«Ένα κράτος, μία χώρα, ένας λαός, μία πατρίδα» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη.
Ακούγοντας αποσπασματικά αυτή τη φράση, αρχικά δινόταν η εντύπωση ότι συνέβη κάτι πολύ θεαματικό. Μα είναι δυνατόν, διερωτηθήκαμε, να μεταμορφώθηκε ξαφνικά και να έκανε ολοκληρωτική στροφή στο Κυπριακό, σεβόμενος το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ;
Όταν όμως έκανε λόγο για «ένα κράτος, μία χώρα, ένα λαό, μία πατρίδα» δεν εννοούσε την Κύπρο, αλλά την Τουρκία.
Με την ίδια φράση λοιπόν, ο κόσμος της Κύπρου διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα για τον τόπο του. Να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα σε όλη την επικράτεια της χώρας του, χωρίς κατοχικό στρατό και ξένες στρατιωτικές βάσεις.
Εν όψει της επικείμενης διάσκεψης, οι ηγεσίες της Κύπρου και της Ελλάδας το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να συμπυκνώσουν τις θέσεις τους για όλες τις πτυχές του Κυπριακού σ’ αυτή την αγαπημένη φράση του Ερντογάν: «Ένα κράτος, μία χώρα, ένας λαός, μία πατρίδα». Αν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σεβαστούν αυτή τη βασική αρχή, το Κυπριακό θα λυθεί άμεσα.
Αλλά, αποδεικνύεται και πάλι ότι η υποκριτική στάση του Ερντογάν δεν έχει κανένα όριο. Εμφανίζεται ως εγγυητής των ελευθεριών και υπερασπιστής του κράτους δικαίου και την ίδια στιγμή λαμβάνει αποφάσεις που οδηγούν την Τουρκία στον σκοταδισμό.
Με την πρόσφατη απόφασή του για αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας) αποδεικνύει περίτρανα ότι παραμένει πιστός στις ισλαμοφασιστικές καταβολές του.
Πολεμάει και φυλακίζει ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, καλλιτέχνες. «Οι ημέρες αυτές ανήκουν στο παρελθόν» είπε πρόσφατα, σχολιάζοντας την ελεύθερη έκφραση και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Μιλάει για δημοκρατικές διαδικασίες και αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι από τους πιο επικίνδυνους αυταρχικούς ηγέτες.
Με δική του εντολή λεηλατήθηκε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί, όπως και άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας, και είχε το θράσος να ζητήσει τη σύλληψη και την τιμωρία των ατόμων που έγραψαν συνθήματα και ζωγράφισαν ελληνικές σημαίες σε τζαμί στο χωριό Επισκοπή της Λεμεσού.
Η συγκεκριμένη πράξη είναι καταδικαστέα, αλλά κοιτάξτε ποιος μιλά. Αυτός που δείχνει συνεχώς με αποφάσεις και πράξεις, εντός και εκτός της χώρας του, ότι δεν σέβεται τίποτα, δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Αυτός που παρουσιάζεται με προκλητικό και αλαζονικό ύφος, συμπεριφερόμενος ως νταής της περιοχής. Αυτός που καθυβρίζει τους πάντες και εμφανίζεται ως αλάνθαστος στο διεθνές σκηνικό.
Αλλά, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα, βρίσκει και τα κάνει.
Η Άνγκελα Μέρκελ, όπως και άλλοι ηγέτες στην Ευρώπη, αντί να σταθεί στο πλευρό των γυναικών της Τουρκίας που ξεχύθηκαν στους δρόμους, αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, στάθηκε στο πλευρό του μισογύνη Ερντογάν. Για μια ακόμη φορά, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα Καγκελάριος κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε να μην τιμωρηθεί ο Τούρκος πρόεδρος για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειές του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε επανειλημμένα τη Δύση για τρομοκρατία, η ηγεσία της ΕΕ τον χαϊδεύει και τον προσκυνά, αντί να του τρίψει στη μούρη όλη την αλήθεια. Σύμφωνα με εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας), ο Ερντογάν χρησιμοποίησε και ενίσχυσε (στρατιωτικά και οικονομικά) το Ισλαμικό Κράτος για εξυπηρέτηση των δικών του επιδιώξεων στην περιοχή.
Επειδή πλησιάζει ο καιρός (27-29 Απριλίου) που θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη «άτυπη» διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη και επειδή υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που προμηνύουν επικίνδυνες καταστάσεις, διαπιστώνεται ότι η στάση της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών έναντι του καθεστώτος Ερντογάν ενδέχεται να διευκολύνει τις τουρκικές επιδιώξεις, αντί να τις ανατρέψει.
Και, δυστυχώς, πέρα από τα πολλά ερωτήματα που δημιούργησε η Λευκωσία με τα, κατά περιόδους, σκαμπανεβάσματά της στον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού, σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση, φαίνεται ότι η Αθήνα εμφανίζεται «απονευρωμένη» όσον αφορά τα ζητήματα διεκδίκησης των εθνικών δικαίων της Κύπρου.
Τελικά, 200 χρόνια χωρίς εθνική στρατηγική και με το χρυσοπράσινο φύλλο, πάντα μοναχικό στην άκρη της Μεσογείου, ρημαγμένο από την αγριότητα σουλτάνων και πειρατών.
Πηγή: apopseis.com