Λοιπόν, πώς κοιμήθηκες χθες το βράδυ; Μάλλον δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ για την απάντηση. Εάν κοιμάστε πολύ λίγο ή πολύ, θα νιώσετε τις συνέπειες μόλις σηκωθείτε. Εάν τα προβλήματα ύπνου γίνονται μόνιμο πρόβλημα, μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος – οι ερευνητές συμφωνούν σε αυτό. Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση για τη βέλτιστη διάρκεια. Η σύσταση είναι συνήθως μεταξύ επτά και εννέα ωρών. Οι ορμόνες παίζουν ρόλο, όπως εξηγεί ένας ερευνητής ύπνου.
Αλλά η πραγματικότητα είναι συχνά διαφορετική. Ενώ η Βρετανίδα πολιτικός Μάργκαρετ Θάτσερ λέγεται ότι δεν έχει κοιμηθεί ποτέ περισσότερο από τέσσερις ώρες, η ηθοποιός Ντακότα Τζόνσον υποτίθεται ότι κοιμάται 14 ώρες τη νύχτα. Υπάρχει επίσης μια συναρπαστική διατριβή που κυκλοφορεί στην Tiktok and Co. ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες. Υπάρχουν όμως πραγματικά διαφορές στη συμπεριφορά ύπνου μεταξύ γυναικών και ανδρών; «Ναι», λέει ο ερευνητής ύπνου Björn Rasch.
Ο Björn Rasch είναι καθηγητής γνωστικής βιοψυχολογίας και μεθόδων και ερευνητής ύπνου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ.
Μάλλον φταίνε οι ορμόνες
«Οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο κατά μέσο όρο και έχουν υψηλότερο ποσοστό βαθύ ύπνου, στον οποίο λαμβάνουν χώρα σημαντικές διαδικασίες αποκατάστασης», λέει ο Rasch. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί πλήρως. « Οι ορμόνες σίγουρα παίζουν ρόλο ». Σύμφωνα με την ερευνήτρια ύπνου, οι διαφορές στη διάρκεια του ύπνου μεταξύ γυναικών και ανδρών αυξάνονται μετά την εφηβεία και αλλάζουν ξανά με την εμμηνόπαυση.
Δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο εάν οι γυναίκες χρειάζονται πραγματικά περισσότερο ύπνο. «Πιθανώς ναι, διαφορετικά μάλλον δεν θα κοιμόντουσαν περισσότερο», λέει ο Rasch. Ιδιαίτερα παράδοξο: Αν και οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο και έχουν υψηλότερο ποσοστό φάσεων βαθύ ύπνου, συχνά έχουν την αίσθηση ότι ο ύπνος τους διαταράσσεται πιο γρήγορα. «Η αϋπνία, μια από τις πιο κοινές διαταραχές ύπνου, εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες», λέει η ερευνήτρια ύπνου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μελέτη της Ιατρικής Σχολής στη Λειψία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι οι γυναίκες είτε χρειάζονται περισσότερο ύπνο είτε καλύτερο ύπνο.
Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα οφείλεται στο ότι η έρευνα ύπνου εξετάζει πρωτίστως τους άνδρες. Ωστόσο, ο Rasch δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό: “Στην έρευνα ύπνου, οι άνδρες και οι γυναίκες εξετάζονται σχεδόν εξίσου και γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχουν αυτές οι ειδικές για το φύλο διαφορές – αυτό επιβεβαιώνεται επίσης τακτικά σε μελέτες.”