για τη χώρα μας, της οποίας στηρίζονται κατά βάση εκεί όλα της τα έσοδα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, «βούλιαξε» όπως ποτέ άλλοτε, καθώς «εξαφανίσθηκε» τζίρος ύψους 7 δισ. ευρώ από τα ξενοδοχεία.
Σε παρόμοια κατάσταση είναι και οι αεροπορικές εταιρίες καθώς κατέγραψαν απώλειες εσόδων πάνω από 70%.
«Πάμε ολοταχώς για μέτρα στήριξης ως το Μάρτιο κι αυτό σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο», λένε παράγοντες του Τουρισμού, εκτιμώντας ότι η επιδημιολογική εικόνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, θέτει σε κίνδυνο και το πρώτο πεντάμηνο του 2021.
Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων μηνών, με φόντο τα αλλεπάλληλα τοπικά lockdown, το ορατό ενδεχόμενο «λουκέτου» στην Αττική αλλά και το δεύτερο κύμα που σαρώνει την Ευρώπη, τα στοιχεία από το μέτωπο του Τουρισμού προκαλούν σοκ:
Τα εποχιακά καταλύματα ολοκλήρωσαν αυτήν την… περιπετειώδη σεζόν, με μέση πληρότητα 40-50% στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου ή Αυγούστου- Οκτωβρίου για τις νότιες περιοχές της χώρας. Κι αυτό αφορά ΜΟΝΟ στα περίπου 5.500 καταλύματα που τόλμησαν να ανοίξουν, επί συνόλου 10.000. Η πτώση του τζίρου υπολογίζεται ότι ξεκινά από το 60% και φτάνει ως το 80%, ανάλογα με τον προορισμό.
Τα περίπου 2.000 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καρκινοβατούν, καθώς η μέση πληρότητα υπολογίζεται σε 15%, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς (π.χ. Ρόδος). Η πτώση του τζίρου εκτιμάται σε 50% με 60% .
Ζημιά 7 δις στα ξενοδοχεία
Κάνοντας μια αναγωγή του μεριδίου των ξενοδοχείων στον τουριστικό ετήσιο τζίρο, εκτιμάται ότι ως το τέλος της χρονιάς οι εισπράξεις θα διαμορφωθούν σε περίπου 2 δισ ευρώ, έναντι 9 δισ ευρώ που είχαν μπει στα ταμεία των ξενοδοχείων την περσινή χρονιά. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι ο κορωνοϊός «εξαφάνισε» τζίρο 7 δισ ευρώ από τα τουριστικά καταλύματα!
Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, καθώς στην καλλίτερη περίπτωση θα ανοίξει ένα μικρό «παράθυρο» την περίοδο Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς και μόνο για τον εσωτερικό τουρισμό, που θα παίξει κυρίως το ρόλο ψυχολογικής «ένεσης» για το 2021.
«Αντί για Ταμείο Ανάκαμψης, οδεύουμε προς ένα Ταμείο Επιβίωσης» παρατηρούν με πικρία επαγγελματίες του κλάδου, που είναι πεπεισμένοι ότι το «τσουνάμι» του Τουρισμού θα συμπαρασύρει την ελληνική οικονομία σε διψήφια ποσοστά ύφεσης. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 20% του τζίρου των εποχιακών καταλυμάτων για 2021 είναι voucher, που φυσικά έχουν «φαγωθεί» αυτούς τους μήνες.
«Το πρόβλημα θα διογκωθεί όταν θα αρχίσουν να σκάνε τα… κανόνια από το εξωτερικό» συμπληρώνουν οι ίδιοι επαγγελματίες, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό π.χ. για τις αντοχές των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, όπως η TUI.
Σημειωτέον ότι η TUI αναζητά από Έλληνες ξενοδόχους περί τα 257 εκατ. Ευρώ από χρωστούμενες προκαταβολές της τρέχουσας σεζόν. Όσον αφορά, δε, στις αναταράξεις από το τομέα των αερομεταφορών, τα νεότερα στοιχεία της ΙΑΤΑ είναι αποκαλυπτικά.
Νεότεροι υπολογισμοί καταλήγουν στο ότι τα έσοδα του 2021 θα είναι μικρότερα κατά 46% σε σχέση με τα επίπεδα των 838 δισ δολαρίων του 2019, όταν η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για πτώση 29%! Πού βασιζόταν αυτή η προηγούμενη πρόβλεψη; Στην προσδοκία ανάκαμψης της ζήτησης στο δ΄ 3μηνο του 2020, που φυσικά έγινε θρύψαλα μετά το σαρωτικό δεύτερο κύμα πανδημίας.
«Βουτιά» 66% στις πτήσεις
Η ΙΑΤΑ υπολογίζει ότι η κίνηση στο σύνολο του έτους θα είναι μειωμένη κατά 66% σε σύγκριση με το 2019, με τη ζήτηση του Δεκεμβρίου να «βουτάει» 68%.
«Το δ’ 3μηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι σημαντικά καλύτερο» σημείωσε ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι παρά τη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων, τα έσοδα των αεροπορικών εταιριών παραμένουν πολύ χαμηλότερα. Σε δείγμα 76 εταιριών, τα έσοδα σημείωσαν πτώση 73% έναντι περιορισμού των εξόδων κατά 48%.
Επιστρέφοντας στο εσωτερικό μέτωπο και στα μέτρα στήριξης, οι φορείς του κλάδου επιμένουν στην ανάγκη επιχορηγήσεων/αποζημιώσεων αντί δανείων, με κατ’ αναλογίαν εφαρμογή και στις κλίνες που έμειναν «κενές», του μοντέλου επιδότησης των «κενών» θέσεων στα λεωφορεία. Δεν λείπουν, δε, οι γκρίνιες για τις καθυστερήσεις στην εγγυοδοσία που θα επέτρεπαν τη ροή φτηνού χρήματος στους μήνες του καλοκαιριού και όχι ετεροχρονισμένα.
Όσον αφορά, δε, στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί κάτι παραπάνω από την αναβίωση των 120 δόσεων και τις 24 δόσεις για τα χρέη της καραντίνας.
Σε αυτήν τη δίνη φυσικά παραμένουν παγιδευμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι στην καλλίτερη περίπτωση βρέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων, όντας υποχρεωμένοι να επιβιώσουν με την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.
Στο τέλος της εβδομάδας ξεκινάει η διαβούλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τους ξενοδόχους για τη νέα κλαδική σύμβαση και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση εκ μέρους των επιχειρήσεων του κλάδου είναι για επιστροφή στα επίπεδα του 2012, όταν είχε αποφασιστεί μείωση 15%.